Pretraga

Vaša djeca su kriminalci

A- A+

Jake snage prometne policije prije par dana u Novom Zagrebu još jednom su demonstrirale politiku nove odlučnosti, koju proklamira resorni ministar Ranko Ostojić. “Zasjeda” je postavljena na početku Avenije Dubrovnik, a zatim se pristupilo poslu. Meta su bili biciklisti. Nismo upoznati s podatkom koliko ih je platilo globu zbog počinjenja teških prometnih prekršaja kao što je nenošenje kacige ili nesilaženje s bicikla na pješačkom prijelazu, ali lijepo je znati da prekršitelji prometnog reda ne spavaju mirno.

Svjedoci pojačanog policijskog rada u glavnom gradu bili su i pješaci koji su početkom tjedna nepropisno prelazili prometnicu na Vukovarskoj aveniji. Policija im nije uzela puno, ali ministra financija Slavka Linića veselit će svaka kuna. Paralelno s ovom zagrebačkom akcijom, djelatnici MUP-a upustili su se i u obračun s ozbiljnijim vidovima kriminala, kao što je skidanje filmova i glazbe s interneta. 

Uz pomoć luksemburškog Interpola locirana su, uhićena i u policijsku postaju transferirana dva dobro organizirana brata iz Kaštel Štafilića, pod optužbom da su s interneta skinuli više filmova i računalnih programa. U dramom nabijenom policijskom priopćenju navodi se da su kazneno prijavljeni zbog više kaznenih djela nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača te zbog kaznenog djela povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiofuzijskim emisijama. Zvuči vrlo ozbiljno, zar ne? Doduše, sudski vještak za računalni kriminalitet Antun Novoselović upozorio je da je “skoro svaka osoba koja je informatički pismena barem jednom ilegalno skinula jedan film, glazbu i slično” te je vrlo izvjesno da ste i vi jednaki zločinci kao i uhićena braća iz Kaštel Štafilića.   

Na koncu, iz domene vezane za policijsko postupanje izdvajamo još i detalj iz rasprave o dekriminalizaciji marihuane, odnosno o tretiranju posjedovanja manjih količina ove biljke kao prekršajnog, a ne kaznenog djela. Najzanimljiviji podatak s tim u vezi iznio je u Hrvatske televizije ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Rekao je da čak 75 posto svih kaznenih djela vezanih za narkotike policija podnosi zbog posjedovanja. Ako pretpostavimo da najveći dio od preostalih 25 posto otpada na uhićenje sitnih dilera, jasno je da se policija ne može pohvaliti bogznakakvim rezultatima kad je u pitanju suzbijanje narko-mafijaških organizacija koje u ovoj igri vode glavnu riječ.

Lov po parkovima i zidićima na maloljetnike i mlađe punoljetnike s jointom u ruci, proizlazi iz ministrovog istupa, zaslužan je za dobre policijske statistike, ali iza njih se ne krije ništa osim obilježenih golobradih klinaca koji su pušili travu pa popušili privođenje.

Nakon rekapitulacije zanimljivih događaja “policijskog tjedna” vrijeme je da pretpostavimo jednu vrlo moguću situaciju. Uzmimo da ste u četvrtak sa svojom zakonitom putovali u obližnje toplice, gdje cjelodnevnim odmorom tradicionalno proslavljate Međunarodni dan žena. Vaši sinovi tinejdžerske dobi mogu se brinuti za sebe. Nakon škole oni će biciklima skočiti do prijatelja, a poslije će svi skupa u vašem stanu gledati film. Dok vi uživate sa zakonitom, vaši srednjoškolci skovali su pakleni plan. Ići će biciklima do prijatelja, a poslije će kod vas gledati film, ali nisu vam naravno rekli da imaju u planu uz film zapaliti i joint. Srednjoškolci to roditeljima nikad ne kažu. Navečer se vraćate kući, a u stanu je pred TV-om sedam klipana.  

Na ekranu se vrte scene jednog od novijih filmova hollywoodske produkcije. Naravno, vi u svemu tome ne primjećujete ništa neobično, tek hrpu tinejdžera kraj čijih ste se bicikala vezanih pred stanom jedva provukli. Joint je već davno popušen, a svi prozori su se otvorili poradi uklanjanja tragova. Klinci se suzdržano cerekaju na kauču scenama iz filma…

Morate znati, to nije bilo kakvo druženje. To je udruženi zločinački poduhvat! Nitko od njih nema biciklističku kacigu, konzumirali su kazneno djelo i sad pred vašim očima konzumiraju još jedno. Onaj hollywoodski blockbuster što se vrti na ekranu sigurno ne daje Hrvatska televizija. Banda ga je skinula s interneta. Brat bratu, tu ima materijala za pet godina robije ili za globu od koje se nećete oporaviti idućih pet godina. Vaši inače dobro odgojeni i pristojni tinejdžeri, a svako za svoju djecu voli misliti da su upravo takvi, pred očima zakona gori su od kontroverznog poduzetnika koji je osnovao zaštitarsku agenciju i građevinsko poduzeće. On je svoj novac zarađen kriminalom odavno oprao i danas glasi za uglednog građanina, uz čije ime u novinama ponekad iziđe titula – kontroverzni poduzetnik.