Pretraga

Velike promjene oko stipendija u Zagrebu: Mijenjat će se iznosi, uvodi se nova kategorija za studente

A- A+

Nova uprava Grada Zagreba uvodi nekoliko novosti po pitanju stipendiranja učenika i studenata u najvećem hrvatskom gradu. Između ostaloga, izmjenama će se nastojati ujednačiti do sada vrlo različiti iznosi stipendija, naglasak će biti na socijalnoj dimenziji stipendiranja, a cilj je i srednjoškolske stipendije za deficitarna zanimanja proširiti na studente. Poznato je i kada bi trebale biti otvorene prijave za ovu akademsku, odnosno školsku godinu.

Danijela Dolenec| screenshot: Facebook

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi suradnici ovog su utorka održali konferenciju za medije. Na njoj je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec otkrila kako će doći do značajnih izmjena po pitanju stipendiranja zagrebačkih učenika i studenata, a u srijedu započinje i javno savjetovanje vezano uz sve novosti.

Mijenja se program stipendiranja, prijave najavljene za studeni

– Najavila sam da ću reći nešto vezano i uz područje obrazovanja. Radi se o nečemu o čemu je bilo govora već i na sjednicama Gradske skupštine, a to je program stipendiranja. Znate da Grad Zagreb provodi programe stipendiranja po pet različitih osnova. Dakle, stipendije na temelju socio-ekonomskog statusa, stipendije za osobe s invaliditetom, stipendije za deficitarna zanimanja, za pripadnike romske nacionalne manjine i za izvrsnost. Ono što smo mi zapravo napravili jest detaljno pregledali sve postojeće programe i upućujemo u javno savjetovanje, koje započinje sutra i traje 30 dana, zapravo sveobuhvatan zahvat u programe stipendiranja, rekla je Dolenec.

Javno savjetovanje u srijedu bi trebalo biti otvoreno ovdje, a Dolenec je pozvala sve zainteresirane da se priključe te se očituju o smjeru u kojem Grad želi ići s programom stipendiranja. Otkrila je i kada bi prijave trebale biti otvorene.

– Ono što ću reći načelno što nam je cilj s ovih pet područja stipendiranja: cilj nam je načelno da ujednačimo te programe, već smo na prošloj sjednici Gradske skupštine ujednačili vrijeme kad će se odvijati prijave, to je studeni, kazala je Dolenec.

Izdvojeni članak
stipendije

Državne stipendije dodjeljivat će se i ove godine, Ministarstvo ima obavijest za sve koji se prijavljuju

Ujednačuju se iznosi stipendija

Veće izmjene nova gradska vlast planira uvesti u iznose stipendiranja koji su do sada bili poprilično neujednačeni. Primjerice, stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja za srednje škole iznosila je prijašnjih godina 35% prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci kalendarske godine, dok je za poslijediplomce nižeg socio-ekonomskog statusa iznosila 60% te neto plaće.

– Sada ujednačujemo iznose stipendija, za učenike i studente, neovisno o kojem programu se radi. Ukupno gledano za taj program stipendiranja želimo naglasiti i proširiti socijalnu dimenziju stipendiranja, želimo proširiti stipendiranje deficitarnih zanimanja, dakle proširiti ga s učenika i na studente, dakle i fakultetsko obrazovanje. Postoji još niz drugih izmjena u tim odlukama koje teže upravo tome – dakle, da svi programi imaju zajedničku poveznicu i da ojačaju, kao što sam rekla, i socijalnu dimenziju te je naglasak na deficitarnim zanimanjima, rekla je Dolenec.

Nakon što završi javno savjetovanje, novi program stipendiranja u Zagrebu trebao bi biti jedna od točaka dnevnog reda na listopadskoj sjednici Gradske skupštine.