Pretraga

Veliko srce varaždinskih gimnazijalaca: Afričkim osnovcima poslali školski pribor

A- A+

Hvalevrijedna akcija organizirana je u Prvoj gimnaziji Varaždin. Na inicijativu Damira Vujnovca, roditelja jednog od djeteta koje pohađa školu, učenici su sakupljali školski pribor kojeg su namijenili osnovcima u saharskom izbjegličkom kampu Smara. Trenutak uzbuđenja malenih osnovaca kada su primili poklone zabilježen je kamerom.

Screenshot: Facebook

Nije novost da se u Prvoj gimnaziji Varaždin, osim gradiva propisanog nastavnim planom, učenike uči i brizi za socijalno ugrožene. Posljednji potez ovih varaždinskih gimnazijalaca pokazuje kako su to važno gradivo usvojili vrlo dobro.

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin slavi 380. obljetnicu: Doznali smo što se sve od tad promijenilo

Kad se male ruke slože…

Naime, na inicijativu jednog roditelja pokrenuta je humanitarna akcija kojom su učenici prikupljali školski pribor za učenike u saharskom izbjegličkom kampu Smara. 

– Gospodin Damir Vujnovac, koji je roditelj djeteta koje polazi našu školu, ali i prijatelj škole, te sponzor, već je druge godine planirao svoj odlazak na Saharski maraton. Prošle je godine tamo susreo narod koji je prognan iz svojih domova, te koji živi na razmeđi, ničijoj zemlji. Povodom 380. godišnjice naše škole, gospodin Vujnovac održao je izuzetno predavanje za učenike i nastavnike škole o svom boravku, te je već tada najavio ovogodišnji odlazak. Bila je to prilika da na njegovu inicijativu, ali i inicijativu naših knjižničarki Jasminke Horvatić Bedenik i Marinele Marčetić, te uključivanjem Vijeća učenika, pokrenemo akciju prikupljanja punih pernica za učenike u Smari, kao i slikovnica na engleskom jeziku, ispričala nam je ravnateljica škole Janja Banić.

Učenici i njihovi roditelji akciju su prihvatili objeručke i prikupili pribor koji je Damir Vujnovac predao afričkim osnovcima. 

– Veseli nas što je akcija uspjela, što su naši učenici pokazali da imaju veliko srce i što su paketi došli u ruke te djece, kao što možete vidjeti na videu, kazala nam je ravnateljica.

Ideja za humaniterne akcije ne nedostaje

No ovo nije jedini put da učenici Prve gimnazije Varaždin sudjeluju u ovakvim akcijama. Već godinama u toj školi postoji veliki humanitarni i volonterski projekt ‘Jačanje socijalne osjetljivosti učenika Prve gimnazije Varaždin’. U njemu osim učenika sudjeluje i dio nastavnika, a ideja je potekla od Nine Žganca, također roditelja jednog od učenika. 

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin ima čak 42 individualna županijska prvaka na natjecanjima

– Naši učenici podijeljeni su u grupe, od kojih svaku vodi neki nastavnik, a svaka se ta grupa bavi određenom skupinom ljudi/djece: od starih i nemoćnih, djece u udomiteljskim obiteljima, beskućnicima, Udruzi Sunce, djece s poteškoćama u razvoju itd., dakle, onim našim građanima koji su često zaboravljeni u drugim akcijama. Sklapamo ugovore s institucijama, učenici o volontiranju, a svake godine napravimo i zajedničko predstavljanje aktivnosti koje su provedene, na koje nam se, na naše veselje, odazovu i naši korisnici, kaže s ponosom ravnateljica Banić. 

 Osim što je projekt pomogao brojnim socijalno ugroženim osobama, u 2015. godini nagrađen nagradom ‘Otisak srca’ Zaklade za razvoj civilnog društva. Mi im želimo još puno ovakvih uspješnica, ali i da njihova djela potaknu druge školarce diljem Hrvatske da se uključe u slične akcije.