Pretraga

[Video] Berto Šalaj gostovao u našem podcastu: Objasnio zašto toliko celebrityja želi u Sabor

A- A+

U našem 16. podcastu ugostili smo profesora s Fakulteta političkih znanosti Berta Šalaja, a razgovarali smo o politici! Profesorski, sa živim primjerima, Šalaj nam je pojasnio važnost liberalne demokracije, objasnio što je populizam te, ususret parlamentarnim izborima, objasnio D’Hondtovu metodu, odnosno način na koji se računaju glasovi. Između ostalog, Silvija i Šalaj su pretresli temu izbora, prošli kroz stranke koje se natječu i razgovarali o velikom broju celebrityja koji se ovaj put našao na listama.

Berto Šalaj

Silvija i Berto Šalaj razgovarali su u našem podcastu | foto: Tea Ovničević

Parlamentarni izbori održavaju se 5. srpnja, a mi smo u podcastu ugostili profesora s FPZG-a, Berta Šalaja, s kojim smo razgovarali o tome što je uopće politika, što demokracija, a što populizam.

Zašto je politika toliko omražen pojam?

Na početku podcasta profesor je govorio o studentima, posebno se osvrćući na razlike između studenata politologije i novinarstva, a potom se razgovor prebacio na teme politike.

Izdvojeni članak

Izbori se bliže: Biračko mjesto možete promijeniti brzo i jednostavno, provjerite do kada

Odmah smo ga pitali zašto je politika toliko omražen pojam, posebno među mladima.

– Politika se prikazuje kao nešto nemoralno, prljavo, nešto čime se normalan čovjek ne bi trebao baviti, rekao je Šalaj dodajući da je politika jedina sfera kroz koju možemo oblikovati naše društvo.

Problem je, istaknuo je, što politiku naši političari vide samo kao borbu za vlast.

Demokracija ne smije uvijek značiti vladavinu većine

Profesor nam je objasnio i zašto se liberalna demokracija (u kojoj živimo ili težimo živjeti) ne može definirati isključivo kao vladavina većine u narodu, kako joj “tepaju” neki političari. Opasno je rekao, da pod izlikom vladavine većine ukidamo neka manjinska, seksualna ili druga prava.

– Zato je važno reći, suvremene demokracije su liberalne i postoje neka prava i slobode koje trebaju postojati, rekao je dodavši da neograničena demokracija može dovesti do loših stvari.

Grdović i Kekin na izborima, celebrityji na listama od ljevice do desnice

Izdvojeni članak

[Parlamentarij] Evo kako izgleda građanski odgoj u nastavi

Silvija i profesor Šalaj komentirali su i zainteresiranost brojnih celebrityja za politiku i činjenicu da su se na listama od ljevice do desnice našli brojni pjevači poput Mile Kekina, Mladena Grdovića i drugih. Razgovarali su i o tome kako celebrityji utječu na demokraciju, a profesor je rekao da je na ovim izborima velika mogućnost izbora od ljevice do desnice.

Razgovor se potom nastavio na temu populista i populizma, a profesor je objasnio da ljudi ne biraju samo na temelju racionalnog, već su im vrlo važna njihova identitetska pitanja.

– Nažalost, to su u Hrvatskoj često teme poput ustaša i partizana, a sad se pojavilo i pitanje prava na pobačaj, komentirao je profesor.

Kako se računaju glasovi na izborima?

U podcastu nam je detaljno objasnio D’Hondtovu metodu, to jest kako se računaju glasovi na izborima, treba li kalkulirati kada glasamo i glasati za “velike” umjesto “malih” stranaka. Potom je Šalaj govorio i o iznimnoj važnosti građanskog odgoja i obrazovanja i objasnio zašto mladi nisu tako važni političarima.

– Zato ja mladima kažem, ne smijete čekati da vam mi stariji damo nešto u ruke, morate se za to izboriti, rekao je.

Pozvao je sve da izađu na izbore i savjetovao kako da odluče za koga glasati, a više pogledajte u našem podcastu.