Pretraga

[VIDEO] Božićna priča iz dječjeg doma: ‘Nemam najdraži poklon, a i nisam osoba koja puno traži’

Max je 16-godišnji učenik drugog razreda Elektrostrojarsko obrtničke škole u Zagrebu i živi u dječjem domu, odnosno, kako se to službeno naziva – živi u organiziranom stanovanju s odgajateljima i četvero cimera. Ispričao nam je kako se Božić slavi u domu, kako to sve funkcionira, koji mu je najdraži poklon i koji poklon najviše želi za ovaj Božić, ali i kako je ove godine ispekao svoje prve kolače ikad.

dječji dom

Max u dječjem domu na Borovju | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

U jednom dječjem domu u Zagrebu ugostio nas je 16-godišnji Max i odmah nas je na ulazu ponudio božićnim kolačima koje je prvi put sam ispekao. Keksići u obliku božićnog drvca, anđela i kuglica bili su preukusni, a izgledali su kao iz trgovine. Tada je Max objasnio kako ih on ipak nije ukrašavao.

– Fini su i moram priznati da sam iznenadio sam sebe jer je to bilo prvi put da radim kolače. Nisam radio u potpunosti sam, imao sam malu pomoć, recimo dekoracija na keksima nije moja jer sam poludio s tijestom pa nisam imao živaca raditi i dekoracije, to je napravila odgajateljica, ispričao je Max.

Max živi u tzv. organiziranom stanovanju

Max živi u, kako se to službeno naziva, organiziranom stanovanju što je zapravo kuća u kojoj trenutno živi s četvero cimera, a s njima su cijelo vrijeme i odgojitelji. Dečki su odvojeni od cura, a u svakoj sobi ih je po dvoje.

– U mojoj sobi je srušen zid tako da cimer i ja sada zapravo imamo penthouse. Tako da možemo jedan drugome doći u jedan ujutro, tako je on mene jednu noć došao preplašiti. Došuljao se do kreveta, ja sam bio na mobitelu i nisam ga čuo ni vidio u mraku i on je meni samo odjednom rekao ‘Bok’. Prepao sam se više nego na što sam ponosan, rekao nam je Max.

Izdvojeni članak

Poruka mladića iz doma ganut će vas do suza: Od ravnateljice traži da pomognu vršnjacima iz Petrinje

Najdraži predmet mu je Etika, a volio bi da je španjolski jezik predmet u školi

Pohađa Elektrostrojarsko obrtničku školu u Zagrebu i trenutno ide u drugi razred te kaže kako mu je škola zabavna.

– Najviše volim Etiku, a onda Engleski jezik i da imamo Španjolski kao predmet to bi mi bio isto najdraži. Etika mi je zanimljivija nego Vjeronauk. Jer nakon osam godina Vjeronauka u osnovnoj, dosadi ponavljati jedno te isto gradivo, objašnjava Max.

Izdvojeni članak

Jedna briga manje: Dječjim domovima i SOS selima podmiruju račune za grijanje za 6 mjeseci

Objasnio nam je kako Božić i zimske praznike uglavnom provode kod svojih obitelji

Za Božić uglavnom idu kod svojih obitelji gdje provode zimske praznike, objašnjava nam Max, ali zato u domu poklone dobiju ranije.

– Kitimo bor normalno, postavimo sve za Božić tako da nam taj božićni duh dođe već krajem jedanaestog mjeseca ili početkom dvanaestog mjeseca. A kada je bio lockdown, svi smo se okupili oko stola i sve smo poklone stavili na stol i onda je svatko tražio svoje ime. Kada smo krenuli sve to otvarati, to je bilo toliko papira po podu i svuda oko nas, a neke od tih poklona još uvijek imam u sobi, govori nam Max.

dječji dom

Max i njegova odgajateljica Nataša u dječjem domu na Borovju | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

‘Nikada nisam razmišljao o tome koji mi je najdraži poklon jer mi je svaki drag’

Kao najdraži poklon Max je istaknuo kako mu je najdraže kada dobije novac jer si tada može kupiti ono što želi. Tako si je uspio uštedjeti dovoljno novca da si kupi monitor za ‘gejmanje’.

– Nikada nisam razmišljao o tome koji mi je najdraži poklon jer svaki mi je drag, nema ni jednog koji mi nije drag. Nisam ja osoba koja puno traži, recimo kad nam dođu i pitaju nas što želimo za donaciju ja ne znam što da uzmem, ne znam što da tražim. Uglavnom dobivamo poklon kartice za neke trgovine pa si onda uzmemo što želimo ili što nam treba, poručio je Max.

Max se veseli samostalnijem životu u stambenim zajednicama

Kako nam je otkrio, jedva čeka da se preseli u stambene zajednice gdje djeca i mladi samostalno žive u stanovima. Sada kada stanuje u organiziranom stanovanju, odgojitelji su stalno s njima, a u stambenoj zajednici odgojitelj dođe samo kako bi provjerio je li sve u redu. U stambenu zajednicu idu mladi koji nakon 18. nastave školovanje, odnosno upišu fakultet ili ako su krenuli raditi kako bi im se pomoglo da si uspiju uštedjeti nešto novaca kada jednog dana odu iz sustava.

Ali, u stambenim zajednicama mogu biti i mlađi od 18, no samo ako se pokažu dovoljno zrelima i odgovornima i za koje odgojitelji procijene da neće provoditi cijele dane igrajući igrice, nego da će biti redoviti u školi pa tako u stambenim zajednicama mogu živjeti i mlađa djeca. A kako točno izgleda život u domu gdje se trenutno nalazi Max, možete pogledati u videu ispod.

@srednja_hr Cijelu Maxovu priču iz dječjeg doma pročitajte na linku u opisu profila 🎄 #srednjahr #bozic #bozic2022 #djecjidom #dom #poklon #dar #christmas #christmasgift #fyp #foryou #foryoupage ♬ Piano ballad for Christmas(864605) – domino