Pretraga

Pitali smo studente koliko su potrošili na poklone: ‘Uvijek sam morao štedjeti tjednima prije Božića’

A- A+

Nismo se ni okrenuli, a eto ti ga na, Božić je već pred vratima. Osim što se svi spremaju za prejedanje fine blagdanske hrane, mnogi se spremaju i ‘odriješiti kesu’ za poklone, ipak je to vrijeme darivanja. Upitali smo stoga nekoliko studenata koliko su ove godine potrošili na poklone. Neki su se namjerno ‘isprsili’ jer mogu, a neki su se odlučili na pristup samostalne izrade poklona.

Foto: Unsplash

Božićni filmovi i silne reklame naučile su nas dosta toga. Prvo, Coca Cola se mora piti uz svako jelo inače Božić nije Božić. Drugo, sve mora biti okićeno hrpom lampica, a kuća mora biti puna rodbine, obitelji i prijatelja (uz posebnu pažnju na malo dijete koje može samo ostati doma i boriti se protiv provalnika ili pak završiti u New Yorku). Treće, pokloni moraju biti veliki, šareni i raskošni.

Htjeli mi to ili ne, činjenica je da je Božić vrijeme darivanja i svi imamo potrebu nekom nešto kupiti za taj blagdan, barem, eto, iz neke pristojnosti i poštovanja. Kako se Božić bliži, porazgovarali smo s nekoliko studenata ne bi li tako saznali koliko su potrošili ili koliko planiraju potrošiti za božićne poklone te što općenito misle o božićnom darivanju.

Ne treba trošiti izvan svojih mogućnosti

Prvo smo razgovarali s Anom, studenticom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koja nam kaže da je ove godine do sada potrošila oko 70 eura na poklone.

– Potrošila sam oko 70 eura i mislim da je ‘to to’ za ovu godinu. Smatram da svakako ne treba trošiti izvan svojih mogućnosti, jer bi darivanje za Božić trebalo biti iz srca, bez nekakvog natjecanja u potrošnji. Dakle, više stavljam fokus na simboliku, a ne na potrošnju i hvalisanje, objašnjava nam Ana.

Slično razmišlja i Anin kolega Josip koji je ove godine odlučio za Božić svima nešto sam izraditi. Nekima će tako napisati pjesme ili nešto nacrtati, a nekima će izraditi posebne video poruke. To će mu, priznaje, biti najjeftiniji Božić do sada, ali tvrdi da to neće umanjiti njegovu vrijednost.

– Ove godine nisam ništa potrošio na poklone osim svoga vremena i truda. Do sada sam uvijek morao štedjeti tjednima prije Božića za poklone, da bi na kraju muku mučio što kome kupiti. Ove godine će mi ovo poslužiti kao eksperiment, pa ako ljudima bude zgodno, moglo bi se pretvoriti u veću tradiciju, objašnjava nam Josip.

Izdvojeni članak
božićnica

Poklon pod bor stiže i nekim studentima: Ove općine i njima dijele božićnice

Neki se za poklone pripremaju još od listopada

S druge strane, Iva s Ekonomskog fakulteta kaže da joj je darivanje za Božić od izrazite važnosti te da se za sve to sprema još od kraja listopada. Ne može nam točno reći koliko je do sada potrošila na poklone, jer to ni sama ne zna. Misli da je iznos dobrano prešao 200 eura i da će još morati potrošiti, ali tvrdi da ju to istinski veseli.

– Iznos se čini velik, ali u tu je uključeno više ljudi. Najviše sam potrošila za svoga dečka kojem sam kupila igricu za PlayStation. Koštala je 80 eura što mi je nevjerojatno, ali znam da će njega to jako razveseliti, kaže nam Iva.

Za poklone se ove godine ‘isprsio’ i njen kolega Marko. Potrošio je oko 150 eura i smatra kako će do Božića potrošiti još barem 30. Iako mu to prije nije bila praksa, ovoga je ljeta uspio pronaći dobar studentski posao te je odlučio to sve na neki način vratiti kroz poklone za svog mlađeg brata i sestru.

Izdvojeni članak
gledanje božićnih filmova

Naš adventski kalendar: Napravili smo popis filmova i crtića za svaki dan do Božića

‘Neke stvari ću morati kupiti’

– Božić je vrijeme darivanja i otkad sam bio mali, uvijek sam dobivao poklone, a nisam ih nikada baš davao. Ove sam godine odlučio počastiti svojeg malog brata i sestru te im pokloniti nešto što će pamtiti i što će im se svidjeti. To su čisti pokloni iz srca i kad se pogleda malo šira slika, nije to tako ni skupo, istaknuo je student ekonomije.

Na koncu, Petra s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta kaže da ove godine kombinira samostalnu izradu poklona i kupovanje. Nije se još bacila ni na jedno ni na drugo, ali smatra da ne bi trebala potrošiti više od 20 eura.

– Oni koji su prije dobivali poklone od mene znaju da više volim poklanjati male, personalizirane stvari. E pa tako ću raditi i ove godine. Neke stvari ću morati kupiti, ali mislim da to ne bi trebalo biti više od 20 eura, zaključuje Petra.