Pretraga

Video: Britanac napravio automobil koji vozi na kavu

A- A+

Ekscentrični Britanac Martin Bacon zasitio se benzinskih automobila pa je svoj Ford preradio tako da ide na nusproizvod kavenih zrnaca i ugljen. Ušao je zajedno sa svojim čudnim automobilom u Guinnessovu knjigu rekorda provozajući se po testnoj stazi brzinom od 110 kilometara na sat.

coffecar.or

Više nije novost da su fosilna goriva na izmaku te da se traže alternativni izvori energije koji bi čišće i efikasnije mogli ‘pokretati Zemlju’. Među čudacima i kvazi znanstvenicima koji se trude naći energetski ‘kamen mudraca’ najpopularnije je traganje za nekonvencionalnim načinima za pokretanje automobila. Iako većina tih pokušaja završi preskupim ili jednostavno neuspješnim projektima, pojavi se s vremena na vrijeme neki od kojeg zaigra mašta.

Sierra na kavu

Izdvojeni članak

Novi smjer u srednjim školama: Automehatroničari će osvojiti tržište

Jedan od onih koji su dospjeli u medije zahvaljujući originalnoj ideji goriva za automobil je i Britanac Martin Bacon. Njemu je dosadilo ulijevati benzin u rezervoar svog automobila pa je pokušao s kavom. Na svoju Ford Sierru Pick-up je montirao par kotlova i nekoliko metara cijevi te na taj način dobio prvi automobil pogonjen kavom, piše portal automobili.hr.

Naravno, mehanizam je puno kompliciraniji nego što je to opisano. Nije dovoljno uliti malu kavu s mlijekom u rezervoar pa da Ford krene, već iza ovog izuma stoji čitav niz jednadžbi i tehničkih prilagodbi na automobili.

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Otpadna zrnca koja se pojavljuju kao višak prilikom proizvodnje kave uz manju količinu ugljena temeljni su energent koji pokreće Baconov automobil. Smjesa sagorjevanjem oslobađa ugljični monoksid i vodik koji Forda tjeraju naprijed – i nazad ako ubacite u rikverc.

Martin Bacon je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda, a njegova Sierra je dostigla na testiranju brzinu od 110 kilometara na sat što je prilično impresivno za automobil pokretan na ovakav način. Ipak čisto sumnjamo da će ekscentrični Britanac osvojiti svijet svojim izumom, jer teško je povjerovati da bi netko radije sipao kavu u rezervar nego u grlo.