Pretraga

[VIDEO] Gen Z javno objavljuje adrese sudaca u SAD-u: ‘Ako pobačaji nisu sigurni, niste ni vi’

A- A+

Prije nekoliko dana Vrhovni sud u SAD-u poništio je odluku iz slučaja Roe protiv Wadea prema kojemu su pobačaji postali legalni od 1973. godine. Ovim je poništavanjem presude dovedeno u pitanje pravo žena na pobačaj u nekim saveznim državama, koje pojedinačno mogu odlučiti hoće li zabraniti pobačaj. Ova goruća tema aktualna je i na društvenim mrežama gdje su mladi ljudi, odnosno generacija Z, kao znak protesta javno objavili adrese sudaca koji su donijeli tu odluku kao i njihove bankovne račune.

Foto: Screenshot | TikTok

Teenagers scare the living shit out of me‘ stih je iz poznate pjesme grupe My Chemical Romance iz 2006. godine, a ovih je dana postao dio trenda na TikToku gdje starije generacije reagiraju na postupak mladih ljudi, odnosno generacije Z koji su javno objavili adrese i bankovne račune petero sudaca koji su poništili slučaj iz 1973. Roe protiv Wadea i time doveli u pitanje pravo milijuna žena na pobačaj u SAD-u.

– Dok moja generacija, mi milenijalci, skupljamo potpise za peticiju i pripremamo se za prosvjede, generacija Z javno objavljuje njihove podatke. Svaka čast, imate puno više hrabrosti nego mi, rekla je jedna tiktokerica u videu.

@trashohrI love gen z♬ original sound – AudioKrystal

‘Ako pobačaji nisu sigurni, niste ni vi’

Nije dugo trebalo da se domovi sudaca nakon objave adresa vandaliziraju i da im se ostave jasne poruke: ‘Ako pobačaji nisu sigurni, niste ni vi’.

– Upravo sam si kupio jahtu, čekam da mi ju pošalju. Nadam se da ćete ubrzo shvatiti da ste se odlučili petljati s pogrešnom generacijom, komentirali su ljudi nakon objave njihovih bankovnih računa.

Suci, redom konzervativci, Amy Coney Barrett, Samuel A. Alito, Brett Kavanaugh, Neil M. Gorsuch i Clarence Thomas prema pisanju nekih medija zbog straha od napada počeli su tražiti nove kuće, kako bi se što prije preselili.

@ur_fav_axolotl They messed with the wrong generation=) #abortion #mybodymychoice #feminism #yourlifemyknife #fy ♬ original sound – AudioKrystal

Zbog zabrane pobačaja mlade djevojke sve više odlučuju apstinirati

Osim toga, mlade djevojke su se odlučile na još jedan drastičan potez izazvan ovim poništenjem presude.

– Sve više mladih djevojaka zbog straha odlučuje apstinirati, odnosno odlučile su da se više uopće neće upuštati u seksualne odnose s muškarcima. Ovakva reakcija mladih žena mogla bi se na njih odraziti na način da će sada još više govoriti ‘ne’ što bi moglo dovesti do povećanog broja silovanja, upozorila je jedna tiktokerica.

Od poništenja presude, koja je ženama u SAD-u omogućavala legalan pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke i to punih 50 godina, održani su prosvjedi diljem zemlje, a već su neke države odlučile zabraniti pobačaj te milijuni žena moraju medicinsku pomoć potražiti negdje drugdje.