Pretraga

Vježbe i navike koje će vaš mozak držati u vrhunskoj formi

A- A+

Vrijeme je ispitnih rokova sve bliže, a i drugo se školsko polugodište sve više zahuktava. Ako ste mozak mogli pustiti na pašu posljednjih mjesec dana sad si to više ne možete dopustiti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako jednostavno, ali učinkovito svoj mozak držati u dobroj formi.

Mozak je ‘centralno računalo’ našeg organizma i troši gotovo četvrtinu tjelesne energije za svoj rad. Usprkos činjenici da je najveće čudo prirode, naš mozak je prilično osjetljiv i nužno je voditi dosta brige o njemu kako bi funkcionirao na pravi način. Njegove rad dijelimo na pet kognitivnih funkcija – memoriju, koncentraciju, jezik, vizualno – prostorne vještine i izvršne funkcije. Svaka od ovih funkcija se može trenirati, ali uglavnom među njima postoji jaka međusobna povezanost.

S obzirom na činjenicu da se polako zahuktava drugo polugodište, a i ispitni rokovi su pred vratima pa je zgodno razmisliti o mentalnim vježbama i navikama koje će vaš mozak držati u vrhunskoj formi kada vam je to najpotrebnije.


Izdvojeni članak

Mentalnim putovanjem do uspješnog memoriranja

Mozak voli izazove

S obzirom na funkcionalnu raznolikost našeg mozga nužno ga je ‘provocirati’ na različite načine. Kako biste ‘utrenirali’ dio mozga zadužen za jezik i memoriju pokušajte čitati što više raznolike literature, pa čak ponekad i ono što vas uglavnom ne zanima. Zgodna igra za mozak je i rješavanje križaljki pa čak i slušanje i memoriranje tekstova nepoznatih pjesama.

Za pospješivanje koncentracije također postoji nekoliko zgodnih trikova. Jedan od najjednostavnijih je da mijenjate uobičajne rute kojima se krećete kako biste svom mozgu ponudili nove informacije i natjerali ga da radi. Manje je poznato da i igranje računalnih igara (ne svih) diže razinu koncentracije ukoliko se umjereno igraju.

Vizualno – prostorne vještine i izvršne funkcije je zapravo najlakše trenirati. Dok izvršne funkcije vježbate već samim razgovorom, vizualno – prostorne vještine možete usavršavati memoriranjem predmeta u nekom prostoru. Kasnije ih se dovoljno pokušati prisjetiti, a postupak ponavljajte kad god imate vremena.

Izdvojeni članak

Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati školski život

Kontra ruka za nove vidike

Jeste li pokušali koristiti miš rukom koja vam nije dominantna ili pak igrati stolni tenis njome? Svjesni ste kako je to u početku vrlo teško, ali samo zato što ste sve zahtjeve prebacili na jednu ruku i jednu stranu mozga više opteretili. Potrudite li se koristiti slabiju ruku vaš će vam mozak biti zahvalan jer ćete pobuditi do tada zapostavljeni dio vašeg centralnog živčanog sustava.

Iako će u početku biti teško, uskoro ćete vidjeti napredak i postat ćete svjesni kakav utjecaj na vaše sposobnosti ima intenzivna simulacija mozga.

Izdvojeni članak

Saznajte kako uključiti cijeli mozak koristeći kognitivne mape

Učenje stranih jezika i matematika

Učenje stranih jezika je jedan od naj učinkovitijih načina za stimulaciju mozga. Ulazak u jedno sasvim nepoznato područje je za vaš mozak poput hodanja po dubokom snijegu, teško je, ali i tjera ga da pomiće granice. Sličan učinak ima i rješavanje matematičkih zadataka te vježbanje novog glazbenog instrumenta.

Dok usvajanje stranog jezika pozitivno utiče na vaš vokabular, matematički zadaci unaprijeđuju logičko rasuđivanje. Stoga što god izaberete nečete pogriješiti, ali za vidljivije rezultate, kao i sa svakom drugom vježbom, potrebno je vremena i kontinuiteta.

Izdvojeni članak

Šećer vas čini glupim, stres vam ubija mozak

Paziti što jedete i izbjegavati dodatke prehrani

Raznorazni dodaci prehrani u zadnje vrijeme se sve češće nalaze na meti stručnjaka. Većina reklamiranih proizvoda iz te kategorije nema gotovo nikakav učinak na rad mozga te liječnici tvrde da je riječ o bacanju novca. Čak se ni, na sva usta hvaljeni, ginko nije pokazao učinkovitijim od običnog placeba.

Zbog toga je mnogo bolje bazirati se na kvalitetnu i uravnoteženu prehranu koja nam dokazano koristi. Posebno je poželjna hrana koja je bogata Omega 3 mastima. To je u prvom redu riba, poput lososa čijom redovitom upotrebom svome mozgu osiguravate zdravlje. U posljednje vrijeme sve su češća istraživanja koja pokazuju kako pozitivan uticaj na rad našeg živčanog sustava ima i kava. Kofein pobuđuje i stimulira rad mozga te ga duže drži vitalnim.

Izdvojeni članak

Znanstvenici tvrde: Nezreo mozak je krivac za buntovno ponašanje tinejdžera

Kloniti se stresa i redovito trenirati

Sve smo svjesniji da je stres kuga našeg doba. Užurban ritam i stalna komunikacijska dostupnost se vrlo često negativno odražava na naše zdravlje. Upravo to je razlog zbog kojeg je preporučljivo oslobađanje od stresa na dnevnoj bazi. Vrlo je bitno redovito i dovoljno spavati te baviti se stvarima koje vas ‘resetiraju’

Tjelovježbu mnogi stručnjaci smatraju najboljom vježbom za naš mozak. Iako na prvu zvuči dosta nevjerojatno mozak voli kada se svaka dva dana najmanje pola sata bavite nekom fizičkom aktivnošću te je upravo to možda najkorisnija stvar koju na dugoročnom planu možemo učiniti za naš najsofisticiraniji organ.