Pretraga

Je li ovo otkriće znak života na Marsu? Saznat ćemo tek 2033. godine

A- A+

NASA-in Perseverance rover pokupio je nekoliko uzoraka s Marsa koji sadrže organsku tvar. Iako je rano govoriti da je to znak života na Marsu, riječ je o važnom dostignuću u istraživanju Crvenog planeta, jer je Perservance uspio prikupiti uzorke. Jesu li te organske tvari dokaz života van Zemlje znat ćemo 2023. godine kada se Perseverance vrati na Zemlju i uzorci budu analizirani.

nasa rover perseverance

Foto: NASA

Perseverance se na Marsu nalazi već više od godinu dana, a sada je uspio prikupiti ono zbog čega je poslan na misiju. Prikupio je nekoliko uzoraka kamenja koji sadrže organske tvari. Jesu li ti uzorci dokaz života, saznat će se nakon analize kada se Perseverance vrati na Zemlju 2033. godine. Uzorci su prikupljeni u krateru Jezero, kojim je prije nekoliko milijardi godina tekla rijeka.

Organske molekule

Uzorci su prikupljeni u nekadašnjoj delti rijeke, a dolaze s kamena nazvanog Wildcat Ridge, koji je vjerojatno nastao prije milijardu godina taloženjem mulja i sitnog pijeska u slanom jezeru koje je polako isparavalo. Uzorci prikupljeni s Wildcat Ridgea, kamena širokog oko metar, veličine su školske krede, ali su bogati organskim molekulama i sumporovim mineralima.

Prve znakove organskih tvari našao je Discovery 2013. godine, ali ove su osobito značajne jer se nalaze na mjestu na kojem je moguće daje neksada bilo života. Slične sedimentne stijene poput Wildcat Ridgea su sačuvale brojne fosile na našoj planeti.

Izdvojeni članak

[FOTO] Svemirska romansa: NASA je objavila fotku ‘preklapajućih’ galaksija koja ostavlja bez daha

Uzorci stižu na Zemlju 2033.

Organske molekule sastoje se od velikog broja različitih spojeva, ali su prvenstveno građene od ugljika i često sadrže atome vodika i kisika. Mogu sadržavati i elemente poput dušika, fosfora i sumpora. I dok su organske tvari osnovne sastavnice života, mogu nastati određenim kemijskim procesima koji nemaju veze sa životom. Kojeg su podrijetla oni s Marsa, saznat će se kad se Perseverance vrati na Zemlju i znanstvenici analiziraju uzorke.

Perseverance je poslan na Mars u sklopu projekta Mars Sample Return Campaign, kojim se nastoji saznati više o mogućnostima postojanja života na Marsu. Očekuje se kako će uzorci stići na Zemlju 2033. godine i zatim nekoliko desetljeća znanstvenicima biti dragocjen izvor podataka o Marsu. Istraživanjem mogućnosti postojanja organskih tvari u svemiru bavi se astrobiologija, kombinirajući molekularnu biologiju, biofiziku, kemiju, astronomiju, paleontologiju i ihnologiju.