Pretraga

Dok čitate ovu vijest, imena zagrebačkih srednjoškolaca u sondi putuju na Mars

A- A+

Koliko puta su vas, kada biste nešto pogrešno uradili, roditelji ili prijatelji pitali ‘pa dobro, jesi ti pao s Marsa?’ Potvrdno na to inače retoričko pitanje, moći će odgovoriti učenici Prve srednje informatičke škole. Naime, imena tamošnjih učenika, u trenucima dok vi čitate ove retke, putuju baš na Crveni planet.

Lansiranje InSighta| foto: NASA/Cory Huston

Pred par dana, 5. svibnja, NASA je lansirala sondu InSight koja je krenula na svoj sedmomjesečni put prema Marsu. Da su u njoj putovali i na neki način hodali površinom Crvenog planeta, moći će se pohvaliti i učenici Prve srednje informatičke škole.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Zagrebački učenici telefonirali u svemir i od pravog astronauta dobili odgovor na pitanje kako se ondje tušira

– Imena učenika naše škole krenula su prema Marsu. Podsjetimo se, učenici 2. razreda naše škole i profesorica iz etike prijavili su svoja imena u sklopu NASA-inog projekta za javnost. Njihova imena spremljena su na mikročip unutar sonde te upravo putuju svemirom prema Crvenom planetu, javljaju iz te škole.

Ukoliko sve prođe po planu, sonda InSight sletjet će na ravnicu sjeverno od ekvatora Marsa 26. studenog ove godine. Obavit će pothvat koji do sada nije poduzet – misija sonde istražiti je unutrašnjost drugog planeta te prikupiti informacije o veličini njegove jezgre, plašta i kore te tako pružiti znanstvenicima mogućnost usporedbe sa Zemljom.

Podsjetimo za kraj kako su upravo au učenici Prve srednje informatičke škole u siječnju ove godine putem telefona razgovarali s pravim astronautima u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Kako je to izgledalo, doznajte ovdje.