Pretraga

Vukovarci pokazuju da je učenje preko fejsa moguće

A- A+

Marljivi učenici Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara, već neko vrijeme ne idu u školu i to ne zbog snijega, već zbog nemogućnosti grijanja prostorija u kojoj im se do sada održavala nastava. Unatoč tom “poklonu”, učenici ne miruju. Vrlo redovito i s iznimnom zanimanjem pišu eseje, rade prezentacije iz stručnih predmeta i, vjerovali ili ne, vježbaju matematiku, a sve to na Facebooku! Povratak u školske klupe nije ih pretjerano razveselio, posebno jer ih opet čekaju hladne zamjenske učionice, no oni nemaju mira. Nas je najviše zanimalo kako im se sviđa ovakav način rada, je li to korisnije i zašto im se tako sviđa.

Učenica Mihaela, kratko je i jasno rekla zašto joj se ovo sviđa: “Ja zahvaljujem svim nasim profesorima koji su nam ovako izašli u susret. Da, imam više motivacije,ali ne zato što učim preko facebooka,već zato što znam da mi to svakako treba. S hrvatskim ide jako dobro,ali matematika je predmet koji nemožeš učiti bez objašnjenja.”, rekla je Mihaela za pokušaje vježbanja različitog gradiva preko facebooka.

Dejan smatra kako je nastava preko interneta “Jednostavnija i lakša za pratiti (barem meni). Bio bih još veseliji kada bi se ovakva “nastava” uvela kao dio “normalnog ” školovanja gdje bi mogli dobijati zadatke za vježbanje/rezultate ispita preko interneta zbog toga što bi imali više vremena za pripremanje/ispravljanje.”

Što se tiče motiviranosti učenja preko facebooka, Dejan smatra da to ovisi od učenika do učenika jer “Većini koristi za druženje s prijateljima a ne školovanje ali je barem moje društvo ova “operacija” iznenadila i to ugodno. Ipak smo maturanti i moramo se što bolje pripremiti za državnu maturu.”

Da je to što su maturanti jedan od važnih čimbenika, smatra i Josipa:  “Mislim da nam je učenje preko facebooka pomoglo, barem koliko je moglo. Radili smo eseje, analize pjesama, i sve što bi nam moglo pomoći u državnoj maturi. Ostali smo barem malo u toku, ne dovoljno, ali ćemo u svakom slučaju imati manje za odraditi nakon ovih izgubljenih sati. Profesorica Lilijana Radobuljac, potrudila se, te osnovala tu grupu. Grupu ćemo koristiti i dalje bez obzira na to što u krećemo u školu jer se pokazala sasvim korisna. Mislim da bi bilo dobro kada bi i ostali profesori tako nešto organizirali, naravno ako im se da i ako su vrijedni kao i mi.”

Niske temperature, novi snijeg, sve to uobičajno ovih dana. Vukovarski srednjoškolci ubrzo se vraćaju u svoju hladnu zamjensku školu, neki sa novostečenim znanjima, a neki s potvrdom da njihove pripreme za maturu dobro napreduju. Čak i ako im opet zatvore školu, oni imaju svoju internetsku alternativu. U svakom slučaju, facebook grupa smrznutih maturanata Tehničke škole Nikole Tesele u Vukovaru nastavlja sa svojim radom. Učenici u grupi i dalje će moći dodatno vježbati za maturu, a marljivi i vrijedni profesori i dalje će im stručno pomagati da što bolje polože taj važni ispit.