Pretraga

Za zaštitu dječjih prava skoro 216 milijuna kuna: Evo što se planira za obrazovni sustav i učenike

A- A+

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj i to za razdoblje od 2021. do 2026. godine te je njome odlučeno kako će se država osigurati skoro 216 milijuna kuna za unapređenje zaštite dječjih prava. U objavljenom dokumentu određeno je pet ključnih ciljeva, a najviše novaca dodijelit će se za suzbijanje diskriminacije i socijalne isključenosti djece.

Foto: Pixabay

Ciljevi ovog plana vrijednog skoro 216 milijuna kuna su suzbijanje diskriminacije i socijalne isključenosti djece, zaštita djece od svih oblika nasilja, sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, sustavna potpora za djecu u digitalnom okruženju te učinkovito i djelotvorno pravosuđe u postupcima koji se odnose na djecu.

Teme o mentalnom zdravlju uvodit će se u sustav odgoja i obrazovanja

Pod suzbijanje diskriminacije i socijalne isključenosti djece podrazumijeva se unaprjeđenje znanja o mentalnom zdravlju djece kod svih relevantnih dionika stručnjaka u sustavima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Teme iz područja mentalnog zdravlja te mentalno-zdravstvene pismenosti uvodit će se u sustav odgoja i obrazovanja te će se raditi na unaprjeđenju rada timova za psihološke krizne intervencije.

Djecu će se nastojati uključiti u sportsko rekreativne programe i aktivnosti, a radit će se i na unaprjeđenju kvalitete života djece kroz te sportske aktivnosti. Uz to, pružat će se podrška roditeljstvu u obiteljima u riziku te će se poticati županije, općine i gradove na osnivanje Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

– Za ukupno razdoblje provedbe mjera iz prvog posebnog cilja do 2026. godine planira se utrošiti iznos od 206.122.500,00 kuna iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva zdravstva unutar redovnih sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva turizma i sporta, i sredstava koja će biti osigurana po usvajanju novih operativnih programa unutar nove EU financijske perspektive 2021- 2027. te sredstava Ministarstva unutarnjih poslova. stoji u Vladinom dokumentu.

Izdvojeni članak
mladić na psihoterapiji

Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj: ‘Roditelji ne žele priznati da im dijete ima problem’

Provodit će se edukacija učenika osnovnih i srednjih škola s ciljem sprečavanja nasilja među mladima, prema ženama i nasilja u obitelji

Zaštita djece od svih oblika nasilja, stoji u Vladinom dokumentu, odnosit će se na podršku djeci žrtvama i svjedocima kaznenih djela kao i na podršku djeci žrtvama obiteljskog nasilja te podrška djeci žrtvama i počiniteljima međuvršnjačkog nasilja. Provodit će se edukacija učenika osnovnih i srednjih škola s ciljem sprečavanja nasilja među mladima, nasilja prema ženama i nasilja u obitelji te prevencija govora mržnje kod djece. Za ove mjere predviđeno je nešto više od 6,8 milijuna kuna iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jačat će se i promicati sigurnosti djece u zajednici u okviru prevencije protupravnih i drugih društveno neprihvatljivih ponašanja prema djeci pripadnicima romske nacionalne manjine, kroz senzibilizaciju, informiranje, podizanje svijesti o pojavnim oblicima, samozaštitu kao i osnaživanje u cilju prijavljivanja protupravnih oblika ponašanja.

Radit će se o na prevenciji zlouporabe i ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki, a posebno će se provoditi programi radi postizanja učinkovitosti prevencije nasilja na potresom pogođenom području. Za ovo je osigurano skoro dva milijuna kuna iz sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Izdvojeni članak
lgbt prosvjednici na ulici

Istraživanje: Gej i trans učenici još uvijek trpe nasilje, a neke su napali i djelatnici naših škola

Edukacija za stručnjake u sustavu odgoja i obrazovanja o važnosti participacije djece na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini

Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini predviđeno je kroz organizaciju edukacija za stručnjake u sustavu odgoja i obrazovanja o važnosti participacije djece. Također će se kreirati procedura za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i poticanje gradova na osnivanje i djelovanje dječjih vijeća te poticanje dječje participacije u djelovanju Vijeća korisnika kod pružatelja socijalne usluge smještaja za djecu i Vijeća udomljene djece i mladih. Vlada je za to predvidjela 450 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Poticanja preventivnih programa u odgojno-obrazovnom sustavu usmjerenih na medijsku pismenost te unaprjeđenje sigurnosti i zaštite djece na internetu i društvenim mrežama

Sustavnom potporom za djecu u digitalnom okruženju predviđena je provedba mjera poput poticanja preventivnih programa u odgojno-obrazovnom sustavu usmjerenih na medijsku pismenost te unaprjeđenje sigurnosti i zaštite djece na internetu i društvenim mrežama. Za učinkovito i djelotvorno pravosuđe u postupcima koji se odnose na djecu unaprijedit će se rad specijaliziranih sudskih odjela za obiteljske predmete. Provest će se i edukacija pravnika na poslovima za djecu i obitelj u centrima za socijalnu skrb kao i edukacija posebnih skrbnika za zastupanje djeteta u zaštiti osobnih i imovinskih prava. Za ostvarenje ovih ciljeva osigurano je ukupno 200 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je ponovno učitati stranicu.