Pretraga

Zabrinjavajući podaci: Tinejdžeri u Hrvatskoj ne prijavljuju nasilje, a šamar i ‘šlatanje’ u školi nisu im problematični

A- A+

Rezultati istraživanja o nasilju, provedenog među 775 ispitanih tinejdžera u dobi od 14 do 18 godina, pale alarm za uzbunu. Velik broj srednjoškolaca koji je sudjelovao u istraživanju, doživio je neki oblik nasilja, u stvarnom ili virtualnom svijetu, no njih čak 40 posto nikome nije prijavilo nasilje. Zabrinjavaju i podaci da ih značajan broj šamar ne smatra nasiljem, no smatra da je izazovno odjevena žena – sama kriva za silovanje.

Foto: Pixabay

Istraživanje u sklopu projekta ‘(Ne)budi mi (ne)prijatelj!’, koji promovira volonterski program prevencije nasilja među mladima, donosi zabrinjavajuće rezultate o tome kako mladi u dobi od 14 do 18 godina percipiraju nasilje te kako reagiraju na nasilničko ponašanje. Prije svega, brinu i brojke koje govore o izloženosti srednjoškolaca nasilju.

Naime, njih 8% doživjelo je cyberbullying, 21% njih bili su žrtve vršnjačkog nasilja u stvarnom svijetu, a njih 20% i u stvarnom i u virtualnom svijetu, javlja Novi list. Od 775 ispitanih tinejdžera, njih 345 izjasnili su se kao žrtve nekog oblika nasilja. Od njih 345, njih gotovo 40% nikome nije prijavilo nasilje!

Izdvojeni članak

Nije ljubav, nego nasilje: Zagrebački učenici snimili fantastičan video za sve one koji ne razlikuju te dvije stvari

Ako su ga i prijavljivali, povjerili bi se roditeljima, prijateljima ili školi, no i roditelji vrlo često ne znaju što učiniti u takvoj situaciji.

Posebno su zabrinjavajući stavovi mladih prema kojima šamar ne smatraju nasiljem (njih više od 15%), smatraju da je nasilje privatna stvar partnera (svaki deseti tinejdžer), a potpuno nevjerojatni podaci prema kojima njih 4,7% ne smatra nasiljem spolni odnos bez pristanka18 posto misli da uvrede nisu nasilje, a čak 40% ispitanika ne smatra nasiljem ‘šlatanje’ od strane vršnjaka u školi, piše Novi list.

Svake godine, raste broj poziva žrtava nasilja na besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima nasilja 116-006. Od početka ove godine, zabilježeno je 7.000 poziva na ovu liniju.