Pretraga

Zagreb i Milano jednaki po konzumaciji droge

A- A+

 

Analiza komunalnih otpadnih voda 19 europski gradova pokazala je kako se u Zagrebu troši znatno manje droge u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim zemljama, dok smo po konzumaciji marihuane najbliži Milanu.

U Zagrebu niska stopa potrošnje droge

Analiza komunalnih otpadnih voda pokazala je kako je u Zagrebu niska stopa potrošnje droge u odnosu na druge zapadnoeuropske gradove. Analiza se provodila na inicijativu NIVA (Norveškog instituta za istraživanje voda) i Instituta Mario Negri iz Milana te je, uz 18 europskih zemalja, istraživački postupak provela i Hrvatska u Institutu Ruđer Bošković. Za razliku od podataka dobivenih anketama koje su često subjektivne, mjerenje u otpadnim vodama predstavlja objektivna i izravno usporediva mjerenja.

Gradovi s najvećom potrošnjom kokaina, amfetamina i metamfetamina su Antwerpen, Barcelona, Amsterdam, Eindhoven i Utrecht. U Zagrebu je posljednje tri godine potrošnja amfetamina naglo porasla, ali je ipak oko 25 puta manja nego u navedenim gradovima.

Dnevna potrošnja kokaina u Europi iznosi 356 kilograma

Dnevno se u Europi troši oko 365 kilograma kokaina, a potrošnja je u zapadnoj Europi znatno veća nego u istočnoj i sjevernoj, dok se metamfetamin više traži na sjeveru, točnije u Oslu i Helsinkiju. Što se tiče marihuane, koju često ne smatraju drogom, najveća je potrošnja zabilježena u nizozemskim i španjolskim gradovima, dok je u Zagrebu situacija bolja, sličnija onoj u Milanu.

Ova bi metoda praćenja koncentracije u otpadnim vodama na nacionalnoj i europskoj razini trebala biti važna za uočavanje promjena u trendovima zlouporabe droga, zaključuju stručnjaci u Institutu Ruđer Bošković.