Pretraga

Zagrebačka škola zbog obnove bi trebala seliti na Velesajam: ‘Taj prostor je dvostruko manji’

A- A+

Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn zbog obnove bi se trebala seliti na Zagrebački velesajam i to u Kineski paviljon. Roditelji i djelatnici škole zbog toga negoduju. Naime, u prostor u koji se ova škola treba preseliti dvostruko je manji nego prostor u kojemu je škola inače funkcionirala, a veliki problem stvara i prenošenje i postavljanje velike, teške, ali i bučne opreme čiji bi rad, u ovako skučenom prostoru, ometao učenike kojima je za nastavu potrebna tišina.

ŠPUD i Zagrebački velesajam

ŠPUD i Zagrebački velesajam | foto: ramona Ščuric, Srednja.hr/Canva

Zbog obnove od potresa, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, mora seliti na novu lokaciju. Grad je, kao novu lokaciju za preseljenje odredio Zagrebački velesajam, odnosno Kineski paviljom. Roditelji i djelatnici škole tom odlukom nisu zadovoljni jer znaju da taj prostor nije adekvatan za učenike, ali i za svu opremu koja im je potrebna za izvođenje nastave, piše Danas.hr. Roditelji su Gradu poslali 15-ak mailova u kojima su izrazili svoje negodovanje, ali niti jednom nisu dobili odgovor.

Škola bi se trebala preseliti u dvostruko manji prostor

– Mi smo u 4.500 kvadrata u normalnim uvjetima, sada smo u tri tisuće u skučenim uvjetima, a u Kineski paviljon dolazimo u dvije tisuće kvadrata, izjavio je predsjednik Školskog odbora, Matej Pašalić.

U prostor koji je više nego dvostruko manji nego onaj koji su imali u početku, škola bi trebala preseliti sav materijal potreban za rad, električna kola, peći za emajl i keramiku, spremnik u koji stanu tri tone gline, fotostudio, laboratorij i druge alate. Kada bi se sva ta oprema i preselila u prostor Kineskog paviljona, to bi izgledalo kao mnoštvo pregrađenih radionica koje su jedna uz drugu i pojavio bi se problem glasnoće rada. Naime, odjel za kiparstvo i odjel u kojemu se radi s drvom, koriste mnoštvo glasnih alata koji će ometati rad odjela kojima je potrebna tišina, na primjer, odjela za arhitekturu.

Izdvojeni članak
KOLAŽ SA SLIKOM PRIJE KRAĐE GDJE SU FOTOGRAFIJE IZLOŽENE NA ULICI I NAKN KRAĐE GDJE JE SVE PRAZNO I SLIKA NEMA

Netko je po prvi put u povijesti ukrao cijelu izložbu ispred ŠPUD-a: ‘Šteta je oko 2.000 eura’

‘Neka roditelji sami predlože prikladnije rješenje, ako ga imaju’

– Nije to od jučer ideja, ta se ideja pojavila u ljeto, čak postoji i projekt koji je radio ravnatelj kako bi se adaptirao prostor na Velesajmu upravo za potrebe radionice, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Ravnatelj škole Filip Pintarić, za Danas.hr je rekao kako je istina da je napravio skicu prostora, ali da to nije bio konačan nacrt te da, niti u jednom trenutku, škola nije pristala na selidbu. Na sve ovo, gradonačelnik Tomašević je poručio roditeljima da onda oni sami predlože neko prikladnije rješenje za novi prostor.

Hoće li se učenici ipak seliti u prostore Velesajma ili ne i hoće li biti promjena u prvotnom ugovoru, preostaje nam vidjeti u narednim mjesecima.