Pretraga

Zagrebački srednjoškolci s međunarodnog natjecanja kući donijeli sedam medalja

A- A+

Županijska natjecanja u debati završavaju ovoga tjedna, a u pauzi do državnog naši izvrsni debatanti sudjelovali su u pravoj ‘berbi’ medalja na međunarodnom natjecanju u Pragu. Zagrebački srednjoškolci, debatanti Hrvatskog debatnog društva, s natjecanja ‘Prague Debate Spring’, a vratili su se kući s čak sedam medalja!

Debatantice IV. gimnazije Zagreb okupljene u tim Explicitum na međunarodnom natjecanju ‘Prague Debate Spring’ održanom ovih dan osvojile su srebrne medalje. Učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog vratili su se u Hrvatsku s brončanim medaljama.

Na natjecanju sudjelovalo 67 ekipa iz cijeloga svijeta

Izdvojeni članak

Naši nadareni matematičari plasirali se na europsko natjecanje i trebaju vašu pomoć

Oba tima prošlog su se tjedna plasirala na Državno natjecanje iz debate, nakon čega su nastavili pripreme za ‘Prague Debate Spring’. Riječ je o natjecanju s dugom tradicijom, a ove godine sudjelovalo je 67 ekipa iz cijeloga svijeta.

Debatantice debatnog kluba Explicitum u sastavu Paula Đaković, Jona Borgudan i Lara – Nika Holjevac, u finalnoj debati susrele su se s Češkom reprezentacijom. Na kraju debate, suci su presudili za Čehe nejednoglasnom odlukom 3:2.

– Dobiti dva glasa od strane sudaca u finalu protiv reprezentacije koja se trenutno priprema za Svjetsko natjecanje je velika stvar. Kao i svako finale, i ovo je bilo zastrašujuće i stresno posebice jer smo svjesne kvalitete protivnika. Imamo srebro oko vrata, odnosno nagradu za rad i trud koje smo uložile. To je i više nego što smo očekivale, riječi su debatantica Paule.

Naše ekipe suočile se u polufinalu

Izdvojeni članak

Dok je većina za vikend odmarala, naši su školarci rasturali na međunarodnim natjecanjima

U polufinalu su hrvatske ekipe debatirale jedna protiv druge. Na pitanje kako je bilo debatirate polufinalnu debatu protiv prijatelja debatanti Tituša su odgovorili:

– Žao nam je da finale nije bilo Hrvatska – Hrvatska, nego polufinale. Sretni smo, iako nismo prošli dalje, jer su prošli naši prijatelji. Debatirali smo i pobjeđivali ekipe kojima je engleski materinji
jezik, poput Kanade, što je veliki uspjeh, kazali su debatanti okupljeni u ekipu 
Titoš koju čine Gabrijela Papec, Mislav Mikota i Damjan Pavličević.

Uz sve navedene izvrsne rezultate napomenimo kako je Damjan Pavličević plasiran među deset najboljih govornika, što je impresivan rezultat jer su na natjecanju sudjelovali i debatanti kojima je engleski materinji jezik. Učenica Lara iz Praga se, osim s brončanom medaljom u Hrvatsku vratila i kao treća najbolja govornica u kategoriji novih debatanata.