Pretraga

Zagrebački srednjoškolci s međunarodnog natjecanja kući donijeli sedam medalja

Županijska natjecanja u debati završavaju ovoga tjedna, a u pauzi do državnog naši izvrsni debatanti sudjelovali su u pravoj ‘berbi’ medalja na međunarodnom natjecanju u Pragu. Zagrebački srednjoškolci, debatanti Hrvatskog debatnog društva, s natjecanja ‘Prague Debate Spring’, a vratili su se kući s čak sedam medalja!

Debatantice IV. gimnazije Zagreb okupljene u tim Explicitum na međunarodnom natjecanju ‘Prague Debate Spring’ održanom ovih dan osvojile su srebrne medalje. Učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog vratili su se u Hrvatsku s brončanim medaljama.

Na natjecanju sudjelovalo 67 ekipa iz cijeloga svijeta

Oba tima prošlog su se tjedna plasirala na Državno natjecanje iz debate, nakon čega su nastavili pripreme za ‘Prague Debate Spring’. Riječ je o natjecanju s dugom tradicijom, a ove godine sudjelovalo je 67 ekipa iz cijeloga svijeta.

Debatantice debatnog kluba Explicitum u sastavu Paula Đaković, Jona Borgudan i Lara – Nika Holjevac, u finalnoj debati susrele su se s Češkom reprezentacijom. Na kraju debate, suci su presudili za Čehe nejednoglasnom odlukom 3:2.

– Dobiti dva glasa od strane sudaca u finalu protiv reprezentacije koja se trenutno priprema za Svjetsko natjecanje je velika stvar. Kao i svako finale, i ovo je bilo zastrašujuće i stresno posebice jer smo svjesne kvalitete protivnika. Imamo srebro oko vrata, odnosno nagradu za rad i trud koje smo uložile. To je i više nego što smo očekivale, riječi su debatantica Paule.

Naše ekipe suočile se u polufinalu

U polufinalu su hrvatske ekipe debatirale jedna protiv druge. Na pitanje kako je bilo debatirate polufinalnu debatu protiv prijatelja debatanti Tituša su odgovorili:

– Žao nam je da finale nije bilo Hrvatska – Hrvatska, nego polufinale. Sretni smo, iako nismo prošli dalje, jer su prošli naši prijatelji. Debatirali smo i pobjeđivali ekipe kojima je engleski materinji
jezik, poput Kanade, što je veliki uspjeh, kazali su debatanti okupljeni u ekipu 
Titoš koju čine Gabrijela Papec, Mislav Mikota i Damjan Pavličević.

Uz sve navedene izvrsne rezultate napomenimo kako je Damjan Pavličević plasiran među deset najboljih govornika, što je impresivan rezultat jer su na natjecanju sudjelovali i debatanti kojima je engleski materinji jezik. Učenica Lara iz Praga se, osim s brončanom medaljom u Hrvatsku vratila i kao treća najbolja govornica u kategoriji novih debatanata.