Pretraga

U Zagrebu kreće testiranje učenika i nastavnika na koronu, poznato koliko će škola biti uključeno

A- A+

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, putem Facebooka je izvijestio kako će se u Zagrebu provoditi testiranje učenika na koronavirus. Ono će biti provedeno u 15 škola, u svakoj na 120 đaka, uz suglasnost roditelja. Bit će testirani i zaposlenici.

Foto: Unsplash

– Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provest će preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba. Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba. U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira, napisao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na Facebooku.

Cilj testiranja jest, ističe Bandić, na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba.

Inače, slično testiranje trebalo je biti provedeno među učenicima Međimurske županije, kako bi se ustvrdilo postoji li kliconoštvo među asimptomatskim učenicima. No, to je otkazano. Podsjetimo, još jučer je ministar Radovan Fuchs kazao kako za sada neće biti odluke o prelasku na online nastavu na nacionalnoj razini i pritom ustvrdio kako je širenje virusa među populacijom – malo.

– Procjena je jednako tako da škole i dalje nisu širitelji zaraza. Štoviše, ja sam prekjučer razgovarao s austrijskim ministrom, razmijenili smo mišljenja, oni su, kao što znate u lockdownu. Ima jedna interesantna studija, novoobjavljena, koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim testovima, antigenskim. Doduše ne uzimanjem uzorka iz nosa, nego usne šupljine. Rezultat je pokazao da je jako malo asimptomatskih slučajeva, iako moramo uzeti u obzir da je to rađeno od kraja devetog mjeseca do sredine desetog, kao i pogrešku gdje ovim testovima pouzdanost nije stopostotna. Međutim, i kad sve to skupa zbrojite, izgleda da je činjenica da je to širenje unutar đačke populacije malo. I dalje pratimo na dnevnoj bazi ukupni broj na razini Hrvatske, kako osnovnoškolskih, srednjoškolskih učenika, jednako tako to gledamo i pratimo po županijama i po gradovima, znači imamo vrlo dobru epidemiološku sliku. Imali smo prije tri-četiri dana lagani pad, sad opet imamo nešto više, maloprije sam dobio podatke. Jednostavno ćemo nastaviti na ovaj način i mislimo da je to dobro, rekao je u srijedu Fuchs.