Pretraga

Zaplešite na pjesmu leda i vatre

A- A+

slika: Arya, imdb.com

George R.R. Martin jedan je od najutjecajnih pisaca našeg vremena, a široj publici približila ga je HBO-ova serija Game of thrones (Igra prijestolja), temeljena na njegovoj knjizi, čija je prva sezona oborila rekorde gledanosti. Dok željno iščekujete drugu sezonu serije, iskoristite vrijeme i uzmite u ruke sjajne knjige iz zasada peteročlane obitelji Pjesma leda i vatre.

Pjesma leda i vatre obuhvaća pet knjiga: Igru prijestolja, Sraz kraljeva, Oluju mačeva, Gozbu vrana i Ples sa zmajevima. Čitanje ovih knjiga bilo je najbolje potrošeno vrijeme u mom životu. U redu, možda malo pretjerujem. Ali samo malo. Rijetke su knjige koje vas toliko zaokupe da zaboravite na svijet koji postoji izvan vaše sobe, a kad iziđite vani, samo razmišljate što bi se moglo dogoditi s likovima, jedva čekate trenutak kada ćete opet otvoriti čarobne korice. To je efekt koji Martin postiže i to ga čini magičnim poput nekih pojava o kojim piše u svojim knjigama.

Pjesma leda i vatre netipičan je , netipičan u smislu da nema tolikog razbacivanja čarolijom, vilenjacima, supermoćima. Martinovi junaci naizgled su obični ljudi, kraljevi, plemići, vitezovi, seljaci, kurve, sirotinja. Naravno, tu su i vargovi, zmajevi i neobična bića s druge strane Zida – Drugi. Ali većina snage, hrabrosti i izuzetnosti proizlazi iz kompleksnih likova progonjenih vlastitim nesigurnostima, prošlošću, boli, likova kakve možemo poistovjetiti s onima na koje nailazimo u našim životima. A opet, izuzetna radnja, rat za prijestolje, spletke i previranja, ubojstva i osvete, daju nam do znanja kako se radi o posebnom svijetu, i sve što želimo jest doznati što će se dalje događati, kako će završiti nama srcu dragi junaci, koji je kraj nevjerovatne priče. Zima dolazi, teška zima.

U svakoj knjizi Martin uvodi nove likove, otrkiva nove povezanosti, kreira nove intrige. Čovjek se zapita kako netko može biti toliko maštovit, toliko genijalan, jednostavno sjajan pisac, istinski kreator priča. On živi svoje knjige. Vjerujem kako 24 sata dnevno Martin razmišlja što se događa s Danerys, gdje bi trebao biti Tyrion, koja je Jonova sudbina. Možda je upravo ta strastvenost i angažiranost ono što čini knjige Pjesme leda i vatre toliko snažnim i upečatljivim.

Snažni i upečatljivi su likovi i brzo ćete steći svoje favorite, srce će vam kucati jače kad napokon ugledate stranicu na kojima se nastavlja njihova priča. Tyrion, iskopleksirani patuljak, koji u životu nikada nije dobio ni mrvu nježnosti od vlastita oca, nije bio prihvaćen kao dio velike porodice Lannister, najzabavniji je lik, osvojit će vas svojim šalama i teškom pričom koju vuče na leđima čitav život. Arya, hrabra djevojčica, nipošto dama, sa svojih deset godina spremna je za borbe pred kojima strahuju mnogi puno stariji od nje. Naučila je da strah reže dublje od mačeva i odlučila je ne posustajati. Svaku večer prije spavanja izgovara imena onih koje želi ubiti i taj popis ne zaboravlja. Danerys je iz vatre rođena, neopečena, željna Željeznog prijestolja, ratnica sa tri zmaja koji odrastaju spremni za veliku povijesnu bitku. Ići će koliko treba, učiniti što god treba, ali odustati neće.

Mnogo je razloga za uzeti ove knjige u ruke. Mnogo je krvi, boli, vatre, plaćanja dugova, osveta, brutalnih bitki, u ovoj igri lavova, vukova, zmajeva. U igri prijestolja ili pobjeđuješ ili umireš. Velik je broj onih koji žele sjesti na Željezno prijestolje, a na njemu ima mjesta samo za jednoga. Ili jednu. Kako se kroz sve knjige provlači broj sedam (sedam kraljevina, sedam plemenitih obitelji) tako je predviđeno i sedam knjiga u ovom ciklusu.

slika: Tyrion, imdb.com

slika: imdb.com

slika: Khal Drogo i Daenerys, imdb.com

Dakle, Martinovo pero trebalo bi nas počastiti još dvjema knjigama. Recimo da je jedna od mojih velikih želja da nekad skoro iziđe šesta knjiga. Jer, nakon pročitane pete knjige, želja za nastavkom priče veća je no ikada. Iako, malo me strah približavanja kraju. Ne iz razloga što možda moji favoriti neće pobijediti na kraju, već zato što će kraj u mnogočemu biti tužan. Bit će to kraj veličanstvenog ciklusa, veličanstvene priče. Za takve uvijek poželimo da potraju malo duže.

Zaplešite na Pjesmu leda i vatre. Bit će to ples života. Barem što se knjiga tiče.