Pretraga

Maloljetnici uzrokovali požar kod Šibenika, izgorilo 900 kvadrata: Bacili su opušak cigarete

A- A+

Pušili su cigarete, bacili neugašene opuške, a onda je buknuo požar. Pokušali su ga ugasiti, no, naravno, nisu uspjeli. Na svu sreću na teren su odmah izašli šibenski vatrogasci i sanirali vatrenu buktinju, no ne prije nego što je uspjela progutati 900 kvadrata suhe trave i raslinja. Dvoje maloljetnika zaradilo je kaznenu prijavu i predano je pritvorskom nadzorniku, dok se o trećem podnosi posebno izvješće.

vatra, požar

Ilustracija: Pixabay

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila kako je u subotu, 6. kolovoza, na području Podsolarskog nedaleko Šibenika, požar uzrokovala skupina – maloljetnika.

Bacili opušak pa napravili požar

Oni su, kako izvještava Policija uprava šibensko-kninska, neoprezno bacili opuške od cigareta na suhu travu. Pod utjecajem vremenskih uvjeta – vjetra i vrućine – suha trava se zapalila i izbio je pravi požar. Maloljetnici koji su ga uzrokovali pokušali su ga ugasiti, no, očekivano, nisu uspjeli.

Na svu sreću vatrogasci su brzo intervenirali i požar je ugašen, ali ne prije nego što je progutao 900 kvadratnih metara suhe trave i niskog raslinja. Maloljetnici koji su uzrokovali požar, dok su ga pokušavali ugasiti, a poslije i tijekom bijega od vatre, zadobili su ogrebotine. Dvoje maloljetnika je uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu predano pritvorskom nadzorniku, dok se protiv trećeg podnosi posebno izvješće državnom odvjetniku za mladež.

Policija napominje mjere za sprječavanje požara

Policijska uprava šibensko-kninska pozvala je sve građane da dobro provjere jesu li iza sebe ostavili sigurno stanje jer i najmanji žar, napominju, može izazvati požar. Dodatno su podsjetili građane da na svojim stranicama imaju navedene sve mjere koje se mogu poduzeti kako bi se spriječili požari na otvorenom, koje možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak
dvojica poginulih mladića u prometnoj kod sikirevaca

Stravična prometna nesreća odnijela dva mlada života: Poginuli vozač i suvozač, obojica ’96. godište

Ovdje ističemo planirane odlaska u prirodu. Policija ističe kako se veliki požari i nesreće događaju zbog sitnih i naizgled bezazlenih propusta. Da izbjegnete neželjene posljedice požara i eksplozija, policija vas poziva da provjerite jeste li prije odlaska na odmor ili duže izbivanje u vašem stanu isključili električne potrošače i zatvorili plin. U kampovima i drugim zatvorenim prostorima, upozoravaju, nemojte paliti otvorenu vatru.

Pripremu roštilja potrebno je obavljati na za to uređenim prostorima, a poželjno je voditi računa i o tome da mjesto oko roštilja bude očišćeno od gorivih materijala. Pepeo nakon svakog odlaganja treba politi vodom, a za svaki slučaj u pripravnosti imati adekvatna sredstva za gađenje požara. Upaljače ne treba ostavljati na toplini ili blizu vatre, posebno ne u automobila ispod vjetrobranskog stakla. Opuške ni slučajno ne bacati kroz prozor, a upaljače i šibice držati, napominju, van dohvata djece.


MISLITE NA VATROGASCE

– Pored navedenog, a naročito u tijeku turističke sezone, izražena je velika potreba pristupa vatrogasnih i drugih intervencijskih vozila pojedinim značajnim objektima, dijelovima grada, starogradskim jezgrama i hotelima u trenucima požara i drugih intervencija. Stoga je potrebno ne zatvarati vatrogasne pristupe i prilaze Vašim parkiranim vozilima, jer time ugrožavate i svoju sigurnost, navode iz PU šibensko-kninske.