Pretraga

Stavljate li uvijek led na ozljede, trebali biste pripaziti

A- A+

Skoro uvijek kada se radi o ozljedama, osobito zglobova, prvo za čim će svatko posegnuti je led. Mada to nije pogreška, niti je krivo, s ledom i ozljedama, tvrde liječnici, ipak treba biti oprezan jer možemo nehotice sami sebi pogoršati stanje ozljede.

stoneathleticmedicine.com

Kada god dođe do neke ozljede, poput bolnog udarca ili uganuća zgloba, prvo što ćemo koristiti ne bi li donekle sanirali ozljedu te umanjili bol, svakako je led. No, iako je led dobar za ozljede takve vrste, s njim bi ipak trebalo pripaziti te naučiti kako ga pravilno primijeniti na ozlijeđenom mjestu kako ne bismo trpjeli još gore posljedice, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Zbog ozljede kralježnice bicikl vozi rukama te će nakon Alpa posjetiti Hrvatsku

S ledom oprezno

Liječnici se jednoglasno slažu kako je od leda, puno bolja opcija zapravo kompresija, iako ćemo gotovo svi pri bolnim udarcima ili sportskim ozljedama najprije posegnuti za ledom. Njime pokušavamo umanjiti bol ili smanjiti nastalu oteklinu.

Međutim, neki se stručnjaci slažu da to i nije tako dobra ideja. Liječnik Gabe Mirkin, koji je izdao knjigu ‘The Sports Medicine Book’ slaže se da s ledom treba biti oprezan.

Izdvojeni članak

Sportski neuspjesi koje morate vidjeti

Kompresija je bolje rješenje

– Stavljanje leda na ozlijeđeno tkivo uzrokovat će da se krvne žile u blizini ozljede stisnu i isključi se dotok krvi satima. To može uzrokovati daljnja lakša ili teža oštećenja, napisao je Mirkin u svom znanstvenom radu.

Naveo je i da je led preporučljivo upotrebljavati samo ako ga se koristi pažljivo i u kraćem razdoblju, netom nakon ozljeđivanja. Ipak, bolje od leda je primijeniti kompresiju na ozljeđenom mjestu.

– Led držite najviše deset minuta, zatim ga maknite na 20 minuta i opet stavite 10 minuta, ističe Mirkin.