Pretraga

Započeo proces upisa u srednje škole: Provjerite koje korake morate učiniti ovih dana

A- A+

Za sve osmaše danas je važan dan – počeo je proces upisa u srednje škole. Od danas u 12 sati učenici se prijavljuju u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, u kojemu će kasnije odabirati srednjoškolski program kojeg žele upisati.

Foto: pixabay

U I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2019./2020. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 47.481 učenika u 2.217 razrednih odjela.

Kako se prijaviti u sustav upisa u srednje škole?

Izdvojeni članak

Objavljeni ključni datumi ovogodišnjih upisa u srednje: Smanjen broj mjesta za osmaše

Za sve osmaše koji planiraju upisati neku srednju školu ove godine danas je važan dan – točno u podne počele su prijave u sustav NISpuSŠ.

– Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke, pojašnjeno je na stranici upisi.hr.

Ako ste među kandidatima izvan redovitoga sustava obrazovanja, registrirati se možete popunjavanjem elektroničkoga obrasca za registraciju na mrežnoj stranici www.upisi.hr, a Središnji prijavni ured nakon primitka obrasca zaključuje vašu registraciju slanjem korisničkih podataka SMS-om. Uz pomoć tih podataka dovršavate svoju registraciju.

Odabir srednjoškolskih programa počinje u lipnju

Podsjetimo, prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu, ove godine počinju 26. lipnja. Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 1. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za dostavu prijavnica u školu je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka.

Za upis u prve razrede srednjih škola kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element, o čemu više možete pročitati u članku na poveznici. Imate li dovoljno bodova za upis željene srednje škole izračunajte uz pomoć našeg kalkulatora bodova.

Sve informacije o postupku prijava i upisa u srednje škole za školsku godinu 2019./2020. dostupne su u četiri publikacije podijeljene prema tipu učenika, a ‘prolistati’ ih možete u dokumentu u nastavku. *Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.42 MB]