Pretraga

Zašto bi svaka djevojka trebala jesti maslac od kikirikija

A- A+

Tinejdžerice koje dvaput tjedno jedu maslac od kikirikija smanjuju šanse za razvoj raka dojke kasnije u životu za čak 39 posto. Otkrića do kojih je došlo istraživanje pokazuju i da grah, leća, soja i kukuruz također pomažu prevenciji ove smrtonosne bolesti.

Jedenje kikirikija od maslaca u tinejdžerskim godinama može smanjiti rizik od raka dojke, pokazalo je istraživanje. Tinejdžerice koje redovito jedu kikiriki i maslac od istih sjemenki imaju 39 posto manje šansi da obole od ove opake bolesti, piše Mail Online.

Kikiriki povezan s nižim rizikom od raka dojke

Neke benigne bolesti grudi koje mogu zadesiti žene, iako nekancerozna, mogu povećati rizik od raka kasnije u životu. Istraživači na Sveučilištu Washington i Medicinskoj školi Harvarda otkrili su kako je povezanost između kikirikija i manjeg rizika raka posebno uočljiva kod djevojčica koje su ga redovito jele od devete do 15. godine života. – Upravo su ti nalazi znanstvenike doveli do zaključka kako kikiriki maslac pomaže smanjiti rizik od raka dojke, rekao je dr. Graham Colditz.

Izdvojeni članak

Nikad nije prerano: Umrla od raka dojke u 22.godini

Dvaput tjedno je dovoljno

Istraživači su istraživanje vršili na otprilike devet tisuća djevojčica u razdoblju od 1996. do 2001., te ponovno od 2005. do 2010. kada su bile stare od 18 do 30 godina. Otkrili su da su ispitanice koje su svaki tjedan dvaput jele masla imale 39 posto šanse manje da obole od raka, nego one koje ga nikada nisu jele. Ista studija sugerira da jedenje graha, soje, leće i kukuruza može pomoći u prevenciji raka dojke, no konzumacija tih plodova je bila manja kod djevojaka, zbog čega se nisu mogli izvući točni zaključci.

Kikiriki je bogat E-vitaminom, zbog čega štiti i od srčanih bolesti i oštećenja očiju u starijoj dobi, a pomaže i kod smanjenja rizika od raka jetre.