Pretraga

Rak dojke ne zaobilazi ni mlađe žene: Evo kako možete obaviti samopregled

A- A+

Listopad je mjesec posvećen podizanju svijesti o raku dojke i poticanju na njegovo rano otkrivanje kako bi se povećale šanse za izlječenje i smanjila stopa smrtnosti. Naime, ako se rak dojke otkrije na vrijeme, odnosno, u njegovoj ranoj fazi, šanse za potpuno izlječenje veće su od 90 posto. Rak dojke najčešće se pojavljuje kod žena iznad pedesete godine, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene – već u dvadesetim godinama.

Skulptura na kojoj žena drži ruku ispred dojke

Skulptura | foto: Unsplash

Rak dojke jedan je od najčešćih vrsta raka kod žena u Hrvatskoj od kojeg godišnje oboli više od tri tisuće žena, a umre ih više od 700. Prema podacima koje je objavio Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, rak dojke najčešće se pojavljuje kod žena u pedesetim godinama, ali obolijevaju i znatno mlađe žene i to već u dvadesetim godinama. Upravo zato, već godinama se mjesec listopad posvećuje podizanju svijesti o ovoj vrsti raka kako bi se otkrio u njegovoj ranoj fazi i čak u potpunosti izliječio.

Na rak dojke utječu brojni čimbenici

Na pojavu raka dojke utječu brojni čimbenici. Prvi čimbenik je genetski, odnosno, postoji li u vašoj obitelji slučaj raka dojke, zatim dob, pojava prve menstruacije prije 12. godine života te zadnja menstruacija nakon 50. godine života. Također, utjecaj na pojavu raka dojke ima nerađanje te rađanje prvog djeteta nakon 30. godine. Naravno, niz čimbenika odnosi se i na nezdravi način života, odnosno nezdravu prehranu, nedovoljnu tjelesnu aktivnost, pušenje, prekomjernu konzumaciju alkohola i stres.

Kako bi se rak dojke otkrio što prije, važno je obavljati redovne preglede kod liječnika, odnosno mamografiju ili ultrazvuk koji žene mlađe od 30 godina trebaju obavljati svake dvije godine, a žene starije od 30, svake godine. Također, vrlo je važan i samopregled dojki jednom mjesečno.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće brojke: Znanstvenici otkrili da je sve više mlađih od 50 koji imaju rak

Važnost samopregleda

Kako biste obavile samopregled dojke, potrebno je skinuti se do pasa i podići ruke visoko iznad glave, a potom ih staviti na bokove i zarotirati se bočno na jednu i drugu stranu i pritom se dobro pogledati u ogledalo. Važno je obratiti pozornost na bilo kakvu promjenu, izgled kože i bradavica, a nakon toga se nagnuti prema ogledalu i pogledati oblik dojki.

Sljedeći korak je staviti ruku iza glave te vrhovima prstiju druge ruke lagano pomicati dojku u svim smjerovima, pritom precizno opipavajući svaki dio dojke i to u više smjerova. Uz to, laganim pritiskom bradavice i pritom provjeriti izlazi li iz dojke iscjedak. Zadnji dio pregleda je palpacija limfnih čvorova pod pazuhom.

Cijeli proces samopregleda možete pogledati u videu:

Samopregled dojki svaki mjesec služi za upoznavanje vlastitog tijela. Ovim pregledom ne može se spriječiti rak dojke, ali može vam pomoći da bolje shvatite normalne promjene kroz koje dojke prolaze kako bi ranije prepoznali neobične znakove i što prije se javili liječniku.

U Hrvatskoj već nekoliko godina postoje dva programa koji pozivaju žene iznad 40 godina starosti na besplatne liječničke preglede dojki. Iako taj izravni poziv još nije namijenjen ženama mlađima od 40, svatko tko želi, besplatni pregled dojke može obaviti tako da se javi svom liječniku opće prakse i zatraži uputnicu za pregled.