Pretraga

Čuvajte svoje sise: U kratkom videu pojašnjeno kako obaviti samopregled dojki

A- A+

Rak dojke najčešći je tumor u žena. U Hrvatskoj će od njega oboljeti svaka deseta te je sve veći broj žena oboljelih u mlađoj dobi, podaci su to Hrvatske lige protiv raka. Ova bolest se još uvijek ne može spriječiti, ali ako se otkrije u ranoj fazi u velikom je broju slučajeva izlječiva. Tu od velike koristi može biti samopregled i zato bi ga svaka djevojka trebala znati obaviti.

Foto: Victoria Strukovskaya; Unsplash

Iako nije dostatna metoda kontrole, samopregled dojke itekako može koristiti u ranom otkrivanju raka dojke i zato bi ga trebalo obavljati već od rane mladosti. Kako je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, udruga Nismo same objavila je na svom YouTube kanalu video u kojemu glazbenica i voditeljica Ida Prester demonstrira kako obaviti samopregled kod kuće.

Izdvojeni članak

‘Da, upravo sam stavila svoju sliku u grudnjaku na Facebook. Zašto?’

Sve žene starije od 20 samopregled dojki trebale bi obavljati barem jednom mjesečno i to između pet do sedam dana nakon svake menstruacije.

Uputa za samopregled je sljedeća: potrebno je skinuti se do pasa i podići ruke visoko iznad glave, a potom ih staviti na bokove i zarotirati se bočno na jednu i drugu stranu i pritom se dobro pogledati u ogledalo. Važno je obratiti pozornost na bilo kakvu promjenu, izgled kože i bradavica, a nakon toga se nagnuti prema ogledalu i pogledati oblik dojki.

Sljedeći korak je staviti ruku iza glave te vrhovima prstiju druge ruke lagano pomicati dojku u svim smjerovima, pritom precizno opipavajući svaki dio dojke i to u više smjerova. Uz to, laganim pritiskom bradavice i pritom provjeriti izlazi li iz dojke iscjedak. Zadnji dio pregleda je palpacija limfnih čvorova pod pazuhom.

Kako proces točno izgleda, najbolje je pogledati u videu koji slijedi:

Valja napomenuti kako kvržica nije razlog za paniku, jer su one u većini slučajeva benigne, no o promjeni svakako obavijestite svoga liječnika.