Pretraga

Zašto Finci vole srednju školu?

A- A+

 

Želite duže ljetne praznike? Mrzite domaću zadaću? Bojite se ispita? Voljeli biste se više posvetiti svom kućnom ljubimcu ili sportu? Sve to možete ostvariti u Finskoj. Finski obrazovni sustav najbolji  je na svijetu već godinama. Nakon završetka obveznog osnovnoškolskog obrazovanja u trajanju od devet godina mladi Finci spremni su za srednju školu. Mogu se odlučiti između akademskog ili stručnog praćenja, oba traju tri godine.

Zašto je finski obrazovni sustav najbolji?Učenici uživaju tri mjeseca na ljetnim praznicima i provode manje vremena dnevno u školi. Rijetko dobivaju domaću zadaću i rijetko imaju testove. Sigurno se pitate zašto je to tako? Za svakog učenika posebno se slaže plan i program. Škole nisu pretrpane pa se profesori ne moraju boriti s trideset učenika u učionici. Finski učitelji imaju visok status u društvu, njihove plaće veće su od državnog prosjeka. Logički slijed govori kako se profesori imaju više vremena i volje posvetiti svakom učeniku.

Naravno sve to ne bi bilo moguće da škole ne stavljaju svoje učenike na prvo mjesto i ne prate najnovije tehnologije.Pisati zadaću dva sata dnevno ili uživati baveći se omiljenim hobijem? Pretpostavljamo koji je vaš odgovor. Ipak nemojte misliti kako finski učenici ništa ne rade. U Finskoj je prosjek 13 učenika na jednog nastavnika tako da se nastavnik stigne pozabaviti sa svakim učenikom. Znači nema zabušavanja, nema lakiranja noktiju na nastavi već je dopušten samo predan i marljiv rad. Kao dokaz izvrsnog obrazovanja možemo dodati da je Finska jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta.

Za kraj vam predstavljamo trailer filma „The Finland Phenomenon: Inside the World’s Most Surprising School System“. Film je nastao u radionici poznatog dokumentariste Boba Comptona u suradnji s harvardskim istraživačem dr. Tony Wagnerom. Film govori o najboljem obrazovnom sustavu na svijetu. Pa ukoliko ste ambiciozni, dosta vam je zadaća i teških torbi pogledajte film i razmislite o preseljenju u Finsku. Sretno!