Pretraga

Koje su zemlje bile najsretnije u 2022. godini? Hrvatska se nije proslavila

A- A+

World Happiness Report svake godine objavljuje izvješće o najsretnijim zemljama na svijetu, koji u obzir uzima brojne faktore. Iako je prvi dio izvješća izašao ranije ove godine, odlučili smo se na pragu završetka 2022. prisjetiti koje su zemlje najsretnije na svijetu. Hrvatska je, spoiler alert, na 47. mjestu.

Foto: Unsplash

Projekt Ujedinjenih naroda za ispitivanje nacionalne sreće, World Happiness Report, svake godine objavljuje opsežno izvješće o najsretnijim zemljama na svijetu. Riječ je, naime, o velikoj anketi u kojoj 1.000 ljudi iz svake zemlje UN-a ocjenjuje kvalitetu svog života ocjenama od nula do 10.

Potrebno je istaknuti kako se, osim ocjena ljudi, u obzir uzima i BDP po glavi stanovnika, životni vijek, ‘velikodušnost’ cjelokupne populacije, razina korupcije i društvena politika. Iz tog su razloga bogatije zemlje gotovo uvijek na vrhu, pa je tako i ove godine prva Finska, a slijedi ju Danska, Island, Švicarska i Nizozemska.

Izdvojeni članak

Postdiplomska depresija nije rijetkost: ‘Nakon faksa samo sam plakala i razmišljala što će biti sa mnom’

Na šesto mjesto smjestio se Luksemburg, dok je sedmo mjesto zauzela Švedska, osmo Norveška, deveto Izrael i deseto Novi Zeland. Zanimljivo je, doduše, da se Njemačka ove godine našla na 15. mjestu, dok su naši susjedi, Slovenci, na 22. poziciji. Srbija je, s druge strane, 43., dok je Hrvatska na 47. mjestu, tik ispod Meksika, Čilea i Nikaragve. Na posljednjem mjestu je Afganistan.

Valja napomenuti kako je Finska već petu godinu zaredom najsretnija zemlja na svijetu, iako se Fince doima kao hladne ljude, bez puno empatije. Čini se, ipak, da ih ‘izvlači’ visok standard života, niska stopa kriminala, dobar obrazovni sustav, manjak korupcije te raznorazne prirodne ljepote.

Cijelo izvješće možete pogledati u nastavku teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab