Pretraga

Zašto roditelji ne smiju biti jako strogi ili prezaštitnički nastrojeni

A- A+

Nasilje među djecom, tinejdžerima, ali i starijom populacijom sve je veći problem, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Poduzimaju se sve veće mjere kako bi se zlostavljanje zaustavilo prvenstveno u školama, ali i ohrabrilo žrtve da prijave nasilnike. U Engleskoj je provedeno 70 studija na 200 tisuća djece, a rezultati su pokazali kako djeca jako strogih ili prezaštitnički nastrojenih roditelja najčešće postaju žrtve zlostavljača.

Svaki roditelj teži tome da svoje dijete zaštiti koliko god može, dok pojedinci imaju prestroge odgojne mjere. Koliko god nije u redu ne voditi brigu o svom djetetu, toliko se majke i očevi ne bi smjeli prezaštitnički odnositi. Na temelju 70 studija provedenih na 200 tisuća djece, engleski su psiholozi došli do saznanja kako najčešće žrtve zlostavljača postaju djeca jako strogih ili prezaštitnički nastrojenih roditelja, prenosi BBC.

Izdvojeni članak

Tinejdžerici stalo srce od šoka zbog zlostavljanja preko Facebooka

– Dobro roditeljstvo podrazumijeva jasna pravila ponašanja, a potpora i emocionalna toplina roditelja sprečavaju viktimizaciju djece, objasnio je psiholog Dieter Wolke. Np upozorio je kako pretjerivanje u zaštitničkom ponašanju prema djeci njih lišava iskustava i strategija suprotstavljanja vršnjacima zlostavljačima. Postavljajući se kao ‘tampon zona’ između svoje i tuđe djece, roditelji ih samo čine ranjivijima.

Drugim riječima, djeca se moraju ponekad naći u neugodnoj situaciji kako bi se s istima naučila nositi. Takve situacije su potrebne jer će način na koji dijete reagira za vrijeme prvog incidenta zlostavljanja odredit daljnje ponašanje zlostavljača. Upravo je njihova reakcija presudna u odluci zlostavljača hoće li ga nastaviti maltretirati ili će odustati te tražiti novu žrtvu.

Prema podacima kojima raspolaže psiholog Wolke, u posljednjih pola godine 32 posto djece je bilo izloženo zlostavljanju vršnjaka, a čak njih 14 posto je postalo kroničnim žrtvama zlostavljača.