Pretraga

Zbog mlade atletičarke koja ruši rekorde županija mijenja odluku o nagrađivanju izvrsnih učenika

A- A+

Nakon što je skinula rekord Blanke Vlašić koji je bio star 23 godine, 16-godišnja Jana Koščak ovog je vikenda oborila i svjetski rekord u juniorskom petoboju. Za taj uspjeh bilo joj je potrebno šest i pol sati koliko traje natjecanje, a varaždinska učenica na kraju je prešišala najbolji rezultat koji je postavila Norvežanka tri godine prije i to za 171 bod. Upravo zbog Jane Varaždinska županija odlučila je promijeniti odluku o nagrađivanju izvrsnih učenika.

Jana Koščak na prijemu u prostorijama Varaždinske županije

Jana Koščak na prijemu u prostorijama Varaždinske županije nakon što je srušila svjetski rekord | Foto: Varaždinska županija

Kako svi znaju tko je Blanka Vlašić, tako danas svi znaju tko je Jana Koščak koja je oborila njen rekord skakanja u vis star 23 godine. Naša mlada sportska nada od tada je srušila nekoliko rekorda, a izgleda kako ju ništa ne može zaustaviti jer je proteklog vikenda oborila i svjetski rekord u juniorskom petoboju na Prvenstvu Hrvatske u višebojima. Natjecanje je trajalo sveukupno šest i pol sati, a Jana je za 171 bod prešišala najbolji rezultat koji je postavila Norvežanka prije tri godine.

Zbog Jane Koščak županija će od sada nagrađivati i učenike sportaše

Jana, inače 16-godišnja učenica drugog razreda Prve gimnazije Varaždin, zbog svojih je iznimnih uspjeha bila pozvana na prijem kod župana Varaždinske županije koji je rekao da će upravo zbog nje napraviti podređene promjene kod nagrađivanja izvrsnih učenika.

– Iznimno smo ponosni na našu Janu koja je svojim nastupom i postignutim rezultatom ušla u atletsku povijest. Pokazala je kako se volja, trud te uloženo slobodno vrijeme itekako isplate. Ovaj uspjeh, kao i svi prijašnji nisu došli preko noći, već su rezultat velike volje, odrađenih zahtjevnih treninga te odricanja. Prva odluka koju sam donio u svom mandatu bila je Odluka o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Ovu Odluku ćemo izmijeniti i dopuniti tako da će se nagrađivanje izvrsnosti putem stipendiranja primijeniti i na područje sporta te druga područja. Tom izmjenom će i Jana do kraja svog školovanja imati pravo korištenja županijske stipendije, objasnio je župan Anđelko Stričak.

Izdvojeni članak
Jana Koščak

Fantastičan uspjeh učenice iz Varaždina: Oborila rekord Blanke Vlašić star 23 godine

Sa samo 16 godina Jana skače 190cm u vis – Blanka Vlašić je u tim godinama skakala 183cm

Na prijemu je i Jana komentirala svoj uspjeh prošlog vikenda u kategoriji do 18 godina.

– Jako puno truda je uloženo u ovaj rezultat. Deset godina treniranja gotovo svaki dan, pet do šest puta tjedno. Zadnje četiri godine treniram dva do tri sata dnevno. Na treninzima je jako teško, ali imam jako dobru ekipu i dobrog trenera, svojeg tatu. Oni me vode kroz rezultate, natjecanja i sve ostalo u životu, rekla je Jana.

Osvrnula se i na to da ju mnogi, kao i mi na početku ovog članka, uspoređuju s Blankom Vlašić.

– Jučer sam skočila 190 centimetara u vis, a ona je u mojim godinama skakala 183 centimetra, tako da to je također dosta dobar rezultat na koji sam jako ponosna. Ove godine sam skočila 191 centimetar, što mi je osobni rekord, a nadam se još boljim rezultatima u visu i u višeboju. Prošle godine sam bila prvakinja Europe do 18 godina, a sad imam kategoriju više, do 20 godina. Čekaju me balkanska prvenstva i vjerojatno miting brončane lige u Grčkoj da se kvalificiram na seniorsko Europsko prvenstvo, istaknula je Jana.

‘Već sada mogu istaknuti kako ćemo sljedeće godine imati olimpijku koja dolazi iz Varaždinske županije’

Na prijemu je bio i njen otac koji joj je i trener, Patrik Koščak koji je izjavio kako će sljedeće godine imati olimpijku koja dolazi iz Varaždinske županije.

– Nije potrebno objašnjavati što znači činjenica da će se jedna šesnaestogodišnjakinja plasirati na Olimpijske igre. Postoje svi preduvjeti za to i nema razloga da se taj plasman ne ostvari. Jana je mlada, pametna djevojka, posvećena je sportu i mi ju kao roditelji u tome podržavamo. Kao njezin trener ponosan sam i sretan zbog ovakvih rezultata, izjavio je Janin otac.