Pretraga

[FOTO] Naša gimnazijalka oborila svjetski rekord na veslaču: ‘Susjedi su mi otkrili taj sport’

Nika Iveković je naša učenica VII. gimnazije u Zagrebu koja je oborila svjetski rekord na veslaču u kategoriji za djevojke od 15 do 16 godina. U samo sat i pol Nika je na slideru odveslala dionicu od 21.097 metara, što je nevjerojatnih 5 minuta brže od dosadašnjeg rekorda. Nika je za naš portal otkrila koliko se teško baviti ovim sportom u Hrvatskoj, ali i što planira nakon srednje škole kao.

Nika Iveković, 16-godišnja veslačica i učenica VII. gimnazije | Foto: Privatna arhiva

Samo sat i pol, odnosno jedan sat, 31 minutu i 14,8 sekundi učenica VII. gimnazije u Zagrebu, Nika Iveković preveslala je više od 21 kilometra na veslaču, odnosno slideru i time oborila svjetski rekord u kategoriji djevojaka od 15 do 16 godina. S tim uspjehom pohvalila se njena srednja škola na društvenim mrežama, ali i Veslački klub Zagreb čija je članica.

– Veslanjem se bavim sedam godina i kategorizirana sam sportašica Hrvatskog olimpijskog odbora. U drugom razredu osnovne škole željela sam se baviti nekim sportom, a susjedi su mi otkrili veslanje. Vrlo brzo sam ga zavoljela i ne znam kakav bi mi život bio bez njega, priča nam Nika.

‘Teško mi je uskladiti školske obveze i 10 treninga tjedno, ali uspijevam’

Rekord je, kaže, željela oboriti već duže vrijeme, ali je čekala točno ovaj period godine, odnosno zimu jer je smatrala da će tada biti najspremnija, što se pokazalo točnim predviđanjem.

– Trener je promijenio intenzitet treninga, ali s obzirom koliko treniram, a to je 10 puta tjedno, nije bilo velike pripreme. Teško mi je uskladiti školske obveze i sport, ali uspijevam. Potrebna je samo dobra organizacija. Tu mi pomažu mnogi profesori, osobito razrednica Mirjana Špoljar i, naravno, roditelji., istaknula je Nika.

Nakon mature, ako dobije stipendiju, željela bi studirati van Hrvatske

Veslanjem se misli baviti i nakon škole, bilo rekreativno ili natjecateljski, ali još nije sigurna što želi upisati nakon mature.

– Voljela bih da moj izbor bude povezan sa sportom. Razmišljam o fizioterapiji, a možda i o odlasku iz Hrvatske dobijem li stipendiju. Jer u veslanju nema puno novca, to su većinom sponzori, a ja ne mogu zamisliti svoj život bez veslanja, naglasila je Nika.

Što se tiče ženskog veslanja u Hrvatskoj, govori nam Nika, stanje postaje nešto bolje.

– Tu su odlične sestre Jurković, za koje vjerujem da će biti prve hrvatske veslačice koje su otišle na olimpijske igre. Njih, uz veslačicu Doru Dragičević, gledam kao najveće uzore zbog njihova rada, truda i borbenosti, smatra Nika.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks opet pokrenuo veslačku sekciju: Imamo dosta cura, no nedostaje nam muških članova

U posljednje tri godine nanizala je mnoge uspjehe

Osim novog svjetskog rekorda kojeg je oborila, neka od svojih većih postignuća imala je u posljednje tri godine.

– U sezoni 2021. osvojila sam prvo mjesto na državnom natjecanju u dvojcu na pariće, treće mjesto u samcu na državnom natjecanju 2022., drugo mjesto u četvercu na pariće i četvrto mjesto u dvojcu na pariće na Međunarodnoj regati na Bledu kao članica Hrvatske veslačke reprezentacije. Izdvajam i četvrto mjesto na Balkanskom veslačkom prvenstvu u Višegradu (četverac na pariće), drugo mjesto 2020. i treće mjesto 2022. na Prvenstvu Hrvatske na ergometru. Svakako mi je iznimno važno da sam tri puta pozvana na pripreme Hrvatske veslačke reprezentacije, dobila sam i priznanje Grada Zagreba za uspješne sportaše/sportašice 2022., pohvalila se Nika.