Pretraga

Zbog novog trenda na TikToku, danas su zatvorili gomilu škola diljem države: Navodno se prijetilo pucnjavom

A- A+

Deseci okruga u SAD-u danas su zatvorili škole zbog trenda na TikToku. Sinoć i jutros je na toj društvenoj mreži osvanula hrpa videa u kojima se upozorava djecu da ne idu u školu zbog toga što je navodno najavljena – pucnjava.

razred učionica škola

Foto: Pixabay

U nizu saveznih država SAD-a jutros nisu radile škole, a sve zbog navodnog trenda koji se pojavio na TikToku.

Navodne prijetnje pucnjavama

Naime, na toj je, među školarcima iznimno popularnoj, društvenoj mreži sinoć i jutros osvanulo mnogo videa u kojima korisnici šalju maltene istu poruku – nemojte dolaziti u školu u petak, 17. prosinca jer postoje informacije da će biti pucnjava. Kako su se ti videi naredali u trend, neke su škole, odnosno cijelo okruzi u Kaliforniji, Teksasu, Minnesoti i Missouriju najavili da njihove škole danas neće raditi, prenosi Verge.

S obzirom na to da se posljednja masovna pucnjava u školi, u kojoj je stradalo četvero učenika, dogodila tek prošlog mjeseca, svi su na iglama. Zbog toga su škole iz gore spomenutih okruga o svemu obavijestile policiju te poslali mailove roditeljima da ih upute kako je u tijeku istraga vezano za navode o pucnjavi. Kako piše Verge, nema dokaza da je ijedna od tih informacija kredibilna i da zaista postoji netko tko je najavio da će biti pucnjave.

Lokalna policija nije otkrila ništa ozbiljno

Kako lokalna policija, tako i školske vlasti u spomenutim okruzima, uglavnom kažu da su čuli za taj trend i moguće pucnjave na današnji dan, ali nisu svjedočili nikakvoj prijetnji ili najavi vezanoj za ijednu specifičnu školu. Kako piše Verge, niz je okruga, kao i lokalnih policijskih postaja, pokrenuo istragu i zaključak je da prijetnje nisu kredibilne, ili uopće stvarne. Policija je, konkretno, otkrila da su priče o pucnjavi došle iz Arizone i da se ne radi o stvarnoj prijetnji.

Valja naglasiti, kako podcrtava Verge, da videi na TikToku često stvore jedan perpetualni krug pa postanu trendovi. Netko je u nekome trenutku snimio video s upozorenjem da ne treba ići u školu, to su preuzele tisuće korisnika, a poslije kada su se zatvorile i škole, uslijed upravo tog trenda, i ta se informacija počela pojavljivati u videima sličnog sadržaja. Na taj se način stvorila naizgled ozbiljna situacija iako onaj zadnji korisnik, s, opet naizgled, najviše informacija, nema pojma tko je izvor i je li išta rečeno kredibilno. Nekredibilnosti u prilog ide i izjava iz TikToka gdje ‘nisu našli dokaze prijetnji koje su počele ili se šire’ tom društvenom mrežom.

LAŽNA UZBUNA

Iz jedne postaje u Gilroyu u Kaliforniji kažu da su vidjeli TikTok video u kojem se prijetilo pucnjavom, a spominjali su se i inicijali lokalne srednje škole, zbog čega je nastava u toj školi i otkazana za danas. No, poslije se utvrdilo da se ta objava odnosila na drugu školu smještenu u Los Angelesu. Tamošnja je policija napravila izvide i utvrdila da se ne radi o kredibilnoj, stvarnoj prijetnji.