Zbog štrajka nastavnika revoltirani učenici najavljuju masovno markiranje

Već četiri tjedna traje štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. U dijelu županija štrajka se šesti dan pa je jučer ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, školama poslala uputu s mogućnostima nadoknade nastave dana provedenih u štrajku. Opcija da im se ona održi subotama ili da im se zbog nadoknade skrate praznici očito je neprihvatljiva dijelu učenika. Anonimna skupina srednjoškolaca zato je pozvala na ‘štrajk učenika’, a na društvenim mrežama pojavio se profil ‘Sindikat učenika’. Izostanak građanskog odgoja i tu je ‘kumovao’ – naime, učenici ne mogu osnivati sindikate, a iz Zakona o radu da se iščitati da je i njihov ‘štrajk’ pravno neutemeljen.

Foto: Pixabay

Društvenim mrežama, prvenstveno Facebookom, proširila se objava anonimne srednjoškolke koja poziva na ‘štrajk učenika’, a sve zbog revoltiranosti štrajkom obrazovnih djelatnika, koji traje već dvadeset radnih dana.

Za ponedjeljak najavili ‘štrajk’ u četiri županije

Takozvani ‘štrajk učenika’ trebao bi započeti u ponedjeljak.

Štrajk se nastavlja: Poznato u kojim županijama nema nastave u ponedjeljak

– Piše vam učenica koja je ogorčena štrajkom prosvjetnih radnika. Ili konkretno profesora koji meni predaju. Štrajkaju zbog niskih plaća zar ne? Da da baš zbog toga nam žele oduzeti naše praznike. Kažu zaslužuju veću plaću, čime? Čime ju zaslužuju jesu li u bilo kojem trenu pomislili zašto baš oni zaslužuju veću plaću? Ne, nisu naravno, ali jednako tako su i oni roditelji, koji bjesne na profesore i učitelje koji predaju njihovoj djeci jer štrajkaju i zakidaju znanje njihove djece. Da li se veća plaća zaslužuje tako što uletite u razred i kažete otvorite tu i tu stranicu prepišite i gotovi smo za danas? Pa se onda začude lošem uspjehu djece na testu. Zar profesor/ica koji/a dolazi pod utjecajem alkohola na sat zaslužuje veću plaću iako mu/joj je već više od 6.000,00 kn. Isti ti koji sada štrajkaju uleću na sat bjesni pa djeci govore kako su mentalno bolesni i poremećeni. Ali ono je ipak profesor i zaslužuje veću plaću, zar ne?, pita se anonimna učenica čije pravopisne i gramatičke greške nismo željeli ispravljati.

Dodaje, ništa od navedenog nije izmišljeno nego je izneseno u javnost ‘jer je i učenicima prekipjelo šutjeti i trpjeti njihov, na jedan način, teror.’

– Knjige samo sve mogli sami kupiti i prepisati kako oni kažu ‘Zapišite što mislite da vam je važno’. I time oni zaslužuju veću plaću. Ma dajte im zašto ne, ali pokušajte razmisliti prvo zar ju oni zaista zaslužuju. Učenici su se digli na noge i krećemo sa štrajkom od ponedjeljka 11. studenog 2019. godine. Županije koje štrajkaju su sljedeće: Osječko-baranjska, Splitsko- dalmatinska, Zagrebačka i Šibensko-kninska. U ime svih učenika se zahvaljujem našem krasnom Ministarstvu obrazovanja koji nas je doveo do toga da nam oduzmu zimske praznike koje trebamo provesti u krugu obitelji isto kao i sve vikende. Zahvaljujemo se našoj ministrici i predsjednici što se nisu niti jednom zapitali kako se učenici osjećaju. Hvala Vam veliko svima. I onda ćemo nakon svega mi dobiti drvlje, kamenje i neopravdane sate na našu grbaču. Ali nema veze želimo da sljedeće generacije ne prolaze kroz ovakve dileme i terore. Ne damo svoje praznike. Ne damo svoje vikende. Ne damo svoje blagdane, piše ogorčena učenica.

Štrajk ili markiranje?

Pravobraniteljica traži da se pravu na obrazovanje da prednost nad pravom štrajkanja

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio i profil pod nazivom ‘Sindikat učenika’. No, zazivanje ‘štrajka učenika’ i samoimenovanje grupe nezadovoljnika ‘sindikatom’ zapravo je čisto nepoznavanje pravnih propisa, vrlo izgledno uzrokovano potpunim izostankom građanskog odgoja u školama. Uz to, očito je i da štrajk nastavnika nije bio dobra lekcija građanskog odgoja učenicima, što sindikalisti često koriste kao svoj argument.

Naime, prema Zakonu o radu, sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih i poslovno sposobnih fizičkih osoba. Sindikat mora biti registriran i imati svoj statut. Isti Zakon propisuje kako sindikati ‘imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova te zbog neisplate plaće, dijela plaće, odnosno naknade plaće, ako nisu isplaćene do dana dospijeća.’

Uz sve ovo ‘štrajk se mora najaviti poslodavcu, odnosno udruzi poslodavaca protiv koje je usmjeren’, a učenici nemaju poslodavca. Također, štrajk se ne smije započeti prije okončanja postupka mirenja, odnosno razgovora dvaju strana i pokušaja rješavanja spora mirnim putem. Zakon propisuje i kako ‘u pismu kojim se najavljuje štrajk moraju se naznačiti razlozi za štrajk, mjesto, dan i vrijeme početka štrajka te način njegova provođenja’.

Drugim riječima, učenici koji razmišljaju pridružiti se tzv. ‘štrajku učenika’ koji se odvija u ponedjeljak, zapravo će samo biti uključeni u masovno markiranje. A ako ste pomislili da ne možete dobiti neopravdani ‘jer markira čitav razred’ i to je samo jedan od mitova koji kolaju među školarcima. Naime, Pravilnik o izricanju pedagoških mjera ne propisuje takvo pravilo, pa se izostanak učenika s nastave bilježi jednako bez obzira na broj učenika koji su izostali.

Hoćete li pohađati nadoknadu nastave ako će se ona odvijati subotama?

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Štrajk se nastavlja: Poznato u kojim županijama nema nastave u ponedjeljak

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

11 komentara

 1. I onda je to kao neka “škola za život”? To je čisto uskraćivanje obrazovanja. Naravno da učenici ne žele ići u školu subotom jer ne žele nadoknađivati ničiji nerad. Odjednom su se oni sjetili štrajkat. Imaju nad prosječno veliku plaću. Nebi ni toliku trebali imati.

 2. Moram se ovako izraziti, ali ta ucenica gluplja ne moze biti. Mozda moze govoriti protiv nadoknade nastave, ali ovako javno govoriti protiv ucitelja nije u redu i da bez njih nebi znala gotovo nista zar to nije dovoljno za povecanje place???

  1. Točno tako! Tko ju je naučio pisati, da bi sada ta mala glupača mogla pisati gluposti i javno pljuvati po učiteljima kako su svi odreda dno dna? Ali ona je sva divna i krasna!

  2. Poštovani,nadoknadom, učitelji više štete sebi nego bilo kome. Ispadaju licemjeri. Štrajk kao nerad tj. ukazivanje na važnost grupe pojedinaca u društvu gubi svoju smisao kad se pomutnja nastala štrajkom nadoknađuje bez obzira bilo to tijekom ili poslije štrajka. Ova učenica je iznimno pametna. Mogli bi se prije svega informirati što znači riječ “glup” te razliku između gluposti i neznanja. Očito je da od šume ne vidite ni jednog stabla. Mi nismo prouzročili nedostatak sati, niti ih ne namjeravamo nadoknađivati, pogotovo ne svojim vremenom. Sustav obrazovanja je takav da djeca se kategoriziraju prema ocjenama, a škola umjesto da bude dio života, postaje život točnije tortura i uzimanje svakog mogućeg odmora od napornog naprezanja moždanih ćelija. Ne očekujem da shvatite pošto je očito da ste dio velikog kruga konzervatizma i zatucanosti, ali očekujem da poštujete moje mišljenje kao što ja poštujem Vaše, argumentiranom raspravom umjesto neosnovanim pobijanjem i uvredama.

 3. Učitelji i nastavnici štrajkaju zbog “dostojanstva”? Kakvo im je dostojanstvo ako moraju provoditi “kozmetičku” (čitaj lažnu) reformu i pritom šutjeti jer žele veće plaće uz podršku MZO? Kakvo im je dostojanstvo ako ih je 2.600 potpisalo peticiju za odgodu frontalne primjene reforme, a sada, da dobiju veći koeficijent, tih 2.600 i njihov sindikat šute o tome? Kakvo im je dostojanstvo ako im ne smeta da se za 100 milijuna kuna kupuje tablet računala koja neće koristiti, koja im povećavaju obim poslova i kojima ništa bolje neće naučiti učenike nego što to čine dobrom tradicionalnom nastavom, a o tome moraju šutjeti? Kakvo je dostojanstvo učitelja i nastavnika ako prešutno podržavaju to što MZO šikanira njihove profesore na pedagoškim akademijama i stručnjake sa sveučilišta koji su kritizirali kvazireformu MZO, a sve kako bi ih MZO podržalo u zahtjevima za veće koeficijente? Kakvo je dostojanstvo nastavnika koji već danima zanemaruju svoje učenike i njihove roditelje te porezne obveznike koji će im platiti 100 milijuna kuna za dosadašnje dane u štrajku?

  A kakvo je dostojanstvo učenika kojima je očito da je njihovom učitelju/učiteljici i nastavniku/nastavnici važnije inatiti se za 200-tinjak kuna mjesečno nego li ih poučavati i odgajati? Mnogima su njihovi učitelji/nastavnici bili draži od vlastitih roditelja! Kakvo je dostojanstvo roditelja koji ne može u sigurnosti škole ostaviti svoje dijete dok je na poslu, koji vidi da mu dijete ne dobiva znanje koje je zaslužilo te kojem je očito da ovakvo ponašanje učitelja/nastavnika nema na djecu pozitivan odgojni učinak?

  Zar učitelji i nastavnici ne vide da ih se još više percipira kao lijenčine? Zar ne vide da se s produžavanjem štrajka na račun interesa djece sve više urušava dignitet njihove profesije u očima javnosti? Zar ne vide da je sve više roditelja i drugih građana koji njihovo ponašanje tumače kao oholost, neprimjerenu i nezasnovanu ljutitost i zavist? Zar im nije jasno da će primiti plaću za dane koje su proveli u neradu i zanemarujući interes djece? Ima li itko tko može s opravdanjem gledati da se djecu već po tko zna koji dan ne prima s radošću u školu, ne poučava gradivu kojeg trebaju svladati, ne odgaja, već uči cinizmu i goropadnosti? Napustili ste tuđu djecu, našu djecu? Gdje vam je pamet i poštenje? I još biste nastavili štrajkati do u nedogled!?

  Plaće učitelja i nastavnika jesu preniske, a ta je profesija desetljećima zapostavljana! Ali svaki protest ima svoju mjeru i prikladnu formu! Protestirajte na druge načine, postoje i druge vrste sindikalnih prosvjeda, a ne ovako očito na tuđu štetu, bez ikakve isprike i možda bez dovoljno srama!!!

  Štrajkajte do BožiČa! Mahnite roditeljima i djeci ispred Muzeja prekinutih veza! Pošaljite puse poreznim obveznicima ispred Muzeja iluzija! Zapjevajte “Ja sam bećar nad bećarima” u ponedjeljak kad dobijete plaću za svoje pjesničke uratke i dosjetke u štrajkačkoj kampanji!

 4. Mene zanima ima li iko u ovoj drzavi ko je voljan predstavljat nas ucenike pa da sa odobrenim pravom i mi zastrajkamo za ovo ispastanje i trpljenje. Niko nas ne pita kako je nema, ja svoje subote ne mislin provodit u skoli i imat sest dana skole u tjednu.Ovo je toliko ne odgovorno od nase drzave i ministrice moran priznat da san iznimno razocarana. I profesori i ministri i vlada, svi su neozbiljni i ne odgovorni.Nemisin ove zimske praznike provest u skolskin klupama, mi ucenici nismo ni malo krivi niti bi mi trebali biti oni koji ispaštaju radi postupaka ne odgovornih odralslih osoba koji na nasu zalost vode ovu drzavu. Ja se samo nadan da ce i post od ove cure koji san procitala doc i do ministrice da ga procita. Zelin da svate koliko su u krivu. Smatran da ti sati ne bi trebali biti nadoknadivani jer budimo realni, zadnja dva tjedna skole i onako nista ne radimo. A i da jesmo jos uvik stojin iza toga da ne bi tribali bit u skolskin klupama za vrime koje svi najvise iscekujemo,praznici. Kad san se sad vec dotakla praznika,ja mogu sa svojih 15 godina rec da je skola za sada za mene bila nista nego izvor ogromne kolicine stresa, u potpunosti bespotrebnog, uzasne dekoncentracije,iscrpljujuca je. Svaki dan kad se vratin iz ustanove di bi tirbala nesto naucit vratin se doma s osjecajen ka da je neko samo isisa svu energiju koju san imala.I onda kad me neko pita, sta san naucila pa kazen nista, stvarno san to mislila jer sve sta san cula u tih osan sati sidenja u klupi i krivljenja kicme vec je odavno isparilo iz moje glave.Ucimo toliko nepotrebne stvari.Smatram da je obrazovanje prijekopotrebno ali to postaje nesto di me ogranicava broj, di nas sve stavljate u jednu kutiju i namecete nekakva misljenja.Pa zar nije lipota u razlicitosti?Mislin da cemo svi doc do jedne tocke u zivotu kad zavrsimo i skole i necemo znat okrenit jaje na tavi.Skola bi me tribala ucit osnovne stvari za opstanak i zivot.Tribali bi nas ucit i kako cu plaitit racune i koja prava i obveze iman a da ne spominjen druge stvari. Zaslosno mi je sta ovo iti triban pisat.Al eto fala bogu ipak znan kako rjesit kobasicu iz matematike sa 63 korjena i 20 razlomaka…Mislin da bi skola tribala bit ustanova di bi tribala ic sa zeljon da nesto naucin. Sustav po kojem mi radino nije ucenje nego cisto trpanje cinjenica u nase glave i ocekivanja da cemo mi to tako savrseno “naucit”. Mogu van rec iz osnovne se nesican nicega. Sta ja osobno smatran kao samin pokazateljon da je sustav po kojen mi radimo ubitacan. Skola triba bit nesto di ucin bitne stvari o zivotu di se ne ogranicavan brojkon i di se nemoran trest oceli me pitat dva predmeta u ton danu i di nemoran cupat kosu od stresa. Nadan se da ce ovo neko procitat neznan koliko ovo ima smisla za druge al ovo je cisto moj stav za kojeg se mislin borit cin dobijen prvu priliku.Hvala.(skuzajte na gramatickin greskama znan da ih je tonu jebiga evo iskreno kazen neznan ni pisat kako bog zapovida sta se vidi iz prilozenog)

 5. Prvo I osnovno da razjasnimo jednu stvar. Štrajk profesora nije njihova krivica I ne štrajkaju samo za veće plaće nego I koeficjente složenosti jer oni imaju među najmanjima u Hrvatskoj. Drugo prekinite više kriviti profesore jer oni nisu krivi već naša predivna vlada koja ovu državu vodi u propast. Čude se što im mladi odlaze e pa tako vam I treba kad niste u stanju dovesti ovu državu u red. Vi svi niste normalni šta mislite da će ljudi ostati najmanja prosječna plaća je samo 3500kn, a da ne govorimo o ispod prosječnoj gdje ljudi žive na granici siromaštva… Zar ste svi stvarno toliko pohlepni bahati I sebični. SRAMOTA. Nije u redu da nam se oduzima jedino vrijeme kada se možemo opustiti I biti s obitelji, ali ljudi morate shvatiti da su profesori zapravo u pravu I trebali bi ih podržati oni ne rade ovo samo radi sebe već radi budućih generacija. Počnite misliti svojom glavom.

 6. Drugim riječima, učenici koji razmišljaju pridružiti se tzv. ‘štrajku učenika’ koji se odvija u ponedjeljak, zapravo će samo biti uključeni u masovno markiranje. A ako ste pomislili da ne možete dobiti neopravdani ‘jer markira čitav razred’ i to je samo jedan od mitova koji kolaju među školarcima. Naime, Pravilnik o izricanju pedagoških mjera ne propisuje takvo pravilo, pa se izostanak učenika s nastave bilježi jednako bez obzira na broj učenika koji su izostali.
  I što su mislili time postići? Samo su ispali idioti kad se trapaju u nešto u što nisu upućeni i čemu nisu dorasli!

 7. Ucenica bi za vrijeme strajka trebali biti u svojima klupama, prepisivati lekcije…Jedino tako se moze cuti I njih. Sve odradeno na drugaciji nacin je samo “blebetanje u prazno” Dragi ucenici ako uistinu zelite obrazovanje pokazite to na pravi nacin. U ponedjeljak svi u klupe!!!

 8. Koja glupost. Dosta profesora odrzava svoje satove no ucenici ne dolaze. Kada treba izostat s nastave svi se slazu al kad treba to nadoknadit svi se zale. Ne slazem se s njom ni najmanje u svojih zadnjih 11 godina skole susreo sam se mozda sa dvoje profesora koji su odrzavali nastavu na takav nacin vecina se trudi i daje sve od sebe da odrzi svoj sat dok trpe bahatu djecu koja misle da su popila svu pamet svijeta i da im nitko nista nemoze jer ih mama i tata nisu odgojili.

  Ovo pismo je cista zelja za medijskom paznjom, a ne zelja za ucenjem. Sada sam maturant i istina je da ce to sto se izostaje nedostajat, ali profesori imaju svoje pravo na strajk i podupirem ih, a vi svi balavci i mamina i tatina djeco umjesto da se zalite na drustvenim mrezama uhvatite se knjige.

Odgovori