Pretraga

Žele da ih se čuje: Zagrebačke gimnazijalke organiziraju tribinu o diskriminaciji u srednjoškolskoj okolini

A- A+

Mia Biloš, Dora Skelin i Margareta Blažević, učenice trećeg razreda zagrebačke XVI. jezične gimnazije odlučile su da im je dosta da njihova razmišljanja već tri godine budu ugurana u četiri zida učionice za etiku. Iako još nemaju pravo glasa, i neće moći sudjelovati na nadolazećem referendumu, odlučile su organizirati tribinu na kojoj će govoriti o diskriminaciji u srednjoškolskoj okolini i društvu općenito, ali i o problemu homofobije među kolegama, prijateljima te roditeljima i profesorima. Tribinu o srednjoškolskoj i studentskoj aktivaciji u području ljudskih prava i toleranciji u srednjim školama održat će 30. studenog u Booksi.

Iako srednjoškolci nemaju pravo glasa ne znači da nemaju svoje mišljenje i stavove o svim aktualnim problemima i dilemama društva u kojem žive. To su odlučile pokazati tri zagrebačke gimnazijalke, Mia Biloš, Dora Skelin i Margareta Blažević, učenice XVI. gimnazije. Prvog prosinca građani Hrvatske će i za njih maloljetnike odlučivati o budućnosti, stoga su odlučile 30. studenog u Booksi organizirati tribinu na kojoj će svi moći iznijeti svoje stavove. Osim aktualnog referenduma, bit će riječi i o diskriminaciji u srednjoškolskoj okolini, ali i u svim sferama društva.

Izdvojeni članak

Profesor Burić matematički objasnio zašto će na referendumu zaokružiti ‘PROTIV’

Žele navesti učenike, roditelje i profesore da kritički sagledaju stavove u društvu

Ove tri gimnazijalke pohađaju treći razred jezične gimnazije, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom i engleskom jeziku. One se nikako ne ustručavaju reći svoje mišljenje, iako kao maloljetnice još uvijek nemaju pravo glasa. – nikada nisu ustručavali izraziti svoje mišljenje i iznijeti svoj stav o svim aktualnim problemima i dilemama društva. Naša su razmišljanja već tri godine zagurana u četiri zida učionice za etiku budući da ih nismo imali priliku objasniti negdje gdje će oni biti saslušani, uvaženi i gdje će imati dovoljnu težinu da navedu druge učenike, profesore i roditelje da promisle i kritički sagledaju svoje pa tako i stavove uvriježene u društvu, objasnila je Margareta.

Budući da se Hrvatska sprema za referendum o braku koji će se održati 1. prosinca, iako glasovati ne mogu, ove tri djevojke žele dati svoj doprinost i javnosti pokazati da i srednjoškolci imaju svoje mišljenje, stavove i žele dići glas koji će se čuti. Građani Hrvatske sudjelovat će u krojenju i njihove budućnosti, stoga žele makar na ovakav način dati svoj obol svemu tome. I same se, kako kažu, sreću s diskriminacijom u školi i općenito svojoj okolini.

Izdvojeni članak

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku

Nemaju pravo glasa, ali imaju jasno artikulirana mišljenja i stavove

– Iako nemamo pravo glasa, želimo dokazati da i naše mišljenje postoji, da smo sposobni razumno ga objasniti i s razlogom zastupati i da bi ono trebalo biti relevatno i uvaženo. Svi smo se više puta našli u situaciji kada nas se napadalo, osuđivalo pa čak i vrijeđalo na osnovi stavova koje imamo, što od strane kolega iz škole, što od roditelja ili poznanika. Stoga ovoga puta planiramo zastupati te iste stavove još upečatljivije i glasnije i raspravljati o njima uz podršku svih istomišljenika među našim kolegama, prijateljima pa tako i roditeljima i profesorima, kaže Margareta.

Upravo zbog tih problema na tribini su odlučile govoriti o diskriminaaciji te problemu homofobije među učenicima i profesorima škola. Učenica Dora Skelin sudjelovala je na treningu ‘Mlade žene mijenjaju svijet’ udruge CESI, što joj je omogućili upoznavanje i formiranje mišljenja o temi rodne diskriminacije, zbog čega će se osvrnuti na problem homofobije kroz vid rodnih uloga i potaknuti raspravu o samoj razlici između uloga muškarca i žene u društvu na kojeg iste još uvijek imaju velik utjecaj što se tiče profesionalnih, socijalnih i privatnih sfera života.

Izdvojeni članak

Poruka jedne majke uoči referenduma postala viralna

‘Želimo se boriti za prava svih osoba’

Ove se djevojke žele boriti za prava svih osoba, bile one heteroseksualnog ili homoseksualnog opredjeljenja. Učenica Mia Biloš dijete je heteroseksualnog braka, a s četiri godine putem svoje majke prvi put se srela s pojmom homoseksualnosti kojeg je prihvatila bez ikakvog problema i kasnije se bez zadrške krenula baviti promicanjem aktivizma i jednakosti među ljudima i zajednicama u kojima oni žive.

– Sve prisutne želimo navesti da promisle o stvarnoj razlici između takozvane tradicionalne životne zajednice i one istospolne i koliko ta razlika ustvari ima mali utjecaj na djecu koja su dio takvih zajednica pa tako i na društvo u kojem one postoje, objasnila je Margareta.

Dobile pozitivan feedback, ali doživjele i negativne komentare te trganje plakata

Očito je da mladi u Hrvatskoj, iako ih se ne shvaća ozbiljno, itekako imaju što za reći i ne libe se unatoč široko rasprostranjenoj diskriminaciji u svim sferama društva, pa čak i obrazovnim institucijama koje bi ih prve trebale učiti toleranciji i prihvaćanju, dići glas i boriti se protiv nejednakosti. Pozivaju sve srednjoškolce i studente da im se pridruže u podrže ih na tribini, kasnijem osnivanju učeničkih udruga unutar škole te da dignu svoj glas protiv nepravde i diskriminacije.

Izdvojeni članak

Studentski kapelan: Homoseksualnost je monstruozna, a masturbacija uzrokuje duboke emocionalne probleme

Djevojke su s više strana dobile puno pozitivnih kritika, podršku im je pružilo mnogo ljudi koji planiraju doći i sudjelovati na tribini. Takav odaziv jako ih veseli, budući da su se susrele i s negativnim feedbackom, pobunama i negativnim komentarima na društvenim mrežama, trganjem plakata i slično.

‘Ne planiramo stati s promicanjem srednjoškolskog aktivizma

– Glavni nam je cilj, ovom tribinom, istaknuti važnost pokretanja još više ovakvih inicijativa, uključivanje mladih u aktivističke udruge, glasno izražavanje svoga mišljenja i zastupanja istog. Želimo potaknuti što više srednjoškolaca, istomišljenika na aktivaciju u promicanju jednakih ljudskih prava za sve. Nakon same tribine ne planiramo stati sa promicanjem srednjoškolskog aktivizma i organizacijom još ovakvih tribina, radionica i udruga, nego želimo da se naši glasovi nastave uvažavati i saslušavati, zaključile su djevojke.