Pretraga

Žene brže postaju ovisne o marihuani, a i osjetljivije su na učinke THC-a

A- A+

Sveučilište Washington postalo je izvor još jedne bitne informacije vezane uz učinke THC-a. Stručnjaci su, naime, proveli studiju te došli do rezultata koji pokazuju kako žene brže od muškaraca postaju ovisne o marihuani. Zbog brže ‘navlačenja’ na travu, pripadnice nježnijeg spola češće postaju depresivne, tjeskobne i paranoične, a najosjetljivije su u vrijeme ovulacije.

Žene brže od muškaraca postaju ovisne o marihuani – glasi zaključak stručnjaka sa Sveučilišta u Washingtonu nakon što su proveli studiju o utjecaju droga i alkohola na zdravlje. Joint utječe na pripadnice nježnijeg spol na način da postaju depresivne, paranoične te tjeskobne, a glavni krivac je estrogen koji povećava osjetljivost na tu laku drogu, piše WSU News.

Izdvojeni članak

Do marihuane na isti način kao do soka ili čokoladice

Spolni hormon estrogen teško podnosi joint koji popuši žena, a znanstvenici su do tog saznanja došli pokusima izvedenima na muškim i ženskim štakorima. Rezultati su pokazali da su pripadnice nježnijeg spola čak za trećinu osjetljivije na THC od muškaraca, shodno čemu su i učinci marihuane češći kod žena.

Stručnjaci također tvrde da današnja marihuana ima veći koncentraciju THC-a, stoga su negativni učinci poput anksioznosti, halucinacija ili paranoja sve češći. Kod žena THC izaziva i ostale loše simptome poput poremećaja spavanja, gubitka apetita te razdražljivosti.

Što se tiče utjecaja marihuane na smanjenje bolova, ponovno je vidljiva razlika između spolova. Zbog veće osjetljivosti, pri liječenju žena, doze THC-a trebale bi biti 30 posto manje. A sudeći po riječima voditeljice istraživanja Rebecce Craft, neočekivano velika osjetljivost na marihuanu prisutna je za vrijeme ovulacije, to jest kad je najveća razina estrogena.

Istraživanje je pokazalo i to da niske doze THC-a nisu poremetile reproduktivni ciklus ženskih štakora, ali situacija nije ista s većim dozama.