Pretraga

Ženi koja je krivotvorila diplomu Hrvatskih studija prijeti zatvorska kazna

A- A+

Nakon što je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja otkrivena lažirana diploma Hrvatskih studija jedne od zaposlenica, ona je ekspresno dobila otkaz i prijavljena je policiji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičene 30-godišnjakinje podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i to zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave, za koja Kazneni zakon propisuje kaznu zatvora.

Nedavno otkriće Ministarstva znanosti i obrazovanja da u vlastitim redovima imaju zaposlenu osobu s lažiranom diplomom, posljednjih je tjedan dana u fokusu javnosti. Zaposlenica MZO-a s lažiranom diplomom Hrvatskih studija ekspresno je dobila otkaz i prijavljena je policiji.

Prijavljena DORH-u zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave

Kako je jučer izvijestila Policijska uprava zagrebačka, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakinjom i redovnim je putem protiv nje podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave.

Izdvojeni članak

Zbog skandala u Ministarstvu obrazovanja provjeravat će se diplome 90 tisuća ljudi

Osumnjičena se, naime, javila na natječaj u listopadu 2018. za radno mjesto visoke stručne spreme u Ministarstvu obrazovanja. Tom je prilikom u natječajnu dokumentaciju priložila potvrdu o stečenoj visokoj stručnoj spremi. Na natječaju je izabrana pa je od nje zatraženo da predoči svoju diplomu radi provjere vjerodostojnosti, što je i učinila.

– Izvršenom provjerom na visokom učilištu, koje je navodno izdalo tu diplomu, utvrđeno je da je diploma nevjerodostojna, odnosno da ta osoba nije završila navedeni studij. Nakon što je osumnjičena od strane zaposlenika tog ministarstva bila upoznata s tim utvrđenim činjenicama, navela je da je vjerojatno došlo do zabune te predočila drugu diplomu istog visoko učilišta, također izdanu na njezino ime, s izmijenjenom formom i dijelom sadržaja, za koju je također provjerama utvrđeno da se ne radi o autentičnom dokumentu, stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Inače, prema Kaznenom zakonu, osoba koja izradi lažnu javnu ispravu (poput diplome) ili osoba koja nabavi takvu ispravu radi upotrebe i upotrijebi je kao pravu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

‘Zaštita digniteta djelatnika u sustavu obrazovanja’

Podsjetimo, nakon što je lažirana diploma otkrivena u Ministarstvu obrazovanja, ministrica Blaženka Divjak uputila je svim osnovnim i srednjim školama te resornim agencijama poziv da pokrenu provjeru vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja svojih djelatnika. Tako će oko 90 tisuća osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja proći će izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja.

– Slijedom provjere vjerodostojnosti o stečenim kvalifikacijama državnih službenika, tijekom koje je i u samome Ministarstvu znanosti i obrazovanja u proceduri novog zapošljavanja pronađena nevjerodostojna isprava, Ministarstvo poziva obrazovne ustanove iz svoga djelokruga da izvrše navedene provjere kako bi se zaštitio dignitet djelatnika u sustavu obrazovanja kojemu je temelj kvaliteta učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja, odnosno svih zaposlenika, stoji u dopisu ministrice Blaženke Divjak školama.