Znanstvenici tvrde da čitanje pomaže učiniti vezu kvalitetnijom

Razvijene čitalačke navike mogu vašu vezu učiniti boljom, a pozitivno utječu i na intelektualne i ljubavničke sposobnosti. Evo kako.

Parovi koji čitaju skupa, ostaju skupa, pojednostavljen je to zaključak onoga što su zajedničkim analizama zaključili Melissa Hugel i bračni savjetnik Ken Page.

Vođeni su tezom da ljudi koji dijele interese i hobije ‘rastu’ zajedno i lakše dijele ideje što im pomaže u komunikaciji te posljedično da imaju bolju vezu. Ipak vjeruju kako je književnost, odnosno ljubav, prema knjigama ono što ima posebno pozitivan efekt na kvalitetu veze.

Evo koje su najčitanije knjige u Zagrebu u 2014-oj

– Parovi ne moraju čak ni čitati istu knjigu. Bez obzira što čitaju efekt je isti, kažu. Naravno, dobici od zajedničkog uživanja u beletristici nisu čisto litererni.

Statistička istraživanja pokazala su da parovi koji dijele hobije imaju niži nivo stresa, ali i bolje međusobno razumijevanje. Ono što čini čitatelje idealnim partnerima jeste činjenica da im spomenuta aktivnost utječe pozitivno na sve od raspoloženja do kognitivnog stanja.

Hugel i Page istaknuli su pet benefita koje ljubitelji književnosti imaju od svog hobija.

Čitanje pomaže u borbi protiv depresije

Književnik i filozof Alain de Botton uveo je pojam biblioterapije. Riječ je o terapiji književnošću. Jason Gots nazvao je de Bottonov program ‘borbom individualaca s dijelovima njihovog života posebno odabranim knjigama koje ih vode kroz teška vremena’.
Zanimljivo je da je de Botton napisao i cijelu knjigu pod naslovom ‘Kako Proust može promijeniti tvoj život’ u kojoj raspravlja o utjecaju djela ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’ na kvalitetu života.

Obavezno štivo: Poznati 'lovac' Kotiga izabrao najdraže knjige koje trebaju svi pročitati

Naravno, književnost ne može zamjeniti konvencionalnu medicinu, no u svakom slučaju može vam pomoći s anksioznošću. U tome je navodno učinkovitija od dugih šetnji ili kupki. Brojni su pojedinci koji tvrde da im je čitanje pomoglo u borbi s depresijom jer im je ta navika dala novu životnu perspektivu i mogućnost sagledavanja odnosno percipiranja budućnosti.

Dobro je za vaš mozak

Čitanje na mozak djeluje na isti način na koji treninzi utječu na vaše tjelo. Psychology Today tvrdi kako čitanje fikcionalnih djela popravlja čitateljevu mogućnost da sebe stavi u ‘glavu’ nekog drugoga te da pozitivno utječe na sposobnost vizualizacije.
Navika čitanja čini vas i kognitivno jačima te podiže mentalnu izdržljivost što je osobito bitno u poznim godinama.

Istraživanje Nacionalne akademije za znanost pokazalo je kako aktivni čitatelji obolijevaju dva i pol puta rijeđe od Alzheimera nego što je to slučaj kod ostatka populacije.

Američko sveučilište otvorilo knjižnicu bez ijedne tiskane knjige

Knjige vas čine pametnijima

Osim što proširuju vaš vokabular, knjige vas mogu emocionalno srediti te iskristalizirat vaše intelektualne mogućnosti, tvrde znanstvenici iz magazine Neurology. Isti izvor pretpostavlja kako učestala konzumacija knjiga popravlja sposobnost rješavanja problema.
Knjige ne samo da vam predstavljaju nove ideje već vas provociraju da razmišljate na drugačiji način te vas izlažu dobrom pisanju. Drugim riječima, ne čine vas samo pametnijima u tradicionalnom smislu već pozitivno djeluju na vašu empatiju i socijalnu inteligenciju.

Načitanost vas čini privlačnijima

Smart is new sexy, ukratko rečeno. Znanstvena istraživanja pokazuju kako je čitanje znatno više privlačno suprotom spolu, no što bismo to pretpostavili dok smo bili srednjoškolci. Naime, visok IQ i široko opće znanje pri vrhu su poželjnih osobina kod velikog broja potencijalnih partnera obaju spolova.
Zanimljiva je i teza da ukoliko se zaljubite u nečiji um, mnogo lakše ćete probaviti i sve fizičke nedostatke koje osoba ima.

Strastveni čitatelji su bolji partneri

Kidd i Costano su zaključili kako čitanje imaju golem utjecaj na ono kako se ponašamo u vezama. Znanstvenici s Harvardske Medicinske škole analizirali su grupu od 156 parova koji su bili u vezi prosječno tri i pol godine.
Ono što su pronašli zasigurno je bilo neočekivano. Naime, najveći uvjet uspjeha u vezi nije bila količna novca ili broj seksualnih odnosa već empatija.

Parovi koji su bili najsretniji u vezi iskazivali su najvišu razinu razumjevanja i međusobne empatije.
Kao što smo već ranije spomenuli čitanje razvija empatiju bolje nego većina drugih aktivnosti, a ako vam ni ovo nije dovoljno da poželite nekoga tko voli čitati za partnera sjetite se da oni imaju i bolju memoriju pa se ne morate bojati da će zaboraviti vaš rođendan ili godišnjicu.

Odgovori