Pretraga

Biraju li mladi radije veze bez obveza ili one romantične i dulje? Provedeno je prvo takvo istraživanje kod nas

Postoji li još dating u Hrvatskoj? Naziv je to novog istraživanja o mladima u Hrvatskoj koji dotiče bezvremensku temu ljubavnih odnosa, a jedno je od prvih takvih kod nas. Postavlja se pitanje je li dejtanje danas mrtvo i teže li mladi češće seksualnim vezama od onih romantičnih. Rezultati su jasni – mladi u Hrvatskoj podjednako ulaze u tradicionalne veze i u one neobvezujuće, seksualne odnose. Izvukli smo još niz zaključaka iz ovog istraživanja, a svoj komentar dala nam je i jedna od autorica.

ljubav par

Ljubavni par | foto: Unsplash, Brooke Cagle

U zagrebačkoj menzi Cvjetno naselje ovo se Valentinovo prvi put trebala organizirati romantična večera za parove. Kao što smo već pisali, ista nije održana jer nije bilo dovoljno zainteresiranih. Često se pitamo dejtaju li uopće danas mladi i ima li spremnih za romantične veze na dulje staze. Odgovor na to pitanje u svom su radu dale Lucija Šutić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Margareta Jelić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ana Krnić.

U fokusu novi termini ‘hookup’ i ‘one night stand’

U svom radu dale su niz općenitih informacija o tome što su tradicionalne veze, što su moderni odnosi i koje su razlike spojeva prije i sada. Tako su se još u 20. stoljeću partneri nalazili baš preko dejtanja, a u 21. stoljeću zamah uzimaju prijatelji s povlasticama. U današnjem se svijetu često govori da je dejtanje mrtvo, a i sam sociolog Giddens, sigurno poznat većini studenata društvenih usmjerenja, govorio je da su osobne i romantične veze ključna područja u kojima pojedinac može težiti istraživanju sebe i moralnoj izgradnji.

Autorice su istaknule i da danas svjedočimo sve većem broju rastava te da, barem u teoriji, ako dejtanje traje najmanje mjesec dana, odnos prelazi u onaj romantične prirode. Ako ste se ikada pitali kako izgleda proces dejtanja, autorice su pokrile i taj dio. Prvo je na redu upoznavanje, pa razgovor i početak privlačnosti. Onda na red dolazi prvi spoj, držanje za ruke, zagrljaj i poljubac. Polako se počinju dijeliti privatne informacije, upoznavati s prijateljima te dolazi do prvog seksa. Nakon njega na redu je upoznavanje s prijateljima i planiranje budućnosti.

Praksa, dakako, pokazuje drukčije podatke. U 21. stoljeću u fokus dolaze društvene mreže i potpuno novi termini – ‘hookup’ i ‘one night stand’. Odnosi koji nastaju zbog utjecaja droge i alkohola s potpunim strancima, naglasile su autorice. Tu su i ‘fuck buddies’, ali i prijatelji s povlasticama za koje nije potreban utjecaj droge ili alkohola, ali cilj je manje-više isti.

Izdvojeni članak
vox mladih o red flagu u vezi

[VIDEO] Mladi otkrili koji su im red flagovi u vezi: ‘Pušenje, previše muških prijatelja, izlasci’

Moderno dejtanje mladi izjednačavaju s vezama na jednu noć

Nakon što smo shvatili kako izgleda moderno, a kako tradicionalno dejtanje, bolje ćemo razumjeti rezultate samog istraživanja. Autorice su napravile kvalitativno istraživanje koje ima malen uzorak, ali nam može dati informacije o mladima u cjelini. Ukupno je 28 mladih od 18 do 25 godina sudjelovalo u fokus grupama. Tu je bilo 13 žena i 15 muškaraca, neki su bili studenti, a neki zaposleni ili pak nezaposleni. Dvojica muškaraca bilo je homoseksualne orijentacije, a sudionici se, osim u dva izdvojena slučaja, nisu otprije poznavali. Ukupno 13 ispitanika u danom je trenutno bilo solo, odnosno nije bilo ni u kakvom obliku veze. Rezultati su jasni – među mladima tradicionalne veze i one moderne podjednako su zastupljene, a ti se rezultati poklapaju i s američkim istraživanjima.

Ispitanici su rekli kako pod tradicionalnim dejtanjem smatraju kada se osobe upoznaju u školi, na faksu, poslu, knjižnici, u nekoj sportskoj aktivnosti, dok šeću psa ili na godišnjem odmoru. Šestero njih reklo je da se potencijalne ljubavi više pronalazi preko zajedničkih prijatelja ili poznanstava. Pod modernim dejtanjem smatraju izlaske u klubove, društvene mreže ili aplikacije za upoznavanje, no sve njih povezuju s pojmom ‘one night stand’. Dakle, ne za romantične veze, već samo one seksualne i to za jednu noć.

Slažu se s tradicionalnim poimanjem veza koje kreću spojevima, pićem, odlaskom u restoran i kino. Zatim su ispitanici naveli da kreće fizička aktivnost i na kraju, veza. U tim tradicionalnim dejtanjima, rekla je jedna sudionica, ni nije potrebno definirati vezu. Rekla je ‘da je bilo jasno kada smo u vezi’.

Izdvojeni članak
srce od stranica knjige

Ovo su najnesretnije ljubavne priče iz lektira: Jednog lika djevojka je ostavila zbog njegovog oca

Kraće veze mladi vide kao zadovoljavanje potreba, ali ima i negativnih strana

Nadalje, ispitanici su se složili da postoje dvije vrste neobvezujućih, ‘uobičajenih’ veza koje zapravo nužno nisu na duge staze – one romantične prirode te one seksualne. Pod romantične bi spadale otvorene veze i prijatelji s povlasticama, a pod seksualne odnosi za jednu noć, ‘fuck buddies’ ili pak ‘booty calls’, odnosno pozivi na seks. Mladi su teško definirali te odnose jer neki izraze poistovjećuju, dok drugi u njima vide jasne razlike. Tako je neslaganje došlo kod dijela da neki prijatelje s povlasticama i ‘fuck buddies’ poistovjećuju, dok drugi govore da ‘fuck buddies’ vrijeme provode zajedno samo kada imaju seksualni odnos, dok se prijatelji s povlasticama mogu družiti i bez toga.

Takve ‘kraće’ odnose mladi su smatrali dobrim zbog zadovoljavanja potreba, ali problem dolazi kada jedna strana počinje osjećati nešto više prema drugoj. Zato ti odnosi, rekli su ispitanici, moraju zaista biti kratkog vijeka ili funkcioniraju jedino u teoriji. Mladi su rekli da osobe nakon takvih odnosa mogu imati i iskrivljenu sliku o sebi te biti nezadovoljni ako očekivanja nisu ispunjena. Ali, smatraju da ti odnosi imaju i niz pozitivnih strana – zabava, opuštanje i smanjenje stresa.

Mladi su rekli i da nakon nekog vremena postaju umorni od kraćih odnosa pa postaju spremni za one ozbiljne, romantične. I to kada imaju profesionalnu stabilnost te mogu preuzeti odgovornost za članove obitelji u budućnosti. Ipak, bilo je riječi i o socijalnom pritisku koji je češći kod žena i osoba heteroseksualne orijentacije. Zbog toga je i nekoliko sudionika spomenulo brak kao primarni cilj duljih veza. Zašto onda mladi biraju moderne načine veza, a ne one tradicionalne? To je zbog straha od intime i zato što žele ostaviti druge opcije otvorene. Većina ispitanika kaže da bira kraće odnose i zbog kompromisa.

– Mislim da se u većini takvih veza jedna strana nada da će biti nešto više od toga, rekla je jedna sudionica, stoji u istraživanju.

Izdvojeni članak

Provjerili smo kako će mladi obilježiti Valentinovo: ‘To je izmišljeno samo kako bi ljudi trošili novac’

‘Jedna osoba podrazumijeva romantičan odnos, a druga usputne seksualne odnose’

Ipak, mladi za uspjeh u dugim vezama smatraju da je potrebna podrška, uzajamno povjerenje i doza bliskosti. Isto tako, za zdravu vezu, stoji u istraživanju, sudionici kažu da je važno pronaći ravnotežu između osobnog vremena i vremena koje se provodi s partnerom. Jedna od autorica istraživanja, Lucija Šutić, rekla nam je da su je iznenadile dvije stvari – kako mladi različito definiraju neformalne oblike romantičnih odnosa i kako učestalo povezuju romantične veze s ulaskom u brak.

– Zamišljam situaciju u kojoj dvoje mladih kaže da su prijatelji s povlasticama, pri čemu jedna osoba podrazumijeva ekskluzivan romantičan odnos, a druga usputne seksualne odnose. Iako misle da su postigli dogovor o tome u kakvom su odnosu jer su definirali da su prijatelji s povlasticama, velika je vjerojatnost da ovi partneri ne bi bili zadovoljni odnosom u kojem se nalaze. Mislim da su ta očekivanja od odnosa nešto o čemu trebamo puno više razgovarati i na što bismo trebali staviti naglasak, kazala je Šutić.

Mladi biraju neformalne oblike dejtanja jer često romantične veze povezuju s brakom, a Šutić nam je rekla kako će se time posebno baviti u nadolazećim istraživanjima. Ona se istraživanjem romantičnih odnosa bavi od prvog dana studija psihologije. Objasnila nam je kako je shvatila da je fokus istraživača uglavnom na bračnim odnosima, a ona je počela shvaćati da se njezini vršnjaci često ‘bore’ s nedefiniranim odnosima.

Izdvojeni članak
valentinovo srce ljubav

Ispovijesti brucošice: Ove godine sam prvi put singl za Valentinovo

‘Romantični odnosi važni su za mentalno zdravlje’

– Zapitala sam se kako ćemo uopće doći do braka ako ne možemo pronaći partnera s kojim ćemo započeti romantičnu vezu. Tako je nastala ideja da se u diplomskom radu pozabavim različitim neformalnim oblicima datinga. Mislim da je važno napomenuti kako je u ovom radu riječ o kvalitativnom istraživanju provedenom na malom uzorku za koje smo se odlučile s ciljem da dobijemo općenit dojam o tome kako mladi u Hrvatskoj opisuju razloge ulaska ili ne-ulaska u vezu, kako oni sami opisuju i definiraju svoje veze i koliko su njima zadovoljni, napomenula je Šutić.

Već ove godine možemo očekivati i, istaknula je Šutić, daljnja istraživanja o ovoj temi. Ovi nalazi poslužit će za planiranje sljedećih istraživanja koja će biti na većem uzorku mladih te će se donositi konkretniji zaključci. Autorice planiraju pokrenuti i Instagram profil na kojem će upoznati ljude s našim nalazima, ali ih i pozvati da sudjeluju u budućim istraživanjima.

– Istraživanja pokazuju kako su romantični odnosi važni za mentalno zdravlje mladih, što je u hrvatskom kontekstu pokazalo i istraživanje kolegice Krnić, no ta je povezanost kompleksna. U situaciji kada je mentalno zdravlje ugroženo brojnim socio-ekonomskim i društvenim okolnostima, vjerujemo da je važno razumjeti povezanost romantičnih odnosa i mentalnog zdravlja jer su romantični odnosi, za razliku od društvenih prilika, nešto na što pojedinac može utjecati, zaključila je Šutić.