Pretraga

Znanstvenici tvrde: Ovakve knjige i filmovi vas čine inteligentnijima

A- A+

Psiholozi sa Sveučilišta u Kaliforniji na osnovu posljednjeg istraživanja utvrdili su da knjige i filmovi s nepovezanom radnjom i obiljem simbolike pospješuju rad mozga, dižu inteigenciju te popravljaju vještinu kognitivnog zaključivanja.

Postoje knjige i filmovi koji povećavaju inteligenciju i pospješuju logičko rasuđivanje, zaključak je istraživanja kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Plavi baršun i Seoski liječnik

Iako ova tvrdnja na prvu ne izgleda pretjerano uvjerljiva, njihov znanstveni rad je pokazao kako knjige poput Kafkinog ‘Seoskog liječnika’ ili filmovi strukturom slični Lynchevom ‘Plavom baršunu’ imaju pozitivan utjecaj na rad mozga.

– Kad ste izloženi sadržajima koji u osnovi nemaju smisla, mozak automatski reagira traženjem druge strukture i objašnjenja unutar njegova okruženja, tvrdi Travis Proulx, jedan od voditelja istraživanja i autor članka objavljenog u časopisu Psychological Science, piše tportal.

Izdvojeni članak

Naporni i dosadni ljudi usporavaju rad mozga

Trening mozga

Do saznanja o utjecaju ovakvih umjetničkih djela na mozak su Proulx i njegov suradnik Steven J. Heine došli prilično jednostavnim eksperimentom. Naime, oni su grupi ispitanika dali na čitanje Kafkino originalno djelo ‘Seoski liječnik’ koje u sebi često sadrži nepovezan slijed događaja koji čitatelja izbacuje iz ravnoteže. Drugoj grupi je na čitanje stavljen izmijenjen tekst koji ima smislen tijek.

Nakon toga su ispitanici iz obje grupe rješavali zadatke u kojima su morali otkriti skrivene uzorke u nizovima. Ispostavilo se kako je grupa koja je čitala nepovezani tekst u tom testu bila mnogo uspješnija. Psiholozi su iz tih rezultata zaključili kako je čitanje nadrealnog i simboličnog djela ispitanicima poslužilo kao mentalni trening od kojeg su kasnije profitirali.

Proulx i Heine tvrde kako logičko zaključivanje i inteligenciju ne pospješuju samo romani ovoga tipa već i filmovi s kompleksnijom radnjom poput Lynchevog ‘Plavog Baršuna’