Pretraga

Slavljenički tjedan 103. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje oduševio studente i industriju

A- A+

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu proslavio je 103. rođendan i otvorio svoja vrata svima u želji da predstavi rad i ljude ovog ponajboljeg tehničkog fakulteta u Hrvatskoj koji stvara globalne trendove i mijenja lice hrvatske industrije.

fsb

U pet dana na Fakultetu je održano dvadesetak zasebnih događaja koji su okupili buduće, sadašnje i bivše studente te mnoštvo industrijskih partnera, vodećih hrvatskih poduzeća.

U sklopu Dana otvorenih vrata dvjestotinjak zainteresiranih, učenika, nastavnika i ravnatelja srednjih škola iz raznih krajeva Hrvatske posjetilo je fakultetske laboratorije pod stručnim vodstvom zaposlenika Fakulteta. Na Fakultetu se okupila generacija alumna 1967./68., prva upisana integracijom Visoke tehničke škole i Strojarsko-brodograđevnog fakulteta u Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Otvorena je izložba slika prof. Tomislava Filetina i gđe. Vesne Đidare koju je u auli Velike vijećnice moguće pogledati svakim radnim danom od 15 do 18 sati, do 31. siječnja 2023.

Partneri iz gospodarstva dobili su priliku prezentirati se studentima i zaposlenicima u sklopu Dana karijera, što je ujedno bila prilika i studentima da bace pogled na svoju budućnost u struci te odluče među tridesetak vodećih predstavnika hrvatske industrije. Studenti su dobili priliku i sudjelovati na prvom razgovoru za posao, u sklopu Career Speed Datinga, koji je izazvao veliki interes. Tridesetak najsretnijih razgovaralo je s predstavnicima dvadesetak tvrtki u dva i pol sata te zasigurno definirao svoj sljedeći korak nakon diplome.

Predstavljeni su novi udžbenici Katedre za tehničke strane jezike, ali i mnoštvo velikih, multi milijunskih, projekata zaposlenika Fakulteta u sklopu Dana projekata.

Održano je nekoliko predavanja i javnih tribina, od kojih se posebno izdvojilo predavanje „Izazovi digitalne budućnosti“ akademika Bojana Jerbića, te industrijskih partnera Neo Dens i Klimaoprema na kojima su posjetitelji mnogi saznati više o ulozi strojarstva u dentalnoj tehnici te o očekivanjima od inženjera u industriji nakon završetka fakulteta.

Za istaknuti je i predavanje g. Mate Rimca koji je predstavio Rimac Neveru, najbrži serijski električni auto na svijetu, zbog kojeg najveća fakultetska dvorana od 340 mjesta nije bila dovoljno velika za sve zainteresirane.

Organizirana su i neformalna druženja za studente, od kojih se posebno istaknuo pub kviz te stand-up comedy show na kojemu su sudjelovali bivši studenti FSB-a, Saša Turković, Martin Rosner i Marta Kubala. U sklopu Dana fakulteta predstavilo se dvadesetak studentskih udruga koje djeluju na Fakultetu, uz nekoliko gostujućih s drugih sastavnica Sveučilišta.

Program je završen svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća na kojoj su prezentirani iznimni rezultati prethodne godine te nagrađeni najbolji studenti i zaposlenici, a slavlje je nastavljeno na tradicionalnim Balom strojara.

U cjelokupnoj je organizaciji sudjelovalo stotinjak zaposlenika i studenata, koji uz pozitivne dojmove najavljuju još veće i bolje izdanje Dana fakulteta za sljedeću godinu, kada će ponajbolji tehnički fakultet u Hrvatskoj proslaviti 104. rođendan.