Pretraga

U Zagrebu održana borba robota: Donosimo ključne događaje i rezultate

A- A+

Fightbotics natjecanje održano u Močvari ponovno je oduševilo publiku i zaljubljenike u borbe robota. Atmosfera i organizacija bili su iznimni, a energija komentatora Marija Kovača dodatno je podignula cijeli događaj. Navala na natjecanje bila je očigledna, budući da su sva mjesta bila rasprodana, a mali prostor Močvare jedva je smjestio sve posjetitelje. U nastavku pročitajte sažetak ključnih događaja i rezultata Udruge Mehatroničara na ovom natjecanju.

Foto: Udruga mehatroničara

Unatoč velikom trudu članova Udruge mehatroničara, uzbudljive kvalifikacije su eliminirale tri njihova robota iz glavnog natjecanja. UMommy, CircUMsizer i UMBrucoš su podvijenih vijaka izašli iz arene za borbu. S druge strane, roboti Udruge – Spužvabot Osvetnik i BabebladeUM – su na kvalifikacijama osigurali svoje mjesto među 12 timova u glavnom natjecanju.

– Naš Jaša s BabeBladeUM robotom ostvario je tri pobjede i dva poraza, demonstrirajući impresivnu snagu svog robota tijekom borbi. Filipov Spužvabot Osvetnik nemilosrdno se izborio za finale, ali je nažalost postao žrtva vještog suparničkog robota – Eggsecutionera, koji ga je ‘pretvorio u kajganu’. Ovim gubitkom je naš Spužvabot Osvetnik osvojio drugo mjesto, poručili su iz Udruge.

Članovi Udruge mehatroničara imaju i preporuke za buduće borbe, te pozivaju druge timove i organizatore na inovacije u oružju i razmišljanje o uvođenju novih kategorija, uključujući i one za 3D printane robote. Fightbotics natjecanje u Močvari 2023., koje je organizirano s predanošću udruge Studentski Makerspace Strojarnica, ponovno se pokazalo kao sjajan spoj adrenalina i inovacija u svijetu robotike.

– Velike čestitke ferovcu Nevenu Lukiću na trećem mjestu koje je zauzeo s robotom Dr. Mausom, i naravno, najveće pohvale pobjednicima – timu Judge and Jury čiji članovi čine studenti FSB-a i njihov ubojiti robot Eggsecutioner. S nestrpljenjem očekujemo iduće borbe, koje će sigurno privući još više zaljubljenika u svijet borbenih robota.  Mi se nadamo da ćemo ponovno doći do finala, a možda će to biti finale u kojem sudjeluju samo roboti iz naše Udruge. Posebno se nadamo da će Spužvabot zadnji put biti Osvetnik, i da će sve svoje protivnike pretvoriti u pljeskavice Rakburgera, dok će u pozadini uz uzvike i pljesak publike zasvirati svima poznata skladba – ‘Ja sam Klinjo Roker’, zaključili su iz Udruge mehatroničara.