Pretraga

Zagrebački faks sklopio suradnju s BMW-om: ‘Od sada zajedno sudjelujemo u razvoju umjetne inteligencije’

A- A+

U četvrtak, 16. studenoga, BMW grupa i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) te Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) održali su svečano predstavljanje početka suradnje na temu razvoja računalnih modela i modela umjetne inteligencije koji će koristiti za predikciju proizvodnje prototipnih baterijskih ćelija. Ova suradnja ima za cilj značajno unaprijediti proizvodnju prototipnih baterijskih ćelija. Ovaj inovativni projektni zadatak predstavlja korak naprijed u istraživanju i razvoju tehnologije baterijskih ćelija, a rezultati će imati dalekosežne posljedice za budućnost električnih vozila.

Foto: FSB

Predstavnici BMW grupe održali su predavanje u prepunoj dvorani studenata FSB-a na temu ‘Proizvodni koraci, prikupljanje i analiza podataka u proizvodnji prototipnih baterijskih ćelija’. Gosti predavači bili su predstavnici Centra kompetencija za baterijske ćelije BMW grupe (Tvornica BCCC u Minhenu) g. Moritz Poremba, voditelj razvoja tehnologije baterijskih ćelija i recikliranja u BCCC-u te g. Ivan Rumenović, voditelj projekta za proizvodni logistički sustav naručivanja u BCCC-u te alumni FSB-a.

Predavanje je privuklo veliki interes studenata koji su imali priliku čuti najnovije informacije o proizvodnim procesima i inovacijama u području baterijskih tehnologija. Također, g. Poremba i g. Rumenović sudjelovali su na Career Speed Datingu održanom u sklopu Dana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje su razgovarali s studentima diplomskih studija FSB-a, pružajući im vrijedne uvide u industriju i stvaranje mogućnosti za buduću suradnju kroz praksu ili zaposlenje u BMW grupaciji te predstavili najnoviji električni BMW i5 na lokaciji, pružajući studentima uvid u vrhunsku tehnologiju i inovacije koje BMW grupa integrira u svoje proizvode.

Suradnja će se provoditi na razini FSB-a te u CRTA-i, a vodit će ju doc. dr. sc. Marko Švaco, voditelj CRTA-e i Katedre za autonomne sustave i računalnu inteligenciju FSB-a. Voditelj kooperacijskog projekta u tvrtci BMW bit ce g. Ivan Rumenović. Ova suradnja predstavlja sjajan primjer uspješne sinergije između akademske zajednice i industrije te obećava izvanredne rezultate daljnjem razvoju tehnoloških rješenja koja će oblikovati budućnost proizvodnje u automobilskoj industriji.

Daljnje aktivnosti o ovoj suradnji pratite na portalu CRTA-e.