Pretraga

Alarm za uzbunu: 7 znakova koji govore da hitno morate posjetiti ginekologa

A- A+

Pri ginekološki pregled svaka bi djevojka trebala obaviti do 18. godine života, a redovni pregled trebao bi se obavljati barem jednom godišnje. Ipak, postoje izvanredne situacije i problemi zbog kojih je ginekologa potrebno posjetiti i izvan rutinskog godišnjeg pregleda.

Foto: Pexels

Nedavno smo vam otkrili što znači smeđa ili crna menstrualna krv, s kojom se tijekom ciklusa susreću  brojne djevojke. Ustanovili smo kako to ne mora biti simptom zdravstvenog problema, a sada smo odlučili pobrojati sedam pojava koje su znak da biste svakako trebali posjetiti svog ginekologa.

1. Krvarenje usred ciklusa.

Tragovi krvi između menstruacija mogu se kao nuspojava pojaviti kod djevojaka koje piju kontracepcijsku pilulu. Ipak, krvarenje usred ciklusa može biti znak infekcije, postojanja ciste ili polipa na vratu maternice.

Izdvojeni članak

Primjećuješ da ti je menstrualna krv povremeno smeđe ili crne boje? Evo što to znači

2. Iscjedak neobičnog mirisa i/ili boje.

Ako primijetite da je vaginalni iscjedak neobične boje i ima drugačiji miris nego inače, svakako je to znak za odlazak ginekologu. Primjerice, ‘sirasti’ iscjedak čiji miris podsjeća na kvasac i prati ga neugodan svrbež i peckanje vanjskog djela rodnice znak je bakterijske infekcije.

3. Izostanak menstruacije.

Ako vas ‘tetka iz Rusije’ nije posjetila, to ne mora biti samo znak trudnoće. Značajno kašnjenje ili potpuni izostanak menstruacije mogu biti znak hormonalne neuravnoteženosti ili poremećaja u radu jajnika, poput sindroma policističnih jajnika.

4. Ekstremno bolna mjesečnica.

Izdvojeni članak

Deset krvavo dobrih činjenica koje niste znali o tamponima

Bolovi tijekom menstruacije uobičajeni su kod većine djevojaka, ali oni ne bi trebali biti toliko neizdrživi da vas onesposobljuju za obavljanje svakodnevnih radnji. Ako su pak toliko ekstremni, posebice ako tako jake grčeve prije niste iskusili, razlog je to obavljanja ginekološkog pregleda jer jaki grčevi mogu biti znak zdravstvenih komplikacija.

5. Obilna menstruacija koja traje dulje od sedam dana.

Obilno krvarenje tijekom mjesečnice naziva se menoragija, a najčešće se prepoznaje kroz potrebu za promjenom uloška više puta u jednom satu. Menoragiju obično prate i jaki grčevi, a svakako valja naglasiti kako ona nije nimalo bezopasna. Obilno krvarenje može biti uzrokovano hormonskim disbalansom ili je znak organske bolesti. Dobra je vijest da se menoragija uspješno liječi hormonskim kontraceptivima.

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

6. Oteklina na vanjskom dijelu rodnice.

Oteklina ili mjehurić na vanjskom dijelu rodnice mogu biti znak infekcije, a možda je riječ i o bradavici ili urasloj dlaki. Oboje može biti bolno i neugodno, a u svakom slučaju najbolje je obratiti se liječniku.

7. Bolni spolni odnosi.

Bol pri spolnim odnosima naziva se dispareunija, a u njenoj podlozi mogu stajati spolno prenosive infekcije, preosjetlijovst na prezervativ, neadekvatno sredstvo za intimnu njegu i slično. Moguće je i da bol prilikom seksa potječe od grčenja mišića rodnice koji se naziva vaginizam, a uzrok je uglavnom psihološke prirode. O kojemu je od dva problema riječ utvrdit će vaš ginekolog.

Alarm za uzbunu: 7 znakova koji govore da hitno morate posjetiti ginekologa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap