Pretraga

U četiri grada organizirani besplatni ginekološki pregledi za studentice, termini su popunjeni ekspresno

A- A+

Jedan od velikih javnozdravstvenih problema manjak je ginekologa u većim Hrvatskom gradovima. O tome svjedoči  činjenica da se na termin za pregled čeka i dulje od mjesec dana dana. U sklopu porgrama Zdravo sveučilište za studentice Sveučilišta u Zagrebu osigurani su besplatni ginekološki pregledi, a tremini su popunjeni ekspresno. Kroz to se još jednom pokazala velika potreba za adekvatnijom zdravstvenom zaštitom studenata u Zagrebu.

Ilustracija: Pexels

Odbor za studentsku zdravstvenu zaštitu kojeg čine članovi studentskih zborova sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i sveučilišnog Zbora, prije par je godina pokrenuo promotivno-preventivni program Zdravo sveučilište.

U četiri grada besplatni pregledi, termini u nekima popunjeni za par sati

U sklopu tog programa nedavno su organizirane dobrovoljne akcije darivanja krvi, a sada i besplatni ginekološki pregledi za studentice Sveučilišta u Zagrebu.

– Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, u suradnji s deset ginekologica i ginekologa iz čak četiri grada  – Čakovec, Sisak, Varaždin i Zagreb, osigurali smo 48 termina besplatnih ginekoloških pregleda za studentice zagrebačkog Sveučilišta kroz akciju ČUVAM SVOJE ZDRAVLJE – preventivni pregledi spašavaju život!
Unutar svega nekoliko sati termini za Zagreb bili su popunjeni, a kroz 48 sati i za  preostala tri grada. Preko 150 studentica iz cijele Hrvatske prijavilo se za termine do trenutka zatvaranja prijava, ponajviše u glavnom gradu, oko stotinu. Ova akcija iznova je ukazala na ogromnu potrebu za adekvatnijom zdravstvenom zaštitom, u ovom slučaju primarno studentica, kažu nam iz Zdravog sveučilišta.

Problem zdravstvene zaštite studenata u Zagrebu

Ističu i da više od 70 tisuća studenata Sveučilišta već godinama nema osnovnu skrb u gradu u kojem provode više od devet mjeseci u godini.

– Obiteljskog liječnika, ginekologa, pa i stomatologa teško je ‘naći’ i prebaciti karton, no i da se može, problem ostaje u dijelovima godine kada su u rodnom kraju. Zdravo sveučilište pod vodstvom Studentskog zbora Sveučilišta, već godinama apelira na odgovorne i poduzima sve što je u moći jednog studentskog tijela za rješavanje ovog gorućeg problema. U vrijeme Covid-19 pandemije, studenti su još izraženije uvidjeli negativne strane neadekvatnog zdravstva za studente čiji primarni liječnik nije u Zagrebu (pitanje samoizolacije, uputnica za testiranja itd.). Mi ćemo i dalje organizirati edukacije, predavanja, podizati svjesnost o zdravim ponašanjima (prehrana, tjelesna aktivnost, preventivno djelovanje), pokretati inicijative na dobrobit svih studenata. Nadamo se da ćemo uspjeti ponoviti i akciju sličnu ovoj, ističu iz Zdravog sveučilišta.

Anketa za studente

Napominju i da su se za ovu priliku javili više od 50 liječnica, liječnika i privatnih poliklinika kroz prethodnih nekoliko tjedana, ali je odaziv mnogih izostao – što zbog izrazite gužve i zauzetosti termina, što zbog nemogućnosti rješavanja pitanja financiranja ovakvih inicijativa.

– Primjer koji jasno ukazuje koliko je teško ponuditi veći broj termina dolazi iz Varaždina, gdje ginekologica u sustavu HZZO-a ima 8.950 upisanih pacijentica te se termin za pregled čeka dovoljno dugo i bez ustupanja pojedinih za studentice, zaključuju iz Zdravog sveučilišta.

Inače, u tijeku je i anketa za studente u kojoj se ispituje njihova informiranost i stavovi u zdravstvenoj zaštiti u Zagrebu. Studenti anketi mogu pristupiti na poveznici. Iz Zbora poručuju da će razultate priložiti predstavnicima vlasti i odgovornih institucija, kao dokaz potrebe studenata za otvaranjem studentske poliklinike koja bi omogućila usluge obiteljskog liječnika, stomatologa, ginekologa te centar za psihološku pomoć.

U četiri grada organizirani besplatni ginekološki pregledi za studentice, termini su popunjeni ekspresno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap