Pretraga

Deset krvavo dobrih činjenica koje niste znali o tamponima

A- A+

Oni dani u mjesecu, mjesečnica, menstruacija ili menga – kako god ih zvali, većini djevojaka nije omiljeno razdoblje u mjesecu. Menstruacija može biti ograničavajući faktor u obavljanju nekih svakodnevnih aktivnosti, poput bavljenja sportom. No, tu u pomoć priskaču tamponi, higijenski proizvodi uz koje menga prestaje biti ‘tlaka’. Manje je poznato da se koriste već tisućama godina, a uz tu donosimo još nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali o tamponima.

foto: pixabay

1. U prosjeku tijekom života žena iskoristi 11.400 tampona, ako ne koristi druge higijenske proizvode.

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

2. Žene tampone koriste već tisućama godina. Nancy Friedman u svojoj knjizi objavljenoj 1981., ‘Everything You Must Know About Tampons ‘ piše kako postoje zapisi da su se tamponi koristili još u 15. st. pr. Kr. U Egiptu su bili izrađeni od mekog papirusa, a Rimljanke su koristile vunene tampone. Žene u Japanu koristile su tampone od papira omotane zavojem i mijenjale su ih 10 do 12 puta dnevno.

3. Većina tampona koji se danas nalaze na tržištu sastoji se od mješavine pamuka i umjetne svile.

4. Postoje dvije vrste tampona – koji se u rodnicu umeće prstima i tampon koji se umeće uz pomoć aplikatora. Glavna razlika je u načinu širenja tampona tijekom upijanja krvi. Tampon koji se umeće uz pomoć aplikatora širi se u duljinu (aksijalno), dok se kod običnog tampona povećava dijametar (raste se u širinu).

5. Prvi moderni tampon, onaj aplikatorom unutar kojeg se nalazio pamučni ‘čep’, dizajnirao je dr. Earle Haas. Za razliku od današnjeg plastičnog, njegov aplikator bio je kartonski. Svoj patent prodao je 1933. godine poduzetnici Gertrude Tendrich, koja je pokrenula tvrtku Tampax.

6. Riječ tampon potječe od srednjovjekovne francuske riječi tampion, koja u prijevodu znači čep.

7. Iako se koriste već tisućama godina, prva televizijska reklama za tampone emitirana je 1975. godine, a oglašavao se u njoj brend Rely. Zapravo je i sama riječ menstruacija na televiziji izgovorena poprilično kasno, tek 1985. godine. Izgovorila ju je Courtney Cox i to upravo u reklami za tampone.

Izdvojeni članak

Korak smo do ostvarenja sna o besplatnim ulošcima: Europski parlament pozvao zemlje da omoguće učenicama i studenticama besplatne higijenske proizvode

8. Uz upotrebu tampona često se veže sindrom toksičnog šoka, zbog čega je važno tampon mijenjati svakih najviše četiri do šest sati. Sindrom toksičnog šoka bakterijska je infekcija otkrivena 1978., a neki od simptoma su visoka temperatura, glavobolja, osip po čitavom tijelu te slabost i dezorijentiranost.

9. Jedno od češćih pitanja kod mladih djevojaka prije prvog korištenja tampona jest ono mogu li tampon koristiti djevojke koje nikada nisu imale spolni odnos. Odgovor je – da! Naime, himen samo djelomično prekriva vaginalni otvor kroz koji izlazi menstrualna krv, tako da umetanje tampona ne bi trebalo biti problematično.

10. U Australiji se tamponi smatraju luksuznim proizvodom na koje se plaća porez, dok su od poreza izuzeti lubrikant, kondomi i, primjerice, ulošci za inkontinenciju. Ipak, u nekim zemljama i to se polako mijenja. Od ove akademske godine  država financira higijenske proizvode svim studenticama u Škotskoj, dok Kanada još od 2015. nema porez na ženske higijenske proizvode. Istu u sljedećih nekoliko godina planiraju učiniti i spomenuta Australija te Velika Britanija. Uz to, u Europskom je parlamentu usvojeno Izvješće koje izdaje preporuku svim zemljama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5%.

Portal srednja.hr pokrenuo je inicijativu da se svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj omoguće besplatni ulošci i tamponi. Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike kazalo nam je kako će ju razmotriti. Tim povodom izvršni urednik portala, Ivan Božić, nedavno je gostovao i na radiju Yammat FM, a o čemu se raspravljalo možete poslušati ovdje.