Pretraga

Ginekolog u SAD-u zlostavljao studentice: Tijekom pregleda ultrazvukom je simulirao spolni odnos

A- A+

Gotovo 244 milijuna dolara odštete platit će sveučilište u Los Angelesu i to oko 200 žena koje su ginekologa koji je radio na sveučilištu optužile za seksualne napade. Ovo je samo još jedan u nizu takvih slučajeva u SAD-u nakon što je prošlog mjeseca sveučilište Michigan odlučilo platiti 490 milijuna dolara i to više od tisuću studenata koji su optužili sveučilišnog liječnika za seksualno zlostavljanje.

Foto: Pixabay

Sveučilište u Los Angelesu, odnoso UCLA platit će 243 milijuna dolara odštete ženama koje je kao studentice seksualno zlostavljao sveučilišni ginekolog, piše The New York Times. Novac će biti isplaćen više od 200 žena koje optužuju Jamesa Heapsa da je tijekom pregleda koristio bolnu tehniku vaginalnog pregleda te je ultrazvučnom sondom simulirao spolni odnos, neprikladno dirao studentice, nepotrebno im dirao genitalne piercinge i davao neprimjerene seksualne komentare pacijenticama i zaposlenicama, prenosi The New York Times.

– On neosporno tvrdi da je nevin, rekao je Heapsov odvjetnik Leonard Levine za The New York Times.

Izdvojeni članak

Sveučilište će platiti 490 milijuna dolara studentima koje je seksualno zlostavljao liječnik još od 1970-ih

U ovoj nagodbi od 243 milijuna dolara nije uključeno još 300 žena koje ga optužuju po istoj osnovi.

– Ova povijesna nagodba omogućuje ovim hrabrim ženama da ostvare svoje sudske ciljeve odgovornosti i kompenzacije, postavljajući temelje za njihovo ozdravljenje, objasnio je jedan od odvjetnika žrtava, John Manly.

Podsjetimo, prošloga je mjeseca sveučilište Michigan odlučilo platiti 490 milijuna dolara odštete za sveučilišnog liječnika koji je isto seksualno napastovao studentice, dok je Sveučilište Južne Kalifornije pristalo je isplatiti ukupno 1.1 milijardu dolara stotinama žena koje su bile žrtve bivšeg ginekologa zaposlenog u kampusu, što je najveći iznos za ovu vrstu kompenzacije evidentiran do danas, navodi The New York Times.