Pretraga

Bivši FER-ovci studentima predstavili svoj put od ideje do uspjeha

A- A+

Ekipa koja stoji iza projekta STEMI tek je nedavno diplomirala na FER-u. Već tijekom studija uložili su više od ostalih pa su zajednički kreirali robota Pa00k, s kojim su prije dvije godine osvojili i natjecanje Elektroboj. Po završetku studija nastavili su razvoj svog šesteronožnog robota, a u suradnji s dečkima iz ‘Bure znanja’ stvorili su projekt STEMI, za koji su preko ‘crowdfunding kampanje’ skupili više od 34.000 dolara.

ekipa STEMI na FER-u 2016 foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Luka Fućek, Vlatko Klabučar te Josip i Antun Vukičević svoj su put započeli gledajući filmiće o robotima na YouTubeu, koji danas sve više zamjenjuju nekadašnje ‘autiće na daljinski’, s kojima su se djeca neumorno zabavljala.

S obzirom na to kako su već do tada kroz faks i ostale aktivnosti stekli dovoljno znanja, shvatili su da bi i oni mogli napraviti sličnog, ali boljeg i jeftinijeg robota.

Izdvojeni članak

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

Robot za koji su skupili više od 34.000 dolara krenuli razvijati iz zabave

– Krenuli smo ga razvijati iz zabave i kada smo sve to počeli nismo imali u planu prijaviti se na Elektroboj. Nakon što su prijatelji vidjeli čime se bavimo, preporučili su nam da pokušamo na tom studentskom natjecanju. Samo sudjelovanje se sastoji od dvije faze. Prvo smo morali razraditi svoju ideju, a nakon što smo prošli u finale krenuli smo u realizaciju Izazova, prepričao je sami početak Josip Vukičević, koji je kao dio ekipe, tadašnjeg naziva ‘Šumske jagode’, radio na 3D modeliranju i razvoju hardverskih komponenti.

Na predavanju u FER-ovoj dvorani B3, pred studentima koji se planiraju prijaviti na ovogodišnji Elektroboj u organizaciji eSTUDENT-a, istaknuo je kako treba paziti na detalje i potruditi se da čak i prototip liči na nešto. Svjestan je da upravo taj dio studentima elektrotehnike i računarstva najteže pada, ali žice koje vire na sve strane teško će oduševiti žiri pa samo tehničko rješenje vjerojatno neće biti dovoljno za pobjedu.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta

Nakon objave našeg članka za njihovog pauka zainteresirali se i ostali mediji

Nakon osvajanja prve nagrade na studentskom natjecanju, zahvaljujući poticaju profesora s FER-a, krenuli su u izradu još pametnijeg robota, a njihov novi i stari projekt popratili smo na našem portalu.

Ponosni smo što im je naša objava pomogla u promoviranju njihovih projekata pa se simpatičan izgled njihovog paukolikog robota svidioi ostalim medijima. Vrlo brzo pojavili su se i na Dnevniku te se cijela priča još jače zakotrljala, a s ‘pametnijim robotom’ osvojili su i Rektorovu nagradu.

– Zbog njegovog atraktivnog izgleda i performansi, čak dva puta smo bili na Dnevniku. Da prezentiramo svog robota zvali su nas i na Noć muzeja te brojne druge manifestacije. Gdje god bi dolazili izazivali smo veliki interes, a posebno oduševljena su bila djeca. Tek kada smo na tim svim događajima vidjeli koliko je to klincima zanimljivo, odlučili smo napraviti projekt koji će djeci omogućiti učenje kroz stvaranje, nakon Josipa predavanje je nastavio Vlatko Klabučar.

Za njihov projekt zainteresirala se mlada i kreativna ekipa iz ‘Bure znanja’, koja pri Sveučilištu u Rijeci radi na digitalizaciji znanja svih hrvatskih obrazovnih institucija. Zajedničkim snagama pokrenuli su projekt STEMI.

Izdvojeni članak

Ekipi s riječkog Sveučilišta cilj je digitalizirati znanje hrvatskih obrazovnih institucija

Prikupljanje novaca samo je jedan važan segment ‘crowdfunding kampanje’

Brzo su shvatili da im je skupa proizvodnja hardvera i trebali su smisliti neki vid financiranja. S obzirom na to kako su još uvijek bili u početnoj fazi te nemaju osnovanu firmu, procijenili su da im se potraga za investitorom ne isplati, jer bi morali za uzvrat dati preveliki udio u vlasništvu.

– ‘Crowdfunding’ se pokazao kao jako dobar alat za to, jer se radi o otvorenom i transparentnom pristupu. Osim toga, cijela stvar je globalna, donacije možete dobivati iz cijelog svijeta. Pomoću Indiegogoa, svoju ideju smo predstavili globalno pa je postojala i šansa da nam se otvori tržište za koje nismo ni znali da postoji, rekao je Luka Fućek te objasnio da ‘crowdfunding kampanje’ ne služe samo zbog skupljanja novca već i procjene tržišta, skupljanje podataka, interakcije s kupcima i pridobivanje ‘ambasadora’ koji samoinicijativno promiču projekt.

U predavanju na FER-u, od kojeg će koristi imati svi zainteresirani za realiziranje svojih ideja, Luka je istaknuo kako prikupljanje novaca preko ovakvih servisa ne znači da tijekom kampanje samo sjedite i čekate da vam ljudi financiraju realizaciju ideje.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

Dobro razrađenim planom osigurali su si mjesto na naslovnicama svjetskih web stranica

Prije i tijekom kampanje komunicirali su s brojnim domaćim tvrtkama te su s njima dogovorili suradnju. Zainteresiranim investitorima ponudili su mogućnost doniranja njihovog robota u hrvatske škole te su tako ostvarili inicijalni ‘poguranac’, koji ih je doveo na naslovnicu ove svjetski poznate web stranice. Nakon toga, njihovu priču popratili su i svjetski mediji, među kojima je i poznata američka stranica mashable.com pa je veliki interes za njihovog robota pokazalo i tržište u SAD-u.

– Nakon kampanje pojavio se problem kako isporučiti 150 robota, a imamo samo prototip. Dosta se stvari promijeni u proizvodnji. Prvo smo maknuli sve žice kako bi popravili izgled, a i aluminijske šiljke, koje smo imali na Pa00ku, s obzirom da nam je proizvod sada namijenjen djeci. Dosta posla smo imali i oko popravljanja ‘bugova’ iz softvera, ali najveći problem nam je videoedukacija, jer s tim imamo najmanje iskustva, objasnio je Antun Vukičević.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Finale Elektroboja: Projekt studenata FER-a oduševio stručni žiri

‘Tijekom faksa je bolje pokušati nešto, nego ništa’

U kreiranju i distribuciji konačnog proizvoda olakšavajuća okolnost im je to što oni ne moraju slagati cijelog robota, već samo prikupiti potrebne dijelove. Sve što im je trebalo za prototip izrađivali su pomoću 3D printera, ali to im se za veliku proizvodnju ne isplati pa sada preko ‘Alibabe’ naručuju komponente od različitih proizvođača. Oni samo na kraju provjeravaju i skupljaju sve u jedan paket koji šalju svojem kupcu. Trenutno to sve još istražuju pa se i sami upoznaju sa svim mogućnostima. Još je puno posla pred njima, a najveći izazov im je osmisliti i kreirati platformu za edukaciju. Osim što na njoj žele obrazovati mlade pri slaganju šesteronožnog robota, cilj im je pomoći i talentiranim inovatorima u realiziranju njihovih kreativnih ideja.

– Mit je da ćeš pokušati s nekim projektom pa će on onda uspjeti jer je genijalna ideja, ili neće proći jer nije. Možeš pokušati na tisuću načina, a uspjeti tek na 1001. To nije stvar sreće, nego truda i znanja. I zato je tijekom faksa bolje pokušati nešto, nego ništa. Dajte si truda, motivirajte profesore da vam zadaju nešto da napravite, za kraj su bivši FER-ovci poručili svojim kolegama.

Koliko su posla napravili i koliko ih je to sve promijenilo slikovito pokazuju fotografije na vrhu i dnu članka. Ali važno je napomenuti da su unatoč svemu ostali duhoviti i kreativni.

ekipa Šumska Jagoda na Elektroboju 2014 foto: Osobna arhiva