Pretraga

Ekipi s riječkog Sveučilišta cilj je digitalizirati znanje hrvatskih obrazovnih institucija

A- A+

S ciljem stvaranja platforme koja bi svima pružila kvalitetno besplatno obrazovanje Pavao Pahljina i Marin Trošelj 2012. su pokrenuli organizaciju ‘Bura znanja’. Ideja je nastala po uzoru na poznata svjetska sveučilišta, gdje su se počeli stvarati online kolegiji, koji se koriste i na najpoznatijim online platformama za edukaciju kao što je poznata Coursera. U nešto manje od četiri godine postojanja realizirali su dva multimedijalna kolegija, a u završnoj fazi je i Filozofija seksualnosti, za koji se može očekivati velika popularnost.

foto: www.buraznanja.hr

Dugoročna vizija bivših studenata Filozofskog i Pravnog fakulteta u Rijeci je digitalizirati znanje nastavnika, učitelja i profesora svih obrazovnih institucija u Hrvatskoj, kako bi ono bilo dostupno svima koji razumiju naš jezik.

Udruga ‘Bura znanja’ trenutno je u posljednjoj fazi inkubacije u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, gdje je od listopada prošle godine počela konsolidirati dotadašnji rad kako bi napravili rekonstrukciju organizacije i uredili odnose s članovima i akademskom zajednicom.

Izdvojeni članak

[Rektorova 2015] Novi robot FER-ovaca među najboljim studentskim radovima zagrebačkog Sveučilišta


Samostalno kreirali platformu za multimedijalne kolegije

Platformu koju su kreirali za polaganje njihovih online kolegija možete isprobati na web stranici buraznanja.hr. – Preporučujemo Uvod u psihologiju, trenutno najveći i najpopularniji multimedijalni kolegij, gdje možete i vidjeti sve mogućnosti platforme. U budućnosti bi svakako htjeli dodati nove funkcionalnosti, za što nam treba još ljudi koji znaju razvijati softverska rješenja, a istovremeno su zainteresirani za rad na poboljšanju obrazovnog sustava u Hrvatskoj, ekipa iz Rijeke nada se pomoći programera.

Kolegij Filozofija seksualnosti spreman za objavu

– Unatoč fazi inkubacije inicijativa je življa nego ikad, pogotovo od kada smo s ekipom s Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba pokrenuli spin-off STEMI. Tako da očekujte sve više novosti iz Bure Znanja u narednom periodu, entuzijastični su Pavao i Marin nakon ostvarene suradnje s kreatorima popularnog robota Pa00k.

S nedavnim dobitnicima Rektorove nagrade zagrebačkog Sveučilišta pokrenuli su kampanju grupnog financiranja za njihov projekt, kojim na zabavan i kreativan način žele djeci i mladima približiti znanje iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Osim toga, kolegij Filozofija seksualnosti čeka na završnu kontrolu profesorice Snježane Prijić-Samaržije s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Surađivali su u digitalizaciji laboratorijskih vježbi Analitičke kemije, a u pripremi je i Kultura kritičkog mišljenja profesorice Majde Trobok, koja predaje logiku na Filozofskom u Rijeci. Nakon ljeta trebali bi započeti i s pripremom kolegija Socijalna Medicina profesora Tomislava Rukavine.

Izdvojeni članak

Studenti fizoterapije pokrenuli projekt besplatnog vježbanja za građane

Želja im je proširiti se na sva hrvatska sveučilišta

– Volimo raditi interdisciplinarno, tako da stalno imamo otvorenu mogućnost suradnje sa studentima iz bilo kojih područja, kao i organizacijama koje mogu doprinijeti ostvarenju naše misije. Na Sveučilištu u Rijeci već dvije godine surađujemo sa studentima iz Riteh Racing Teama, koji se bave izradom trkaćeg bolida za međunarodna Formula Student natjecanja. Radimo i s ekipom Odjela za Informatiku, okupljenu u startup Wheelabs, s kojima smo radili na nekoliko projekata, a trenutno razvijamo online prezentacije Sveučilišta u Rijeci na engleskom jeziku, rekli su nam Pahljina i Trošelj.

Istaknuli su i kako im je cilj proširiti se na ostala sveučilišta pa pozivaju studente koji na svojem fakultetu vole određenog predavača ili kolegij da im se jave za suradnju i realizaciju multimedijalnih kolegija.

Izdvojeni članak

[FOTO] Riječki studenti proizvode vlastitu prirodnu kozmetiku

‘Ideja o priznavanju ishoda učenja putem online kolegija je dosta vruća rasprava’

Za položene kolegije na ‘Buri znanja’ trenutno postoje jedino certifikati koje profesori potpisuju studentima s odrađenim obavezama na online kolegijima.

S obzirom na to kako se u Hrvatskoj još uvijek ne mogu dobiti ECTS bodovi za ovakve oblike informalnog učenja, polaznici njihove multimedijalne edukacije sa svojim uspjehom mogu se pohvaliti jedino svojim prijateljima, međutim, dodatan angažman može biti i zanimljiva stavka u životopisu.

– Izvan Hrvatske, pogotovo u američkom sustavu visokog obrazovanja, ideja o priznavanju ishoda učenja putem online kolegija je dosta vruća rasprava. Neka sveučilišta su se već odvažila krenuti u tom smjeru. Međutim, sigurni smo kako će suvremene komunikacijske tehnologije već kroz nekoliko godina prilično promijeniti načine na koji se shvaća prijenos znanja općenito. I kod nas se već radi na tome pa treba promatrati što se događa na IPA EU projektu ‘Konkurentno hrvatsko visoko obrazovanje za bolju zapošljivost’, ekipa iz ‘Bure znanja’ najavila je zanimljive promjene.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap