Pretraga

Bivši student Filozofskog za završni rad napravio aplikaciju koja prepoznaje zastave

A- A+

Bivši student informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivan Zatezalo, za završni je rad napravio aplikaciju FlagAFlag, koja služi za identifikaciju zastava. Iako je pri izradi naišao na neke probleme, profesori su bili izrazito zadovoljni cjelokupnim radom.

Foto: Unsplash

Ivan Zatezalo, 24-godišnjak iz Zagreba, za završni rad preddiplomskog studija informacijskih znanosti na FFZG-u, napravio je aplikaciju FlagAFlag, koja će zasigurno biti korisna ljubiteljima zastava i geografije.

Dobar projekt za pokazati poslodavcima

Riječ je, naime, o aplikaciji koja prvenstveno služi za flaganje, odnosno identifikaciju zastava. Ivan je ideju za izradu dobio pri biranju teme za završni rad.

– Htio sam odabrati i riješiti jedan dovoljno kompleksan problem vezan uz primjenu umjetne inteligencije, a dok sam razmišljao o temi hodao sam gradom i vidio zastavu te si rekao ‘zašto ne’, rekao nam je Ivan.

Osim što je aplikaciju napravio za završni rad, Ivan kaže da se ona isplatila jer je super projekt i za pokazati poslodavcima. Dakle, može se reći da je ovaj simpatični 24-godišnjak ‘ubio dvije muhe jednim udarcem’.

Izdvojeni članak

Maturant iz Varaždina za završni rad napravio horor film i oduševio komisiju: ‘Dobio sam odličan’

Problema je bilo, ali sve je prošlo dobro

No, ako se sve čini savršeno, razvoj FlagAFlaga nije prošao bez problema.

– Najveći problem je bio prikupiti veliki, ali i kvalitetan skup podataka nad kojim bi se model mogao naučiti raspoznavati zastave. Uz to, bilo je i nekoliko problema s identifikacijom zastava, primjerice, onih od Luksemburga i Nizozemske koje su vrlo slične, objašnjava Ivan.

Foto: FlagAFlag

Sličan se problem dogodio i s Njemačkom zastavom, jer ako ju se okrene vertikalno, boje su slične Belgijskoj. Ipak, obrana završnog rada prošla je i više nego zadovoljavajuće, a Ivanu je posebno drago što ga je mentor pogurao dalje i omogućio mu da na tu temu napiše znanstvene radove.

– Prije javnog izlaska aplikacije, mislim da je još treba doraditi i dodati sve države svijeta na listu. Prva verzija mogla bi biti gotova kroz sljedećih šest mjeseci, a u budućnosti bih volio dodati podršku za regionalne zastave, zaključuje Ivan.