Pretraga

Borna Rendulić u ekskluzivnom intervjuu posavjetovao buduće hokejaše kako uspjeti u Hrvatskoj

A- A+

Naš najbolji hokejaš Borna Rendulić na privremenom je radu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je potpisao ugovor s Colorado Avalancheima, ali ipak završio na posudbi u AHL-u, također profesionalnoj američko-kanadskoj ligi. U intervjuu nam je 22-godišnjak otkrio što mu se ne sviđa u klubu za koji nastupa, kako se počeo baviti hokejom, zašto je završio drvodjelsku školu te nekolicinu drugih pojedinosti.

Foto: (privatna Bornina arhiva) – Dok je igrao u finskom klubu HPK

Izvrsni hokejaš iz zagrebačkog Vukomerca Borna Rendulić, u svojoj je još uvijek kratkoj karijeri, uspio već zaigrati u nekima od najelitnijih liga u Europi i SAD-u. Naime 22-godišnjak je s 15 godina otišao igrati u finsku ligu, odakle se potom vratio u Medveščak pa na kraju ponovno spakirao kufere i krenuo natrag u spomenutu skandinavsku zemlju, zbog koje je prema njegovim riječima tu gdje je. Zatim se uputio za hokejaše ‘obećanu zemlju’ SAD, ali tamošnja su mu iskustva za sada nešto manje lijepa.

Izdvojeni članak

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš

Išao sam u drvodjelsku školu jer je bila najlakša za završiti

Budući da hokej nije popularan sport i praktički se tek u Zagrebu igra profesionalno, pitali smo Bornu kako to da se on odlučio trenirati ga.

– U vrtiću smo išli na klizanje stalno i dobro mi je išlo pa me jedan dan neki trener došao pitati želim li probati trenirati hokej i ja sam rekao zakaj ne i tak je sve počelo, otkriva 22-godišnjak.

No na nekoj vrhunskoj razini, teško bi uspio da je ostao u Lijepoj našoj.

– U Hrvatskoj je hokej bio loš pa sam se zato preselio u Finsku i tamo naučio jako puno o hokeju i postao igrač kakav sam sad, govori Borna.

U ovoj skandinavskoj zemlji je završio i srednju školu te naučio njihov komplicirani jezik.

– U Finskoj sam igrao pa sam tamo i išao u drvodjelsku školu zato kaj je bila najlakša za završiti, priznaje Rendulić.

Izdvojeni članak

Hokejaški vratar Ćurković (21) se našao među top 10 studenata na kalifornijskom Sveučilištu

Dobar je AHL, ali sam ipak malo tužan što nisam u NHL-u

Nakon omladinskih iskustava u Finskoj, Borna se vratio gdje je igrao nekoliko sezona u matičnom Medveščaku, dok su još nastupali u EBEL ligi. Potom je ponovno otišao u Finsku, a zatim i u SAD.

– Ja sam došao u kamp i mislio da ću dobiti jednu pripremnu tekmu i da će me poslati u AHL. No, ipak sam ostao do kraja predsezone i dva dana prije početka regularne sezone su me poslali u AHL. To je zapravo dobro, ali sam naravno bio malo tužan zato kaj sam bio tako blizu, a tako daleko, iskren je Borna.

Otkrio je i zašto baš i nije zadovoljan situacijom u Lake Erieu, koji je njegov trenutni klub.

– AHL je liga koja bi te trebala pripremiti za NHL, ali je ovdje sve drugačije i jako je teško igrati jer svi žele u NHL i svi igraju za sebe. No mogu ipak reći da je ovo veliko hokejaško iskustvo i da će mi sigurno pomoći da postanem bolji igrač. Sad sam tu i pokušavam igrati najbolje kaj mogu i nadam se pozivu NHL momčadi, rekao je 22-godišnji hokejaš.

Izdvojeni članak

Video: Mladi hokejaš žestoko prebio protivnika

S reprezentacijom bi bilo super izboriti Olimpijske igre

Igrač Colorado Avalanchea, na privremenoj adaptaciji u Lake Erieu otkriva i svoje ambicije na klupskom, ali i reprezentativnom planu.

– Želim igrati u NHL-u zato sam i tu, ali ako nakon dvije sezone ne dobijem one-way NHL ugovor (ugovor koji garantira ista financijska primanja igraču bez obzira je li igra u NHL-u ili AHL-u nap. a.) nije smak svijeta. Vjerojatno ću se vratiti i nastaviti karijeru u Europi. S repkom bi bilo lijepo doći do Olimpijade jer ćemo za par godina imati jako dobre igrače u sastavu, pojašnjava Rendulić.

Rekao je što bi volio i kada je riječ o njegovom Medveščaku.

– Nadam se da će KHL biti u Zagrebu još dosta godina da se jednog dana mogu vratit i igrati za Medveščak, govori Borna.

Izdvojeni članak

Vrijeme je da saznate za podvodni hokej

Savjet za buduće profesionalne hokejaše iz Hrvatske

Kako je Borna Rendulić prvi hokejaš u povijesti, koji je rođen i počeo trenirati u Hrvatskoj te nakon toga potpisao ugovor s nekim NHL klubom, tražili smo da posavjetuje mlađe naraštaje kako uspjeti kao hokejaš u Hrvatskoj.

– Tko se želi profesionalno baviti hokejom morat će otići što dalje iz Hrvatske ako je ikako moguće. Jer kod nas ne možeš postati profesionalac, naravno ne igraš u KHL-u.

Za uspjeh je potrebno biti u ovom sportu 24 sata na dan, treba stalno raditi, piš*** krv svaki trening i svaku tekmu, jer jedino tako možeš postati bolji hokejaš, zaključuje Borna.