Pretraga

Poziv za ljubitelje astronomije: Okupite ekipu i smislite ime za planete van Sunčevog sustava

A- A+

Ove godine Međunarodna astronomska zajednica (IAU) organizira natjecanje u kojem građani svih zemalja imaju priliku dati prijedloge za imenovanje egzoplanetnih sustava. Natjecanje ‘Imenuj egzosvijet’ traje do 11. prosinca. Riječ je o sustavima poput našeg Sunčevog sustava koje čine centralna zvijezda i planeti koji oko nje kruže tzv. egzoplaneti, a nalaze se i do nekoliko tisuća svjetlosnih godina od nas.

svemir

Foto: Unsplash

Natjecanje ‘Imenuj egzosvijet’ organizira Međunarodna astronomska zajednica, a njime svi mogu dati prijedloge za imenovanje egzoplanenih sustava. Potrebno je okupiti tim, organizirati astrodogađaj i predložiti ime za jednu zvijezdu i njezin egzoplanet.

Tim učenika, učitelja ili drugih ljubitelja astronomije

IAU je organizacija odgovorna za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima te na ovaj način želi potaknuti sve zaljubljenike u astronomiju da kroz organizaciju događaja na temu egzoplanetnih sustava educiraju javnost od njihovim otkrićima.

Za imenovanje je na raspolaganju 20 egzoplanetnih sustava. Za sudjelovanje je potrebno oformiti tim kojeg čini kombinacija učenika, učitelja, ljubitelja astronomije te profesionalnih ili amaterskih astronoma. Taj tim potom treba odabrati dva imena, jedno za egzoplanet i jedno za njegovu zvijezdu, koja su odabrana sukladno pravilima imenovanja.

Izdvojeni članak

NASA opet ostavlja bez daha: Nova fotografija znanstvenicima pomaže shvatiti kako nastaju zvijezde

Kako se prijaviti?

Prilikom prijave, osim predloženih imena, potrebno je priložiti i:

  • argumentirano objašnjenje odabira tih imena na engleskom jeziku (maksimalno 300 riječi) koje mora biti u skladu s pravilima imenovanja (pogledaj dolje)
  • video u trajanju do 3 minute na hrvatskom jeziku s engleskim titlovima (rezolucija videa mora biti barem 360p ili viša)
  • izvješće o održanom događaju kojim je grupa popularizirala astronomiju (maksimalno 300 riječi, u što ulaze informacije o članovima tima, samom događaju te fotografije ili video zapisi događaja)

Svaki tim može prijaviti ime za samo jedan egzoplanetni sustav, a moraju biti predložena ukupno dva imena: jedno ime za zvijezdu egzoplanetnog sustava, a drugo za egzoplanet. Taj par imena treba imati zajedničku temu; u prijavi je potrebno ukratko objasniti temu imenovanja te ona mora biti dovoljno široka da može obuhvatiti i buduća imenovanja egzoplaneta u tom sustavu.

Više inormacija o natječaju možete pronaći ovdje.